Οι τέσσερις κινήσεις που σχεδιάζει η ΑΕΣ Νάξου τα επόμενα έξι χρόνια ώστε να αναβαθμίσει τα προϊόντα της
Η ΑΕΣ Νάξου έχει μπει από τη αρχή της χρονιάς σε νέα βάση και περπατάει με σύγχρονα δεδομένα. Η πρώην ΕΑΣ έχει μετατραπεί σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Νάξου και σκοπεύει να παρέχει κίνητρα για την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου του νησιού με ορίζοντα εξαετίας. Και αυτό θα σημάνει βελτίωση της γραβιέρας Νάξου, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς αποδόσεων. Και βέβαια μπορεί η ναυαρχίδα της ΑΕΣ να είναι η γραβιέρα και τα γαλακτοκομικά της προϊόντα, αυτό δεν σημαίνει ότι η πατάτα είναι σε δεύτερη μοίρα. Και μόνο το γεγονός ότι πέρυσι αποκτήθηκε ειδικό μηχάνημα για την τυποποίηση της πατάτας Νάξου αποδεικνύει ότι τα δύο αυτά προϊόντα προχωρούν χέρι χέρι… Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΣ, Δημήτρης Καπούνης, στην ιστοσελίδα argo24.gr ανέλυσε το όραμα της επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια με σημείο αναφοράς την ..εξαετία.
«Σαν Ένωση έχουμε βάλει κάποια οράματα εξαετίας.
Πρώτον, να εκσυγχρονίσουμε περισσότερο το τυροκομείο μας, για να παράγουμε τη γραβιέρα καλύτερα και γρηγορότερα και με καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά το οικονομικό θέμα. Έτσι, θα έχουμε καλύτερο κόστος, ώστε να μπορούμε να «παίξουμε» με την τιμή.
Δεύτερον, να εκσυγχρονιστούμε όσον αφορά τη συσκευασία της πατάτας, δηλαδή να κάνουμε ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την πατάτα στο νησί χωρίς να νοθεύεται, γιατί υπάρχουν τέτοια κρούσματα στην αγορά. Εμείς στη Νάξο έχουμε καταφέρει να παράγουμε και να τυποποιούμε ένα μέρος της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μη νοθεύεται η πατάτα.
Τρίτον, να δώσουμε κίνητρα στον παραγωγό να αλλάξει το ζωικό του κεφάλαιο, να φέρουμε τις αγελάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να του αλλάξουμε το ζωικό κεφάλαιο, γιατί υπάρχουν αιμομιξίες και άλλα προβλήματα στην κτηνοτροφία, τα οποία θέλουμε να εξαλείψουμε.
Τέταρτον, να δώσουμε κίνητρα στον παραγωγό να φτιάξει ψυκτικούς θαλάμους, γιατί η πατάτα της Νάξου βγαίνει σε ένα χρονικό περιθώριο 2 μηνών, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην ξέρει τι να κάνει την πατάτα και να την σπρώχνει από εδώ κι από κει.»