Με παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ τροποποιείται το άρθρο 2 της ΚΥΑ βάσει της οποία ακυρώνονταν η χρήση αιγιαλού από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Κι εκεί που λέγαμε ότι τραπεζάκια και ξαπλώστρες τέλος από τις παραλίες, τελικά επιστρέφουν και δη για το …καλό μας. Όπως ανακοινώνεται μόλις 10 μέρες μετά την υπογραφή της ΚΥΑ (κοινής υπουργικής απόφασης) τροποποιείται το άρθρο 2 της ΚΥΑ βάσει της οποίας ακυρωνόταν η περιστασιακή χρήση του Αιγιαλού, παραλιών κ.α. από καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετέριες, ψαροταβέρνες, ουζερί κ.λπ.). Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης της ΓΣΕΒΕΕ, όπως αναφέρει η συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, καθώς «η απαγόρευση της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στον Αιγιαλό θα αποτελούσε ένα ακόμα πλήγμα κατά των επιχειρήσεων και του τουρισμού το οποίο εκτός των άλλων θα επέφερε και αύξηση της ανεργίας με την απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας». Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου, για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ήταν καθοριστικής σημασίας και η δική του παρέμβαση…
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης “Νάξος Φιλοξενία”;
« Μετά από παρέμβαση του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» τόσο στην Ομοσπονδία μας Π.Ο.Ε.Σ.Ε και προσωπικά στον πρόεδρο μας και πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κύριο Γιώργο Καββαθά σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε για την απαγόρευση τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στις προσόψεις των καταστημάτων Εστίασης επί των παραλιών αντέδρασαν άμεσα τα αρμόδια άργανα. Έτσι: Μετά από παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ στους συναρμόδιους Υπουργούς τροποποιείται το άρθρο 2 της κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 518/9-4-2015), που ακύρωνε αιφνιδιαστικά την περιστασιακή χρήση του Αιγιαλού, παραλιών κ.α. από καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετέριες, ψαροταβέρνες, ουζερί κτλπ). Η τροποποίηση έγινε μετά από συνεννόηση των συναρμόδιων Υπουργών και αφού είχε προηγηθεί επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ όπου είχε υπογραμμιστεί ότι «η απαγόρευση της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στον Αιγιαλό ήταν ένα ακόμα πλήγμα κατά των επιχειρήσεων και του τουρισμού το οποίο εκτός των άλλων θα επέφερε και αύξηση της ανεργίας με την απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας». Το συγκεκριμένο θέμα που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο της Οικονομίας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί σημαντική επιτυχία του Σωματείου μας καθώς με την αποτελεσματικότητα της ΓΣΕΒΕΕ ανακούφισε χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη της Ελλάδα».
Να σημειώσουμε εδώ ότι με βάση την απόφαση που υπεγράφη πριν από δέκα περίπου ημέρες και σε αντίθεση με τις προηγούμενες, θα έχει διάρκεια ζωής 2 ετών, δίνοντας για πρώτη φορά στους δήμους το δικαίωμα να συνάψουν διετείς συμβάσεις μίσθωσης παραλιών. Η απόφαση ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να μισθωθούν τμήματα παραλιών σε δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων (λ.χ. ξαπλώστρες με ομπρέλες), θαλάσσιες δραστηριότητες και καντίνες. Η νέα απόφαση περιέχει κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις, που είναι καλό να γνωρίζει το κοινό:
• Για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με την εξαίρεση των ξύλινων διαδρόμων.
• Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και το κύμα.
• Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014). Οι καντίνες απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.
• Απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη).
• Απαγορεύεται η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).
Εκτός από τις υπέρ των λουομένων (και κατά του χάους) τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου βελτιώσεις. Η πιο σημαντική είναι ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%. Επίσης, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα υπογραφής διετούς σύμβασης, καθώς η ΚΥΑ έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Τέλος, δίνει μια μικρή ανάσα στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες (που πρέπει διά νόμου να ελέγξουν τις συμβάσεις), αυξάνοντας την προθεσμία ελέγχου από 7 σε 12 εργάσιμες.