Πρόταση για καθιέρωση νέου σήματος για τα προιόντα των νησιών της Ελλάδας μέσα από την Ειδική Επιτροπή της ΕΕ από τη νέα χρονιά – Ποιος ο διαχωρισμός αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται
Ευκαιρία για τα προϊόντα των νησιών στις Κυκλάδες θεωρείται η καθιέρωση ειδικού σήματος από την Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν, εφόσον βέβαια, διασφαλίσουν όλα τις άλλες απαιτούμενες πιστοποιήσεις, να περάσουν τα σύνορα του νησιού μας και να κατακτήσουν άλλες αγορές. Αυτό στο πλαίσιο εισαγωγής τριών νέων σημάτων για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, τα «παραδοσιακά», «ορεινά» και «νησιωτικά», που προχωράει από του χρόνου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάταξη κάθε προϊόντος στις κατηγορίες αυτές θα γίνεται με ιστορικά, λαογραφικά και άλλα κριτήρια τα οποία πρόκειται να καθοριστούν μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από το 2015 με την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Το θέμα απασχόλησε την Τρίτη την ειδική Επιτροπή Γεωργίας που συνεδρίασε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, και όπου έγινε σαφές ότι τα νέα αυτά σήματα ποιότητας θα είναι συμπληρωματικά. Άλλωστε η ανάδειξη της προϊοντικής ποικιλομορφίας ήταν και το κεντρικό θέμα της ατζέντας του Άτυπου Συμβουλίου των 28 υπουργών Γεωργίας που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στα κράτη – μέλη να κατοχυρώσουν διάφορα προϊόντα, που όμως απαιτείται να έχουν και την κατάλληλη τεκμηρίωση. Αναμένεται, δε, να υπάρξει ένα κυριολεκτικός «αγώνας δρόμου», μεταξύ ειδικά των κρατών του νότου, που ήδη διαγκωνίζονται για το ποιος έχει το πάνω χέρι στη μεσογειακή διατροφή, για το ποιος θα «καπαρώσει» τα περισσότερα σήματα ποιότητας.
Δηλαδή ένα προϊόν, π.χ. ένα αλλαντικό των Κυκλάδων θα μπορεί να έχει μέχρι και τέσσερα σήματα. Θα μπορεί να είναι και ΠΟΠ και νησιώτικο, και ορεινό, και παραδοσιακό με στόχο να αυξηθεί η υπεραξία του. Ήδη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει να μαζεύει στοιχεία για τα ελληνικά προϊόντα που θα μπορούσαν να υπαχθούν στις παραπάνω κατηγορίες, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτω από το σήμα του «παραδοσιακού» θα μπορούσαν να υπαχθούν μέχρι και 1.000 προϊόντα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Αθ. Τσαυτάρη.
Απόψεις
Όπως πάντως προέκυψε από τη συζήτηση στη διάρκεια της Επιτροπής Γεωργίας, οι απόψεις των χωρών-μελών ποικίλουν ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Ένα βασικό για παράδειγμα ερώτημα είναι «τι ηλικίας θα πρέπει να είναι για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως τέτοιο». Θα πρέπει να παράγεται στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 50, 100 ή ακόμη και περισσότερα χρόνια ; Άλλες χώρες τάσσονται υπέρ της μικρής σχετικά διάρκειας, και άλλες όπως η Ελλάδα υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς μπορεί να επικαλεστεί ιστορικές αναφορές για πληθώρα προϊόντων και να κατοχυρώσει έτσι το σήμα για μεγάλο αριθμό. Προβλήματα υπάρχουν και με το νησιώτικο σήμα ποιότητας. Το πρόβλημα σε αυτή την κατηγορία έγκειται στο τι θα χαρακτηρισθεί νησί. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, αν νησί θεωρείται μια περιοχή μεγέθους Πελοποννήσου, Μάλτας ή ακόμη και Βρετανίας. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ενστάσεις ως προς τον ορισμό προέρχονται από την Βρετανία, που επιδιώκει να θεωρηθεί ολόκληρη ως νησί, και επομένως όλα τα προϊόντα της να φέρουν το σήμα.
Κίνητρα για την προστασία της ποικιλομορφίας
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος, αναφερόμενος στην ανάγκη προστασίας της ποικιλομορφίας, το κεντρικό θέμα του Συμβουλίου Υπουργών, προανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ θα υπάρξουν κίνητρα μέσα από κοινοτικά προγράμματα για τη στήριξη προϊόντων όπως φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, κ.ά. «Όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η ποικιλομορφία θα πρέπει να αναδειχθεί και ταυτόχρονα να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των καταναλωτών γι’ αυτά τα προϊόντα κάθε τόπου. Η ποικιλομορφία αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάδειξη των προϊόντων, αντανακλά την διαφορετικότητά τους και αποτελεί βάση για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στον κόσμο. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην διακίνηση των προϊόντων αυτών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της διατροφικής επάρκειας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσαυτάρης.
Πηγή: miloslife.gr