Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΔείξτε γενναιότητα, δώστε ζωή στη Παλιά Χώρα

Δείξτε γενναιότητα, δώστε ζωή στη Παλιά Χώρα

|

Ανοιχτή επιστολή από το σύλλογο «Φιλοξενία» προς το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τα τέλη χρήση κοινόχρηστων χώρων στη Παλιά Χώρα 

Τη προσεχή Δευτέρα 6 Απριλίου (13:30) θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου και το πιο καυτό θέμα από τα τέσσερα που είναι στο τραπέζι είναι αυτό του «τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων στην Παλαιά Αγορά» ένα ζήτημα που αποτελεί βραχνά για τους επιχειρηματίες της Χώρας Νάξου καθότι θεωρούν και όχι άδικα ότι είναι αδικημένοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους που διατηρούν καταστήματα στην παραλία της πόλης…

Μάλιστα, ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Φιλοξενία» έστειλε ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη (κοινοποίηση τόσο στο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας) σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου… Είναι αξιοσημείωτο ότι ζητάει το θέμα να φύγει από τα στενά όρια της Δημοτικής Κοινότητας και να συζητηθείς την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μιλώντας για αδικία που τελείται σε βάρος των επαγγελματιών της παλαιάς Χώρας είναι πολύ μεγάλη, εάν μεταξύ άλλων σκεφτεί κανείς ότι πληρώνουν σχεδόν την τριπλάσια τιμή από άλλες επιχειρήσεις οι οποίες μάλιστα βρίσκονται “σε περισσότερο προνομιακές θέσεις”. Και βέβαια τονίζει ότι η ευρύτερη περιοχή (μαζί με το Κάστρο) έχει υποβαθμιστεί σταδιακά μέσω της πολιτικής του Δήμου των τελευταίων ετών..

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης (την υπογράφει ο νέος πρόεδρος κ. Καρεγλάς και ο γραμματέας του συλλόγου κ. Παπαδόπουλος):

Επανερχόμαστε στο παλαιότερο αίτημά μας και σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 30/1999 απόφαση της 2/1999 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου, τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της παλιάς πόλης (από Πόρτα Γιαλού και προς τα μέσα) αναπροσαρμόστηκαν στο ύψος των 88 ευρώ ανά Μ2. Η απόφαση αυτή παρότι πάρθηκε το 1999 άρχισε να εφαρμόζεται το 2006. Έπειτα από πολλές ενοχλήσεις των επαγγελματιών της συγκεκριμένης περιοχής συναντηθήκαμε μαζί τους και διαπιστώσαμε και εμείς την σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέρος των οποίων έχουμε καταθέσει και στις προτάσεις μας προς την Δημοτική Κοινότητα Χώρας Νάξου. Αξίζει να σας αναφέρουμε ένα σημαντικό στατιστικό δείγμα που προκύπτει από επίσημα στοιχεία: Παρ’ ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι επισκέπτες αυξάνονται στη Νάξο οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Κάστρο μειώνονται!!!!! Αυτό είναι ένα δείγμα που αποδεικνύει ότι η δύσκολη προσβασιμότητα, η ελλιπής σήμανση – ενημέρωση, η συντήρηση η έλλειψη φωτισμού, τα προβλήματα της καθαριότητας, όλα αυτά συντελούν στην μείωση των επισκεπτών προς το Κάστρο και την Παλιά Πόλη.

Συγκεκριμένα όμως όσον αφορά το ύψος της τιμής των πεζοδρομίων – κοινόχρηστων χώρων, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

* H συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σημαντικό κομμάτι πλούτου του νησιού μας και της ιστορίας μας γενικότερα. Η σημερινή της εικόνα είναι πραγματικά απογοητευτική αφού τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει για την αναβάθμιση της. Το μεγαλόπνοο πρόγραμμα που επεδίωξε ο Δήμος να ενταχθεί προ 2ετίας – και ισχυριστήκατε ότι θα αποτελέσει μοχλό αναβάθμισης της περιοχής βλέποντας μας να περιμένουμε μέσα απ’ αυτό την αναβάθμιση – απορρίφθηκε. Τα συγκεκριμένα ποσά είσπραξης από το Δήμο πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα όμως επί σειρά ετών οι επαγγελματίες τίποτα δεν έχουν δει να γίνεται για την περιοχή τους.

* Οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων του κλάδου τους και βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση δεδομένων και των άσχημων (εισπρακτικά) περασμένων ετών. Οι δανειακές τους οφειλές είναι δυσβάσταχτες και αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά αυτά. Είναι άδικο το μέτρο αυτό αφού άλλοι συνάδελφοι τους σε πιο προνομιακές θέσεις πληρώνουν το 1/3 (32 ευρώ το Μ2).

* Οι επαγγελματίες της περιοχής θα έλεγε κανείς θα πρέπει να επιδοτηθούν αφού καταβάλουν προσπάθειες για την διατήρηση του χώρου και τα καταστήματά τους αποτελούν πόλο έλξης στο εγκαταλειμμένο περιβάλλον του Κάστρου. Προσπαθούν να τραβήξουν κόσμο προς τις επιχειρήσεις τους και με τη λειτουργία τους κρατάνε ζωντανή την περιοχή.

* Επιβάλλεται να αποκαταστήσετε μία αδικία που συμβαίνει εις βάρος αυτής της μερίδας των επαγγελματιών που λειτουργούν στην συγκεκριμένη περιοχή και να εξομοιώσετε το ποσό ενοικίασης με το ποσό που απαιτείται από άλλες περιοχές του Δήμου για την ίδια χρήση.

Παρακαλείστε να αποφασίσετε με γενναιότητα και να ταυτιστείτε με εκατοντάδες άλλες περιοχές Δήμων που έχουν προχωρήσει σε μείωση των τελών. Το Δημόσιο προχώρησε ετσιθελικά στη μείωση χώρων που νοικιάζονται από Δημόσιες υπηρεσίες. Άλλο παράδειγμα στην περιοχή μας είναι το ακίνητο στο Βίντζι όπου προχωρήσατε (αποφασίζοντας σωστά) νέα σύμβαση μίσθωσης με κατά 45% μικρότερο ενοίκιο από πριν. Με ποια λογική οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μειώσεις τζίρου μέχρι και 70% θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια υπέρογκα ποσά. Αν επιθυμείτε να συνεχίσουν να υπάρχουν καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις Εστίασης βοηθήστε μας. Συντηρούμε την Απασχόληση και προσφέρουμε πολύπλευρα στο Δήμο και στην κοινωνία. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να μας δώσετε την δυνατότητα να δουλέψουμε και να μην βάλουμε λουκέτο. Ανατρέξτε στην πρόσφατη επίσημη έρευνα του Δήμου που ανέδειξε την Εστίαση την βασικότερη αιτία επίσκεψης και ικανοποίησης των τουριστών στο νησί μας και αναλογιστείτε τι σημαίνει αυτό.

Έπειτα από όλα τα παραπάνω ζητάμε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Να επανεξεταστεί το θέμα της τιμής των χώρων στην συγκεκριμένη περιοχή και είμαστε διατεθειμένοι να σας αναπτύξουμε τις απόψεις μας κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο. Είναι αυτονόητο ότι μέχρι τότε οι επαγγελματίες αρνούνται να πληρώσουν. Περιμένουμε να εξετάσετε το θέμα και να μας ενημερώσετε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου