Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςΞεκίνημα από το γεφύρι

Ξεκίνημα από το γεφύρι

|

Εδώ και δύο μέρες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης και διαπλάτυνσης του γεφυριού στα Γκρεμνά Νερά” στο δρόμο Εγγαρών – Χώρας Νάξου 

Είναι πλέον πραγματικότητα… Μετά από αρκετούς μήνες αγωνίας από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας για τον διαγωνισμό και αρκετών χρόνων προηγουμένως για την ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα, οι εργασίες στο δρόμο Εγγαρές – Χώρας Νάξου ξεκίνησαν. Και μάλιστα με σημείο αναφοράς το γιοφύρι στα Γκρεμνά Νερά που είναι τόσο στενό όπου με τα βίας περνάει ένα αυτοκίνητο. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες με πρώτη κίνηση τον καθαρισμός τα χαντάκια που υπάρχουν σχεδόν σε όλο το μήκος του δρόμου από τη Χώρα Νάξου (στη θέση Βρύση Αγά) έως τα Σφαγεία στη Θέση Ξηρόκαμπος αλλά σήμερα είχαμε την πρώτη κίνηση στο γιοφύρι… Να αναφέρουμε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου μπήκαν οι υπογραφές ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ανάδοχο εταιρία που μάλιστα έχει προσφέρει και έκπτωση της τάξης του μισού περίπου εκατομμυρίου ευρώ με βάση τον αρχικό προϋπολογισμό… Στα τέλη Απριλίου είχαμε την δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση – Σήμανση Οδού Χώρας – Εγγαρών Ν. Νάξου», προϋπολογισμού μελέτης 1.300.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Ήταν ανοιχτή διαδικασία με σφραγισμένες προσφορές, υπήρξε δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και διεθνών κοινοπραξιών αρκεί να πληρούσαν τους όρους και τα κριτήρια που είχε θέσει η διακήρυξη. Και φτάσαμε στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για την «Βελτίωση – σήμανση οδού Χώρας-  Εγγαρών Νήσου Νάξου» έναντι συνολικού ποσού 837.578,61 ευρώ. Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, προβλέπονται εργασίες ασφαλτόστρωσης, διαγράμμισης και σήμανσης της οδού σε συνολικό μήκος 6.300 μ. καθώς και κατασκευή τεχνικών έργων, καναλιού απορροής ομβρίων, αγωγών ύδρευσης κλπ.

Περιγραφή 

Ενώ στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε με σκοπό να περιγράψει την αναγκαιότητα του έργου σημειώνεται ότι «κρίνεται απαραίτητο για την βελτίωσης της Επαρχιακής Οδού Χώρας Νάξου – Εγγαρών, διότι την τελευταία δεκαετία η κυκλοφορία των οχημάτων, ιδίως βαρέως τύπου, έχει αυξηθεί λόγω της κατασκευής των σφαγείων του Δήμου Νάξου και της καθημερινής μεταφοράς απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ του Δήμου και έχουν προκληθεί πολλές και σημαντικές φθορές στο οδόστρωμα και στα τεχνικά έργα του δικτύου αυτού. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  έτους 2015. Ο ανάδοχος υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο σε διάστημα τριακοσίων (300) ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης».
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι ανάγκες. Με βάση τη μελέτη που έχει επικαιροποιηθεί αναμένεται να κατασκευαστεί κανάλι για την απορροή ομβρίων υδάτων στη δεξιά πλευρά του δρόμου σχεδόν στο σύνολό της διαδρομής και να αντικατασταθούν οι σωλήνες αμιάντου που βρίσκονται κάτω από το οδόστρωμα (με παράλληλη μεταφορά τους στο υπό κατασκευή κανάλι) για να αποφύγουν στο μέλλον ανάλογα προβλήματα. Και επίσης αναμένεται να γίνει παρέμβαση στο γεφύρι που βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ με την ανέγερση προστατευτικών τοιχίων και ενδεχομένως μικρή επέκταση καθότι κι αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά την ταυτόχρονη παρουσία αυτοκινήτων που κινούνται από αντίθετη κατεύθυνση. Το κύριο βάρος θα δοθεί στη μεγάλη ευθεία που βρίσκονται τα σφαγεία και ο ΧΑΔΑ στη θέση Ξηρόκαμπος… και βέβαια όπως έχουμε αναφέρει θα γίνει και επέμβαση στο γεφύρι στα γκρεμνά νερά που σήμερα είναι δύσκολο να δώσει κυκλοφοριακή ανάσα στα διερχόμενα από αντίθετη προέλευση μέσα μεταφοράς.. Με βάση την εικόνα πάντως που είδαμε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου όταν και κάναμε μία βόλτα στη περιοχή, οι επεμβάσεις θα πρέπει να είναι ακόμη περισσότερες. Στην ευθεία που βρίσκεται το νέο νεκροταφείο είναι ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της ροής του δρόμου γιατί σχηματίζεται μία τεράστια …λίμνη από νερά με αποτέλεσμα ακόμη και τα αυτοκίνητα να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης, στην κάθοδο του δρόμου προς τη Γαλήνη έχουμε τα χαντάκια να είναι σχεδόν κλειστά από τη δεξιά πλευρά του δρόμου με αποτέλεσμα τα νερά να καλύπτουν το οδόστρωμα και να μεταφέρουν αρκετά χώματα και πέτρες με κίνδυνο κυρίως για τα δίκυκλα. Και βέβαια έχουν αρχίσει να πέφτουν σε αρκετά σημεία της διαδρομής και πέτρες από τον ορεινό όγκο πλησίον του δρόμου λόγω της διάβρωσης από τη βροχή… Και να σημειώσουμε ότι είναι πολύ έντονο το φαινόμενο πλέον της αλλαγής στο οδόστρωμα με την βροχή να έχει γεμίσει …χαρακιές το δρόμο.

Το ευχάριστο είναι ότι πρόσφατα (μέσα Οκτωβρίου) κλιμάκιο των υπηρεσιών του Δήμου προχώρησε αντικατάσταση στο ύψος της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού των αγωγών μεταφοράς νερού στη πόλη. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε διαρροή ύδατος με αποτέλεσμα και να χάνονται κυβικά νερού και να διαβρώνονται οι παρακαμπτήριοι δρόμοι όπως αυτός που οδηγεί στην εκκλησία του Όσιου Εφραίμ στην περιοχή… Όμως, η αλλαγή ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να γίνει συνδυαστική εργασία με τις εργασίες από την ανάδοχο εταιρία για την βελτίωση των υποδομών στο συγκεκριμένο δρόμο για να μπει τέλος μία και καλή στην όποια διαρροή υδάτων. Επίσης καλό θα είναι μέσω των εργασιών αυτών να ολοκληρωθούν οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει και σε θέματα υποδομής όπως αποχετευτικό και να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις σε καταστάσεις που δημιουργούν ακόμη και εντάσεις ανάμεσα σε γείτονες με τον Δήμο να γίνεται …διαιτητής που όμως δεν παίρνει απόφαση και αφήνει κατοίκους να είναι στα μαχαίρια. Και αυτό δεν είναι καλό από τη στιγμή που έχει την άνεση να λύσει άμεσα το ζήτημα χωρίς οι κάτοικοι μεταξύ τους για μία …αποχέτευση να είναι στα όρια της παράνοιας…

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Κυκλαδική» της 25ης Οκτωβρίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ίος: Εκδήλωση διαβούλευσης για την ανάπτυξη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δήμος Ιητών καλούν τους πολίτες

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Παπαπέτρου η σημαντική συζήτηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο – Συμμετοχή με ερωτηματολόγιο και ανοιχτή διαβούλευση.

Σύλληψη ηγούμενου στα Καλάβρυτα για απόπειρα πώλησης βυζαντινών εικόνων και Ευαγγελίων

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε απόπειρα πώλησης 17 εικόνων και δύο Ευαγγελίων έναντι 200.000 ευρώ – Αντικαταστάθηκε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής

Έφυγε από τη ζωή ο Ρικ Ντέιβις, συνιδρυτής και φωνή των Supertramp (video)

Ο θρυλικός μουσικός πέθανε σε ηλικία 81 ετών μετά από μάχη με το πολλαπλό μυέλωμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.