Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΆρωμα ΕΑΣ στο Ευρωκοινοβούλιο

Άρωμα ΕΑΣ στο Ευρωκοινοβούλιο

|

Το Ευρωκοινοβούλιο ήπιε ούζο, με μεζέ γραβιέρας Νάξου και ελιές και ο Δημήτρης Καπούνης – πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου – είχε τη τιμή να μιλήσει για τα προϊόντα της Νάξου  

Ένα παραδοσιακό καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα στήθηκε για δυο ημέρες στις Βρυξέλλες δίνοντας τη δυνατότητα σε παραγωγούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις παραδοσιακές και καινοτόμες συνταγές τους σε ελληνικό και διεθνές κοινό. Το διήμερο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε στις 27 και 28 Ιουνίου από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιο Κούλογλου σε συνεργασία με το A discovery network – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθάει τους Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο Βέλγιο – το Greekgastronomyguide.gr και τη Γκαλερί «Θεώρημα». Στόχος των διοργανωτών η προβολή των ελληνικών προϊόντων, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η αναπαράσταση του ελληνικού καφενείου έγινε στο κεντρικότερο σημείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και οι επισκέπτες του είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκές και αλμυρές παραδοσιακές γεύσεις αλλά και να γευτούν νησιώτικη κυκλαδίτικη μπύρα, ελληνικά αναψυκτικά και φυσικά ούζο.

Το «ελληνικό καφενείο» πλαισίωσε η έκθεση του φωτογραφικού λευκώματος του Γιώργου Πίττα με θέμα τα ιστορικά καφενεία της Ελλάδας, η οποία θα παραμείνει στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου έως την Παρασκευή 1η Ιουλίου. Μια ημέρα πριν την εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο η έκθεση φωτογραφίας και ο δειγματισμός των προϊόντων παρουσιάστηκαν στην Γκαλερί Θεώρημα.

Σκοπός

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι «τελευταία λόγω και των ΜΜΕ έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό η εντύπωση ότι στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα και απλά παρακαλάμε για μία δόση από το δάνειο. Στην πραγματικότητα, παρά την κρίση και τις τρομερές δυσκολίες που υπάρχουν, παρατηρείται παράλληλα μεγάλη δημιουργικότητα και στο χώρο του πολιτισμού και στο χώρο των επιχειρήσεων από ανθρώπους που παλεύουν για να πετύχουν. Σ’ αυτή την εκδήλωση προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο: επιχειρήσεις που ήρθαν εδώ για να τις γνωρίσει ο κόσμος, να κάνουν επαφές και, αν είναι δυνατόν, να ξεκινήσουν εξαγωγές, και συγχρόνως συμπεριλάβαμε και το καφενείο που αποτελεί έναν παραδοσιακό χώρο με μεγάλο πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον».

Ο Γιώργος Πίττας παρουσίασε τους δεκατρείς παραγωγούς που όπως είπε «μάχονται για την τιμή της Ελλάδας. Όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να τιμηθεί μόνη της σαν κράτος ή σαν έκφραση πολιτική, αναλαμβάνουν οι μικροί Έλληνες παραγωγοί και η κοινωνία των πολιτών». Χαρακτήρισε μάλιστα την πρωτοβουλία αυτή του Στέλιου Κούλογλου «ακόμα ένα άνοιγμα δρόμων» για τους παραγωγούς, προκειμένου να δικτυωθούν στο εξωτερικό και να ξεκινήσουν τις εξαγωγές.

ΕΑΣ Νάξου

Αμέσως μετά τον κο Πιττά, ο πρώτος που πήρε το λόγο δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Καπούνη, πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (σ.σ. είχε στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο κο Βαλέρη) Σήμερα η ΕΑΣ αριθμεί πάνω από τρεις χιλιάδες μέλη και κρατά το 65% της οικονομίας του νησιού εδώ και ογδόντα χρόνια με κύριο προϊόν τη γραβιέρα Νάξου, της οποίας η παραγωγή ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κιλά ετησίως. Να αναφέρουμε ότι η Νάξος εκπροσωπήθηκε από τρία τυριά της ΕΑΣ, ήτοι Γραβιέρα, Αρσενικό και Κεφαλοτύρι και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ κος Βαλέρης μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα με τόνο» του AegeanVoice 107.5 των Αλιμπέρτη – Καμβύση εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που προέκυψαν, κάνοντας επίσης λόγο για πολύ θετικά μηνύματα από την βελγική αγορά, στην οποία επιθυμεί να διεισδύσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Όπως είπε μάλιστα, οι εμπορικοί αντιπρόσωποι και οι χονδρέμποροι που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα της ΕΑΣ και ιδιαίτερα τη γραβιέρα Νάξου εντυπωσιάστηκαν στον μέγιστο βαθμό.

Κυκλάδες

«Θέλαμε να σταματήσουμε να βλέπουμε στο κυκλαδίτικο τραπέζι μπύρες ολλανδικές και δανέζικες και να δούμε μπύρα ελληνική. Μπύρα φτιαγμένη με το ελληνικό πνεύμα που να ταιριάζει με την ελληνική γαστρονομία. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν που να προσθέτει αξία στον τόπο, έναν πρεσβευτή των Κυκλάδων, έναν πρεσβευτή της Τήνου» δήλωσε η Μάγια Τσόκλη, η οποία είναι εμπνεύστρια, μαζί με τον Αλέξανδρο Κουρή, της τηνιακής μπύρας «Νήσος» που έχει βραβευτεί με το Silver Award στα European Beer Star.  Ο Κώστας Πρέκας δραστηριοποιείται από το 1993 στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων Σύρου με σπεσιαλιτέ τα αποξηραμένα σύκα γεμιστά με καβουρντισμένο σησάμι.

Οι άλλοι

Η Βάσω (Βάγιο) Κασιμάτη παρουσίασε την πετυχημένη κρητική εταιρεία, Eat Crete, με κύριο προϊόν μεταξύ άλλων το μπισκότο το οποίο παρασκευάζεται με 52 διαφορετικούς τρόπους. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους ανθρώπους που έχουν διατροφικά προβλήματα με το χαρουπόμελο ή το πετιμέζι να αντικαθιστούν τη ζάχαρη.

Ο Ιωάννης Γρίβας παρουσίασε την πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία αναψυκτικών «Λουξ» από την Πελοπόννησο. Η εταιρεία βρίσκεται στο χώρο για πάνω από 65 χρόνια και ακολουθεί ανοδική πορεία. Μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας προανήγγειλε ένα νέο καινοτόμο προϊόν που η «Λουξ» ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά.  Η «Λουξ» όπως και η μπύρα «Νήσος» συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» η οποία αποτελείται από επιχειρήσεις που διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο παραγωγή, έδρα και ιδιοκτησία, δημιουργώντας έτσι υψηλότερη σχετική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Ο Νικόλας Νικολόπουλος εκπροσώπησε την οικογενειακή επιχείρηση Αρμακάδι, από τη Μεσσηνία, που καλλιεργεί ελαιόδεντρα από το 1917 και παράγει προϊόντα ελαιόλαδου από τη δεκαετία του 1970. Σήμερα προμηθεύει σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς ακόμα και σαπούνι με ελαιόλαδο και φύκια ή άργιλο και φυσικά αποστάγματα.

Την εταιρεία «Ολκάς» από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στην προώθηση ελληνικών προϊόντων μικρών παραγωγών στο εξωτερικό μέσα από διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, εκπροσώπησε η Σοφία Γρηγοριάδου, η οποία χαρακτήρισε «κλειδί» τη «συνέργεια» με στόχο την ανάπτυξη της εξαγωγικής ικανότητας των παραγωγών.

Η Φωτεινή Μπλιάτσου, εκπροσώπησε μαζί με τη δίδυμη αδερφή της Γεωργία, το Κτήμα Ευκαρπία στη Λάρισα, έναν φυσικό πολυχώρο καλλιέργειας βοτάνων, οσπρίων και δημητριακών, εκτροφής ζώων αλλά και γευσιγνωσίας. Στο κτήμα διοργανώνονται εργαστήρια – ακόμη και ζωγραφικής – ενώ είναι επισκέψιμο για το κοινό. Πολύ συχνά το επισκέπτονται ομάδες παιδιών και ΑμεΑ. Πρόσφατα το Κτήμα Ευκαρπία βραβεύτηκε από την Ουνέσκο.

Λέσβος  

Η Ειρήνη Μπουχλή και η οικογένειά της  παράγουν από το 1950 τα τρία πιο παραδοσιακά προϊόντα της Μυτιλήνης: ούζο, αλίπαστα και ελιές. Η επιχείρηση ΛΕΒΑ εξάγει σε δέκα χώρες ενώ δημιουργεί τα προϊόντα της χωρίς τη χρήση μηχανημάτων αλλά με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα ποιοτικά πρότυπα. Παρουσιάστηκαν επίσης το Ούζο Πλωμαρίου – αλλά και η Μαστίχα του ίδιου οίκου παραγωγής – με μια παράδοση που κρατεί από το 1890 με τη μυστική συνταγή ενός μοναδικού μείγματος γλυκάνισου και άλλων αρωματικών καρπών και βοτάνων της Μυτιλήνης, οι χειροποίητες πίτες κάθε είδους με γεύσεις από την Ήπειρο από τη Μαρία Ανδρονικίδου και τη μητέρα της Αντουανέτα καθώς και το τσάι Ολύμπου βιολογικής καλλιέργειας από το Λιτόχωρο της Τάνιας Φυσικοπούλου.

Το παραδοσιακό ελληνικό καφενείο στο Ευρωκοινοβούλιο «στόλισε» και το χειροποίητο τάβλι δημιουργίας Νερουλιά, σε τάβλι του οποίου έχει παίξει ακόμα και ο Φιντέλ Κάστρο!

Παρουσίες

Στο διήμερο συμμετείχε και το ελληνικό εστιατόριο Βρυξελλών «Φίλεμα» με τους βραβευμένους με τον «Χρυσό Σκούφο» σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη και Αντιγόνη Παπαβασιλείου και την ομάδα τους.

Αντιπροσωπεία 20 ατόμων του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθηνών συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση. Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης τους εκπροσώπησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης. Το παρόν έδωσαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, καθώς και ο ανεξάρτητος Γερμανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Στέφαν Εκ.

Βίντεο και φωτογραφίες: Βαγγέλης Κατσαρδής

Πηγή: tvxs.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group