Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΆρωμα ΕΑΣ στο Ευρωκοινοβούλιο

Άρωμα ΕΑΣ στο Ευρωκοινοβούλιο

|

Το Ευρωκοινοβούλιο ήπιε ούζο, με μεζέ γραβιέρας Νάξου και ελιές και ο Δημήτρης Καπούνης – πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου – είχε τη τιμή να μιλήσει για τα προϊόντα της Νάξου  

Ένα παραδοσιακό καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα στήθηκε για δυο ημέρες στις Βρυξέλλες δίνοντας τη δυνατότητα σε παραγωγούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις παραδοσιακές και καινοτόμες συνταγές τους σε ελληνικό και διεθνές κοινό. Το διήμερο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε στις 27 και 28 Ιουνίου από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιο Κούλογλου σε συνεργασία με το A discovery network – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθάει τους Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο Βέλγιο – το Greekgastronomyguide.gr και τη Γκαλερί «Θεώρημα». Στόχος των διοργανωτών η προβολή των ελληνικών προϊόντων, η στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η αναπαράσταση του ελληνικού καφενείου έγινε στο κεντρικότερο σημείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και οι επισκέπτες του είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκές και αλμυρές παραδοσιακές γεύσεις αλλά και να γευτούν νησιώτικη κυκλαδίτικη μπύρα, ελληνικά αναψυκτικά και φυσικά ούζο.

Το «ελληνικό καφενείο» πλαισίωσε η έκθεση του φωτογραφικού λευκώματος του Γιώργου Πίττα με θέμα τα ιστορικά καφενεία της Ελλάδας, η οποία θα παραμείνει στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου έως την Παρασκευή 1η Ιουλίου. Μια ημέρα πριν την εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο η έκθεση φωτογραφίας και ο δειγματισμός των προϊόντων παρουσιάστηκαν στην Γκαλερί Θεώρημα.

Σκοπός

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι «τελευταία λόγω και των ΜΜΕ έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό η εντύπωση ότι στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα και απλά παρακαλάμε για μία δόση από το δάνειο. Στην πραγματικότητα, παρά την κρίση και τις τρομερές δυσκολίες που υπάρχουν, παρατηρείται παράλληλα μεγάλη δημιουργικότητα και στο χώρο του πολιτισμού και στο χώρο των επιχειρήσεων από ανθρώπους που παλεύουν για να πετύχουν. Σ’ αυτή την εκδήλωση προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο: επιχειρήσεις που ήρθαν εδώ για να τις γνωρίσει ο κόσμος, να κάνουν επαφές και, αν είναι δυνατόν, να ξεκινήσουν εξαγωγές, και συγχρόνως συμπεριλάβαμε και το καφενείο που αποτελεί έναν παραδοσιακό χώρο με μεγάλο πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον».

Ο Γιώργος Πίττας παρουσίασε τους δεκατρείς παραγωγούς που όπως είπε «μάχονται για την τιμή της Ελλάδας. Όταν η Ελλάδα δεν μπορεί να τιμηθεί μόνη της σαν κράτος ή σαν έκφραση πολιτική, αναλαμβάνουν οι μικροί Έλληνες παραγωγοί και η κοινωνία των πολιτών». Χαρακτήρισε μάλιστα την πρωτοβουλία αυτή του Στέλιου Κούλογλου «ακόμα ένα άνοιγμα δρόμων» για τους παραγωγούς, προκειμένου να δικτυωθούν στο εξωτερικό και να ξεκινήσουν τις εξαγωγές.

ΕΑΣ Νάξου

Αμέσως μετά τον κο Πιττά, ο πρώτος που πήρε το λόγο δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Καπούνη, πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (σ.σ. είχε στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο κο Βαλέρη) Σήμερα η ΕΑΣ αριθμεί πάνω από τρεις χιλιάδες μέλη και κρατά το 65% της οικονομίας του νησιού εδώ και ογδόντα χρόνια με κύριο προϊόν τη γραβιέρα Νάξου, της οποίας η παραγωγή ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κιλά ετησίως. Να αναφέρουμε ότι η Νάξος εκπροσωπήθηκε από τρία τυριά της ΕΑΣ, ήτοι Γραβιέρα, Αρσενικό και Κεφαλοτύρι και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ κος Βαλέρης μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα με τόνο» του AegeanVoice 107.5 των Αλιμπέρτη – Καμβύση εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που προέκυψαν, κάνοντας επίσης λόγο για πολύ θετικά μηνύματα από την βελγική αγορά, στην οποία επιθυμεί να διεισδύσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Όπως είπε μάλιστα, οι εμπορικοί αντιπρόσωποι και οι χονδρέμποροι που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα της ΕΑΣ και ιδιαίτερα τη γραβιέρα Νάξου εντυπωσιάστηκαν στον μέγιστο βαθμό.

Κυκλάδες

«Θέλαμε να σταματήσουμε να βλέπουμε στο κυκλαδίτικο τραπέζι μπύρες ολλανδικές και δανέζικες και να δούμε μπύρα ελληνική. Μπύρα φτιαγμένη με το ελληνικό πνεύμα που να ταιριάζει με την ελληνική γαστρονομία. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν που να προσθέτει αξία στον τόπο, έναν πρεσβευτή των Κυκλάδων, έναν πρεσβευτή της Τήνου» δήλωσε η Μάγια Τσόκλη, η οποία είναι εμπνεύστρια, μαζί με τον Αλέξανδρο Κουρή, της τηνιακής μπύρας «Νήσος» που έχει βραβευτεί με το Silver Award στα European Beer Star.  Ο Κώστας Πρέκας δραστηριοποιείται από το 1993 στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων Σύρου με σπεσιαλιτέ τα αποξηραμένα σύκα γεμιστά με καβουρντισμένο σησάμι.

Οι άλλοι

Η Βάσω (Βάγιο) Κασιμάτη παρουσίασε την πετυχημένη κρητική εταιρεία, Eat Crete, με κύριο προϊόν μεταξύ άλλων το μπισκότο το οποίο παρασκευάζεται με 52 διαφορετικούς τρόπους. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους ανθρώπους που έχουν διατροφικά προβλήματα με το χαρουπόμελο ή το πετιμέζι να αντικαθιστούν τη ζάχαρη.

Ο Ιωάννης Γρίβας παρουσίασε την πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία αναψυκτικών «Λουξ» από την Πελοπόννησο. Η εταιρεία βρίσκεται στο χώρο για πάνω από 65 χρόνια και ακολουθεί ανοδική πορεία. Μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας προανήγγειλε ένα νέο καινοτόμο προϊόν που η «Λουξ» ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά.  Η «Λουξ» όπως και η μπύρα «Νήσος» συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» η οποία αποτελείται από επιχειρήσεις που διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο παραγωγή, έδρα και ιδιοκτησία, δημιουργώντας έτσι υψηλότερη σχετική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Ο Νικόλας Νικολόπουλος εκπροσώπησε την οικογενειακή επιχείρηση Αρμακάδι, από τη Μεσσηνία, που καλλιεργεί ελαιόδεντρα από το 1917 και παράγει προϊόντα ελαιόλαδου από τη δεκαετία του 1970. Σήμερα προμηθεύει σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς ακόμα και σαπούνι με ελαιόλαδο και φύκια ή άργιλο και φυσικά αποστάγματα.

Την εταιρεία «Ολκάς» από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στην προώθηση ελληνικών προϊόντων μικρών παραγωγών στο εξωτερικό μέσα από διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, εκπροσώπησε η Σοφία Γρηγοριάδου, η οποία χαρακτήρισε «κλειδί» τη «συνέργεια» με στόχο την ανάπτυξη της εξαγωγικής ικανότητας των παραγωγών.

Η Φωτεινή Μπλιάτσου, εκπροσώπησε μαζί με τη δίδυμη αδερφή της Γεωργία, το Κτήμα Ευκαρπία στη Λάρισα, έναν φυσικό πολυχώρο καλλιέργειας βοτάνων, οσπρίων και δημητριακών, εκτροφής ζώων αλλά και γευσιγνωσίας. Στο κτήμα διοργανώνονται εργαστήρια – ακόμη και ζωγραφικής – ενώ είναι επισκέψιμο για το κοινό. Πολύ συχνά το επισκέπτονται ομάδες παιδιών και ΑμεΑ. Πρόσφατα το Κτήμα Ευκαρπία βραβεύτηκε από την Ουνέσκο.

Λέσβος  

Η Ειρήνη Μπουχλή και η οικογένειά της  παράγουν από το 1950 τα τρία πιο παραδοσιακά προϊόντα της Μυτιλήνης: ούζο, αλίπαστα και ελιές. Η επιχείρηση ΛΕΒΑ εξάγει σε δέκα χώρες ενώ δημιουργεί τα προϊόντα της χωρίς τη χρήση μηχανημάτων αλλά με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα ποιοτικά πρότυπα. Παρουσιάστηκαν επίσης το Ούζο Πλωμαρίου – αλλά και η Μαστίχα του ίδιου οίκου παραγωγής – με μια παράδοση που κρατεί από το 1890 με τη μυστική συνταγή ενός μοναδικού μείγματος γλυκάνισου και άλλων αρωματικών καρπών και βοτάνων της Μυτιλήνης, οι χειροποίητες πίτες κάθε είδους με γεύσεις από την Ήπειρο από τη Μαρία Ανδρονικίδου και τη μητέρα της Αντουανέτα καθώς και το τσάι Ολύμπου βιολογικής καλλιέργειας από το Λιτόχωρο της Τάνιας Φυσικοπούλου.

Το παραδοσιακό ελληνικό καφενείο στο Ευρωκοινοβούλιο «στόλισε» και το χειροποίητο τάβλι δημιουργίας Νερουλιά, σε τάβλι του οποίου έχει παίξει ακόμα και ο Φιντέλ Κάστρο!

Παρουσίες

Στο διήμερο συμμετείχε και το ελληνικό εστιατόριο Βρυξελλών «Φίλεμα» με τους βραβευμένους με τον «Χρυσό Σκούφο» σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη και Αντιγόνη Παπαβασιλείου και την ομάδα τους.

Αντιπροσωπεία 20 ατόμων του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθηνών συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση. Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης τους εκπροσώπησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης. Το παρόν έδωσαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, καθώς και ο ανεξάρτητος Γερμανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Στέφαν Εκ.

Βίντεο και φωτογραφίες: Βαγγέλης Κατσαρδής

Πηγή: tvxs.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απείρανθος: Ερχεται η 1η βραδιά ΠεριΠοίησης για το 2025

Πότε και που θα γίνουμε μύστες της 1ης βραδιάς ΠεριΠοίησης για το 2025 στην Απείρανθο

Τρίποδες – Δημοτικό Σχολείο: Κάλεσμα συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας»

Το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου καλεί μαθητές (Δημοτικού και Γυμνασίου) να συμμετάσχουν στο μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας» - Χρονοδιάγραμμα

Λέσβος – Σεισμός: Ενταση 5,1 R, αισθητός έως Κομοτηνή, κλειστά τα σχολεία σήμερα

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Έπεσαν βράχοι, κλειστά σήμερα τα σχολεία -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παραδόθηκε στον Στυλιανίδη το σχέδιο αναβάθμισης των άγονων γραμμών

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Πρώτη διευρυμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υποθηκοφυλακεία: Μπήκε λουκέτο σε 392 γραφεία σε όλη την Ελλάδα

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Οριστικό τέλος για 392 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα - Πέρασαν στο ψηφιακό Κτηματολόγιο

Αεροδρόμια Κυκλάδες: Διπλάσια η επιβατική κίνηση της Πάρου σε σχέση με τη Νάξο

Mtc Group: Η εικόνα των αεροδρομίων στις Κυκλάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2024 με βάση την επιβατική κίνηση - Η "μάχη" Σαντορίνης - Μυκόνου και η πίεση από .. Πάρο και Μήλο προς τη Νάξο

Τήνος: Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη

Ενημέρωση από τον Δήμο Τήνου για την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη

Minoan Lines: Το …κέρδος της παρουσίας της με τη προσθήκη της Μήλου

Tα δυο πλοία της Minoan, η Μήλος και η «σφήνα» στη Sea Jets

Νάξος – Εμβολιασμός: Ενημέρωση για τις ευάλωτες ομάδες σχετικά με τα προτεινόμενα εμβόλια

Εμβολιασμός - με βάση την επίσημη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας έναντι λοιμώξεων του αναπνευστικού για τη περίοδο 2024-2025

Σύρος – Στυλιανίδης: Τι είπε για ενδοκυκλαδικά, Μεταφορικό Ισοδύναμο και αυξήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Χρήστος Στυλιανίδης: «Έως 2 δις ευρώ από δημόσιους ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους για επενδύσεις στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και στη νησιωτική πολιτική»

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Σίφνος: Σε ποια περιοχή εγκρίθηκε κατασκευή 4αστερου ξενοδοχείου

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Σίφνο

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη