Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΔιασφαλίζονται τα προϊόντα

Διασφαλίζονται τα προϊόντα

|

Πρόταση για καθιέρωση νέου σήματος για τα προιόντα των νησιών της Ελλάδας μέσα από την Ειδική Επιτροπή της ΕΕ από τη νέα χρονιά – Ποιος ο διαχωρισμός αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται 

Ευκαιρία για τα προϊόντα των νησιών στις Κυκλάδες θεωρείται η καθιέρωση ειδικού σήματος από την Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν, εφόσον βέβαια, διασφαλίσουν όλα τις άλλες απαιτούμενες πιστοποιήσεις, να περάσουν τα σύνορα του νησιού μας και να κατακτήσουν άλλες αγορές. Αυτό στο πλαίσιο εισαγωγής τριών νέων σημάτων για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, τα «παραδοσιακά», «ορεινά» και «νησιωτικά», που προχωράει από του χρόνου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάταξη κάθε προϊόντος στις κατηγορίες αυτές θα γίνεται με ιστορικά, λαογραφικά και άλλα κριτήρια τα οποία πρόκειται να καθοριστούν μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από το 2015 με την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Το θέμα απασχόλησε την Τρίτη την ειδική Επιτροπή Γεωργίας που συνεδρίασε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, και όπου έγινε σαφές ότι τα νέα αυτά σήματα ποιότητας θα είναι συμπληρωματικά. Άλλωστε η ανάδειξη της προϊοντικής ποικιλομορφίας ήταν και το κεντρικό θέμα της ατζέντας του Άτυπου Συμβουλίου των 28 υπουργών Γεωργίας που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στα κράτη – μέλη να κατοχυρώσουν διάφορα προϊόντα, που όμως απαιτείται να έχουν και την κατάλληλη τεκμηρίωση. Αναμένεται, δε, να υπάρξει ένα κυριολεκτικός «αγώνας δρόμου», μεταξύ ειδικά των κρατών του νότου, που ήδη διαγκωνίζονται για το ποιος έχει το πάνω χέρι στη μεσογειακή διατροφή, για το ποιος θα «καπαρώσει» τα περισσότερα σήματα ποιότητας.

Δηλαδή ένα προϊόν, π.χ. ένα αλλαντικό των Κυκλάδων θα μπορεί να έχει μέχρι και τέσσερα σήματα. Θα μπορεί να είναι και ΠΟΠ και νησιώτικο, και ορεινό, και παραδοσιακό με στόχο να αυξηθεί η υπεραξία του. Ήδη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει να μαζεύει στοιχεία για τα ελληνικά προϊόντα που θα μπορούσαν να υπαχθούν στις παραπάνω κατηγορίες, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτω από το σήμα του «παραδοσιακού» θα μπορούσαν να υπαχθούν μέχρι και 1.000 προϊόντα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Αθ. Τσαυτάρη.

Απόψεις

Όπως πάντως προέκυψε από τη συζήτηση στη διάρκεια της Επιτροπής Γεωργίας, οι απόψεις των χωρών-μελών ποικίλουν ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Ένα βασικό για παράδειγμα ερώτημα είναι «τι ηλικίας θα πρέπει να είναι για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως τέτοιο». Θα πρέπει να παράγεται στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 50, 100 ή ακόμη και περισσότερα χρόνια ; Άλλες χώρες τάσσονται υπέρ της μικρής σχετικά διάρκειας, και άλλες όπως η Ελλάδα υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς μπορεί να επικαλεστεί ιστορικές αναφορές για πληθώρα προϊόντων και να κατοχυρώσει έτσι το σήμα για μεγάλο αριθμό. Προβλήματα υπάρχουν και με το νησιώτικο σήμα ποιότητας. Το πρόβλημα σε αυτή την κατηγορία έγκειται στο τι θα χαρακτηρισθεί νησί. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, αν νησί θεωρείται μια περιοχή μεγέθους Πελοποννήσου, Μάλτας ή ακόμη και Βρετανίας. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ενστάσεις ως προς τον ορισμό προέρχονται από την Βρετανία, που επιδιώκει να θεωρηθεί ολόκληρη ως νησί, και επομένως όλα τα προϊόντα της να φέρουν το σήμα.

Κίνητρα για την προστασία της ποικιλομορφίας

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος, αναφερόμενος στην ανάγκη προστασίας της ποικιλομορφίας, το κεντρικό θέμα του Συμβουλίου Υπουργών, προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ θα υπάρξουν κίνητρα μέσα από κοινοτικά προγράμματα για τη στήριξη προϊόντων όπως φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, κ.ά. «Όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η ποικιλομορφία θα πρέπει να αναδειχθεί και ταυτόχρονα να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των καταναλωτών γι’ αυτά τα προϊόντα κάθε τόπου. Η ποικιλομορφία αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάδειξη των προϊόντων, αντανακλά την διαφορετικότητά τους και αποτελεί βάση για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στον κόσμο. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην διακίνηση των προϊόντων αυτών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της διατροφικής επάρκειας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσαυτάρης.

Πηγή: miloslife.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Το πρωί (11:45) της Τετάρτης θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για Πειραιά

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν στο αποψινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos σε σχέση με την αυριανή (08/02) επιστροφή του στον Πειραιά

Κλειστά τα σχολεία αύριο (08/02) στη Νάξο, ανοιχτά στις Μικρές Κυκλάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο (08/02) ελέω "Μπάρμπαρα"

Προσωρινή διακοπή υδροδότησης στη Χώρα Νάξου

Το πόσιμο νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης λόγω φυσικών φαινομένων παρουσίασε απρόβλεπτα αυξημένη θολότητα, η οποία καθιστά αναγκαία τη προσωρινή διακοπή της υδροδότησης, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: “Προσοχή στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου”

Από νωρίς το πρωί, τρία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα του Επαρχείου Νάξου επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου,

48ωρη απεργία από αύριο (08/02) στα πλοία, “ανεβαίνει” το Blue Star Naxos (ώρα αναχώρησης 09:30)

Δεμένα τα πλοία αύριο (08/02) λόγω 48ωρης απεργίας στα λιμάνια ... Ποιοι είναι οι λόγοι

Πρέβελης: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τη Ρόδο προς Πειραιά

Το Πρέβελης παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου - Πότε θα πάρει το ... δρόμο για Κρήτη - Κυκλάδες και Πειραιά

Amorgos Trail Challenge: Ανοιξαν οι έγγραφές για τους αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί το 6ο Amorgos Trail Challenge, με αγώνες 19 χλμ., 7,5 χλμ., Spike και Loza Kids Race.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: “Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας’

"Θύματα για μια ακόμα φορά άνθρωποι και υποδομές, ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης τους..."

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες