Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΆρωμα ΕΑΣ στο Ευρωκοινοβούλιο

Άρωμα ΕΑΣ στο Ευρωκοινοβούλιο

|

Το Ευρωκοινοβούλιο ήπιε ούζο, με μεζέ γραβιέρας Νάξου και ελιές και ο Δημήτρης Καπούνης – πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου – είχε τη τιμή να μιλήσει για τα προϊόντα της Νάξου  

Ένα παραδοσιακό καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα στήθηκε για δυο ημέρες στις Βρυξέλλες δίνοντας τη δυνατότητα σε παραγωγούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις παραδοσιακές και καινοτόμες συνταγές τους σε ελληνικό και διεθνές κοινό. Το διήμερο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε στις 27 και 28 Ιουνίου από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιο Κούλογλου σε συνεργασία με το A discovery network – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθάει τους Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο Βέλγιο – το Greekgastronomyguide.gr και τη Γκαλερί «Θεώρημα». Στόχος των διοργανωτών η προβολή των ελληνικών προϊόντων, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η αναπαράσταση του ελληνικού καφενείου έγινε στο κεντρικότερο σημείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και οι επισκέπτες του είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκές και αλμυρές παραδοσιακές γεύσεις αλλά και να γευτούν νησιώτικη κυκλαδίτικη μπύρα, ελληνικά αναψυκτικά και φυσικά ούζο.

Το «ελληνικό καφενείο» πλαισίωσε η έκθεση του φωτογραφικού λευκώματος του Γιώργου Πίττα με θέμα τα ιστορικά καφενεία της Ελλάδας, η οποία θα παραμείνει στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου έως την Παρασκευή 1η Ιουλίου. Μια ημέρα πριν την εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο η έκθεση φωτογραφίας και ο δειγματισμός των προϊόντων παρουσιάστηκαν στην Γκαλερί Θεώρημα.

Σκοπός

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι «τελευταία λόγω και των ΜΜΕ έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό η εντύπωση ότι στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα και απλά παρακαλάμε για μία δόση από το δάνειο. Στην πραγματικότητα, παρά την κρίση και τις τρομερές δυσκολίες που υπάρχουν, παρατηρείται παράλληλα μεγάλη δημιουργικότητα και στο χώρο του πολιτισμού και στο χώρο των επιχειρήσεων από ανθρώπους που παλεύουν για να πετύχουν. Σ’ αυτή την εκδήλωση προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο: επιχειρήσεις που ήρθαν εδώ για να τις γνωρίσει ο κόσμος, να κάνουν επαφές και, αν είναι δυνατόν, να ξεκινήσουν εξαγωγές, και συγχρόνως συμπεριλάβαμε και το καφενείο που αποτελεί έναν παραδοσιακό χώρο με μεγάλο πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον».

Ο Γιώργος Πίττας παρουσίασε τους δεκατρείς παραγωγούς που όπως είπε «μάχονται για την τιμή της Ελλάδας. Όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να τιμηθεί μόνη της σαν κράτος ή σαν έκφραση πολιτική, αναλαμβάνουν οι μικροί Έλληνες παραγωγοί και η κοινωνία των πολιτών». Χαρακτήρισε μάλιστα την πρωτοβουλία αυτή του Στέλιου Κούλογλου «ακόμα ένα άνοιγμα δρόμων» για τους παραγωγούς, προκειμένου να δικτυωθούν στο εξωτερικό και να ξεκινήσουν τις εξαγωγές.

ΕΑΣ Νάξου

Αμέσως μετά τον κο Πιττά, ο πρώτος που πήρε το λόγο δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Καπούνη, πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (σ.σ. είχε στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο κο Βαλέρη) Σήμερα η ΕΑΣ αριθμεί πάνω από τρεις χιλιάδες μέλη και κρατά το 65% της οικονομίας του νησιού εδώ και ογδόντα χρόνια με κύριο προϊόν τη γραβιέρα Νάξου, της οποίας η παραγωγή ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κιλά ετησίως. Να αναφέρουμε ότι η Νάξος εκπροσωπήθηκε από τρία τυριά της ΕΑΣ, ήτοι Γραβιέρα, Αρσενικό και Κεφαλοτύρι και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ κος Βαλέρης μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα με τόνο» του AegeanVoice 107.5 των Αλιμπέρτη – Καμβύση εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που προέκυψαν, κάνοντας επίσης λόγο για πολύ θετικά μηνύματα από την βελγική αγορά, στην οποία επιθυμεί να διεισδύσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Όπως είπε μάλιστα, οι εμπορικοί αντιπρόσωποι και οι χονδρέμποροι που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα της ΕΑΣ και ιδιαίτερα τη γραβιέρα Νάξου εντυπωσιάστηκαν στον μέγιστο βαθμό.

Κυκλάδες

«Θέλαμε να σταματήσουμε να βλέπουμε στο κυκλαδίτικο τραπέζι μπύρες ολλανδικές και δανέζικες και να δούμε μπύρα ελληνική. Μπύρα φτιαγμένη με το ελληνικό πνεύμα που να ταιριάζει με την ελληνική γαστρονομία. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν που να προσθέτει αξία στον τόπο, έναν πρεσβευτή των Κυκλάδων, έναν πρεσβευτή της Τήνου» δήλωσε η Μάγια Τσόκλη, η οποία είναι εμπνεύστρια, μαζί με τον Αλέξανδρο Κουρή, της τηνιακής μπύρας «Νήσος» που έχει βραβευτεί με το Silver Award στα European Beer Star.  Ο Κώστας Πρέκας δραστηριοποιείται από το 1993 στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων Σύρου με σπεσιαλιτέ τα αποξηραμένα σύκα γεμιστά με καβουρντισμένο σησάμι.

Οι άλλοι

Η Βάσω (Βάγιο) Κασιμάτη παρουσίασε την πετυχημένη κρητική εταιρεία, Eat Crete, με κύριο προϊόν μεταξύ άλλων το μπισκότο το οποίο παρασκευάζεται με 52 διαφορετικούς τρόπους. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους ανθρώπους που έχουν διατροφικά προβλήματα με το χαρουπόμελο ή το πετιμέζι να αντικαθιστούν τη ζάχαρη.

Ο Ιωάννης Γρίβας παρουσίασε την πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία αναψυκτικών «Λουξ» από την Πελοπόννησο. Η εταιρεία βρίσκεται στο χώρο για πάνω από 65 χρόνια και ακολουθεί ανοδική πορεία. Μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας προανήγγειλε ένα νέο καινοτόμο προϊόν που η «Λουξ» ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά.  Η «Λουξ» όπως και η μπύρα «Νήσος» συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» η οποία αποτελείται από επιχειρήσεις που διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο παραγωγή, έδρα και ιδιοκτησία, δημιουργώντας έτσι υψηλότερη σχετική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Ο Νικόλας Νικολόπουλος εκπροσώπησε την οικογενειακή επιχείρηση Αρμακάδι, από τη Μεσσηνία, που καλλιεργεί ελαιόδεντρα από το 1917 και παράγει προϊόντα ελαιόλαδου από τη δεκαετία του 1970. Σήμερα προμηθεύει σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς ακόμα και σαπούνι με ελαιόλαδο και φύκια ή άργιλο και φυσικά αποστάγματα.

Την εταιρεία «Ολκάς» από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στην προώθηση ελληνικών προϊόντων μικρών παραγωγών στο εξωτερικό μέσα από διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, εκπροσώπησε η Σοφία Γρηγοριάδου, η οποία χαρακτήρισε «κλειδί» τη «συνέργεια» με στόχο την ανάπτυξη της εξαγωγικής ικανότητας των παραγωγών.

Η Φωτεινή Μπλιάτσου, εκπροσώπησε μαζί με τη δίδυμη αδερφή της Γεωργία, το Κτήμα Ευκαρπία στη Λάρισα, έναν φυσικό πολυχώρο καλλιέργειας βοτάνων, οσπρίων και δημητριακών, εκτροφής ζώων αλλά και γευσιγνωσίας. Στο κτήμα διοργανώνονται εργαστήρια – ακόμη και ζωγραφικής – ενώ είναι επισκέψιμο για το κοινό. Πολύ συχνά το επισκέπτονται ομάδες παιδιών και ΑμεΑ. Πρόσφατα το Κτήμα Ευκαρπία βραβεύτηκε από την Ουνέσκο.

Λέσβος  

Η Ειρήνη Μπουχλή και η οικογένειά της  παράγουν από το 1950 τα τρία πιο παραδοσιακά προϊόντα της Μυτιλήνης: ούζο, αλίπαστα και ελιές. Η επιχείρηση ΛΕΒΑ εξάγει σε δέκα χώρες ενώ δημιουργεί τα προϊόντα της χωρίς τη χρήση μηχανημάτων αλλά με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα ποιοτικά πρότυπα. Παρουσιάστηκαν επίσης το Ούζο Πλωμαρίου – αλλά και η Μαστίχα του ίδιου οίκου παραγωγής – με μια παράδοση που κρατεί από το 1890 με τη μυστική συνταγή ενός μοναδικού μείγματος γλυκάνισου και άλλων αρωματικών καρπών και βοτάνων της Μυτιλήνης, οι χειροποίητες πίτες κάθε είδους με γεύσεις από την Ήπειρο από τη Μαρία Ανδρονικίδου και τη μητέρα της Αντουανέτα καθώς και το τσάι Ολύμπου βιολογικής καλλιέργειας από το Λιτόχωρο της Τάνιας Φυσικοπούλου.

Το παραδοσιακό ελληνικό καφενείο στο Ευρωκοινοβούλιο «στόλισε» και το χειροποίητο τάβλι δημιουργίας Νερουλιά, σε τάβλι του οποίου έχει παίξει ακόμα και ο Φιντέλ Κάστρο!

Παρουσίες

Στο διήμερο συμμετείχε και το ελληνικό εστιατόριο Βρυξελλών «Φίλεμα» με τους βραβευμένους με τον «Χρυσό Σκούφο» σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη και Αντιγόνη Παπαβασιλείου και την ομάδα τους.

Αντιπροσωπεία 20 ατόμων του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθηνών συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση. Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης τους εκπροσώπησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης. Το παρόν έδωσαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, καθώς και ο ανεξάρτητος Γερμανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Στέφαν Εκ.

Βίντεο και φωτογραφίες: Βαγγέλης Κατσαρδής

Πηγή: tvxs.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

ΠΝΑΙ – Σύρος: Ανακατασκευή-ορόσημο για το γήπεδο Ερμούπολης, εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης

Με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το γήπεδο ποδοσφαίρου της Σύρου προετοιμάζεται για τη νέα εποχή της ΕΛΛΑΣ στη Super League 2

Απείρανθος: Το “ύστατο χαίρε” στον Εμμανουήλ Γρατσία (Τζορμπά), ψήφισμα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Απείρανθος αποχαιρετά σήμερα έναν άξιο άνθρωπο της τοπικής κοινωνίας – Πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας και κοινοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών

ΠΝΑΙ: Ζητούμενο η προστασία για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων

Την προστασία των ιδιοκτησιών που επί 40 χρόνια βρίσκονταν εντός των ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η Σαντορίνη «πετάει» στην Κωνσταντινούπολη: Νέο απευθείας δρομολόγιο από την AEGEAN

Η στρατηγική σύνδεση με τη γείτονα χώρα ανοίγει τουριστικούς ορίζοντες και ενισχύει τη διεθνή προβολή του νησιού – Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Santo Wines με τη συμμετοχή τοπικών φορέων

Στην 4η Θέση παγκοσμίως η Αντίπαρος ως προορισμός γάμου για το 2025

Ξεχωρίζει σε διεθνή λίστα του Destify αφήνοντας πίσω τη Σαντορίνη – Ανεβαίνει το ελληνικό νησί στις προτιμήσεις των ζευγαριών παγκοσμίως

Αμοργός: 80 Στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες σε 5 ημέρες – Μια δράση φροντίδας και ευθύνης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Δήμου Αμοργού και της Animal Zone International με τη συμμετοχή εθελοντών

Η πράσινη επανάσταση των νησιών: Από την Τήλο στο Κουφονήσι, το Νότιο Αιγαίο αλλάζει πρόσωπο

Με οδηγό το πρόγραμμα «Just Go Zero» της Τήλου και φόντο τον ήλιο του Αιγαίου, 16 νησιά κάνουν το μεγάλο βήμα προς μια νέα εποχή βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας

Paros Way 2025: Αθλητισμός, γιορτή και υπόσχεση για το 2026

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4η διοργάνωση. Από κολύμβηση και τρέξιμο μέχρι… γαμήλιες συμμετοχές, η Πάρος έστειλε μήνυμα ζωής, εξωστρέφειας και νεανικής ενέργειας

Ερώτηση Μ. Καφούρου για τη γεωθερμία στη Μήλο: «Όχι χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας»

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ φέρνει στη Βουλή τις αντιδράσεις των κατοίκων και ζητά απαντήσεις για τη φέρουσα ικανότητα, την περιβαλλοντική προστασία και τον σεβασμό στη βούληση της τοπικής κοινωνίας

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.