Ο Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγρότοπων κρούει τον κώδωνα για τις περιοχές της Αλυκής Νάξου
Παγκόσμια ημέρα Υδρότοπων σήμερα η 2η Φεβρουαρίου και ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου επιχειρεί μέσω ανακοίνωσης να υπενθυμίσει σε όλους μας την αξία του περιβάλλοντος και κυρίως να θυμηθούμε πόσο σημαντικοί είναι οι υγρότοποι της Αλυκής στη Νάξο για το οικοσύστημα όχι μόνο του νησιού αλλά του συνόλου στο Νότιο Αιγαίο…
Ιστορικά να αναφέρουμε ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ανακοίνωση
Τι αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής της Νάξου; «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων, σήμερα 2 Φεβρουαρίου, θα θέλαμε να επισημάνουμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη Νάξο, ο υγρότοπος της Αλυκής στο αεροδρόμιο του νησιού μας, που είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και ένας από τους μεγαλύτερους στο Ν. Αιγαίο.
Η ορνιθολογική σημασία της Αλυκής Νάξου είναι εξαιρετική, εξασκώντας τρεις βασικές λειτουργίες για την ορνιθοπανίδα: μεταναστευτικός σταθμός, τόπος διαχείμανσης και τόπος φωλιάσματος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών, ενώ είναι πλούσια σε επιδημητικα.
Ειδικότερα, εντός των πραγματικών ορίων του Καταφύγιου Άγριας Ζωής 1700στρ, όπως αυτό ορίζεται από το σχετικό ΦΕΚ, (652/2004τ.Β) φωλιάζουν και τρέφονται δεκάδες είδη πουλιών και αμφίβιων οργανισμών, τα οποία συνθέτουν ένα σημαντικό αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα.
Για ακόμα μια φορά εφιστούμε την προσοχή τόσο στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες όσο και στους κατοίκους του νησιού, σχετικά με το πλήθος των παράνομων δραστηριοτήτων, που λαμβάνουν χώρα στη περιοχή, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα και να διαταράσσεται η ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος του υγρότοπου.
Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων θεωρείται επιτακτική ανάγκη προκειμένου να προστατευτεί τόσο ο Υδροβιότοπος της Αλυκής όσο και τα υπόλοιπα Καταφύγια Άγριας Ζωής Νάξου, κάτι που αποτελεί κύριο σκοπό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.
Με πληροφορίες από το «sansimera.gr» και την ιστοσελίδα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου