Ονειρο ήταν και πάλι η εξαγγελία για δωρεάν wifi σε 303 δήμους (και στη Νάξο) σε όλη την Ελλάδα καθότι δεν είχε υπολογιστέι το ….κόστος
Νοέμβριος του 2013 και ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου για τη δυσπιστία που δείχνουν οι νέοι στο πολιτικό σύστημα είχε δηλώσει: «Εγώ σήμερα μπορώ να τους υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν ασύρματο wi-fi internet. Σε όλη την Ελλάδα σ’ ένα χρόνο». Ο Πρωθυπουργός μάλιστα επέμεινε ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία θα γίνει πράξη, λέγοντας «θα το κάνουμε. Και γι’ αυτό το είπα. Θα γίνει. Το έχω ψάξει για να το πω. Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δείχνει στους νέους ότι κάποιος νοιάζεται. Δε λέω ο Σαμαράς, δεν έχει καμία σημασία ο Σαμαράς ή το ποιο κόμμα. Νοιάζεται. Ότι υπάρχει η Ελλάδα που νοιάζεται γι’ αυτά τα παιδιά. Διαφορετικά καήκαμε».
Από τότε πέρασαν δύο σχεδόν χρόνια και τελικά… Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται. Το πρόγραμμα για δωρεάν wi-fi που είχε εξαγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς μας τελείωσε προτού καν αρχίσει. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, υπέγραψε πριν από δύο ημέρες απόφαση με την οποία ματαιώθηκε οριστικά το έργο που είχε εξαγγείλει, σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός… Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (wi-fi hotspots) στην ελληνική επικράτεια».
Στόχος του ήταν να δημιουργηθούν 4.000 σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το έργο είχε προϋπολογιστεί σε 18 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), αλλά καθυστέρησε τόσο στην προκήρυξή του, όσο και στην αξιολόγησή του. Έτσι, έληξε ο χρόνος ισχύος των προσφορών και των εγγυητικών επιστολών των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στον σχετικό διαγωνισμό. Η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξηγεί ότι το έργο ματαιώνεται επειδή στις 31.10.2015 λήγει η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ και διευκρινίζει, παράλληλα, ότι η διακήρυξη δεν είχε προβλέψει διάφορες… λεπτομέρειες, όπως το κόστος για το ρεύμα ή τη συντήρηση.
Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όμως αρνητική απέναντι στο έργο. «Υπήρχε ένα πρόγραμμα στην «Ψηφιακή Σύγκλιση» το οποίο προέβλεπε wi fi για έξι μήνες σε όλους τους Δήμους. Δεν είχε προβλεφθεί πουθενά ποιος θα το λειτουργήσει στη συνέχεια και ποιος θα έχει το κόστος, δεν είχε προβλεφθεί που θα φυλάσσονται οι μονάδες που θα βάλουμε στους Δήμους, ποιος θα είναι υπεύθυνος, άρα εγώ για να συμβάλλω και η Κυβέρνηση να συμβάλλει στο να ξαναγίνει πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και στον εξοπλισμό που παίρνουμε από το δημόσιο χρήμα, δεν υπάρχει περίπτωση» είχε δηλώσει σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που είναι επιφυλακτικοί με έργα που αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών, για τα οποία δεν είναι εξασφαλισμένη η συνέχιση της χρηματοδότησης της λειτουργίας. Σημειώνεται ότι και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (3ο ΚΠΣ) είχε αναπτυχθεί αντίστοιχο έργο, γνωστό ως Wireless Hotspots, το οποίο έχει γεμίσει «κουφάρια» κεραιών ασύρματης πρόσβασης σε πλατείες πόλεων ανά την Ελλάδα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η αύξηση των δωρεάν δημόσιων σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο ανά τον κόσμο είναι εκρηκτική: Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα στη Γη υπάρχει ένα τέτοιο σημείο ανά 150 ανθρώπους, ενώ έως το 2018, η αναλογία θα έχει πέσει σε ένα σημείο ανά 20 μόνο ανθρώπους. Η Γαλλία, σύμφωνα με το BBC, ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια του ελεύθερου Wi-Fi, έχοντας τα περισσότερα σημεία πρόσβασης από κάθε άλλη χώρα, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ και Βρετανία. Όμως έως το 2018, αναμένεται ότι την πρωτοκαθεδρία θα έχει η Κίνα, αφήνοντας τη Γαλλία στη δεύτερη θέση. Ήδη η Κίνα έχει πενταπλάσια εμπορικά (όχι δημόσια) σημεία πρόσβασης Wi-Fi από κάθε άλλη χώρα. Σύμφωνα με την έρευνα, το Wi-Fi θα είναι διαθέσιμο στο 60% των αεροπλάνων και στο 11% των τρένων έως το 2018, έναντι ποσοστών 16% και 3% αντίστοιχα σήμερα.