Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςΠήρε το «ναι» ο Μπουλαξής

Πήρε το «ναι» ο Μπουλαξής

|

Με ψήφους 8 – 7 από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Ναξιώτης Νίκος Μπουλαξής είναι ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ

Τα …χρειάστηκε είναι λίγο η αλήθεια αλλά στο τέλος βγήκε νικητής. Ο λόγος για τον Ναξιώτη (γεννημένο και μεγαλωμένο στις Εγγαρές) Νίκο Μπουλαξή, ο οποίος αποτελεί τον εκλεκτό της Κυβέρνησης ια τη θέση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Το τελευταίο επεισόδιο είναι η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ αλλά τα δύσκολα ήταν όταν πέρασε πριν από μερικές ημέρες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μαζί με τους Σωτήρη Μανωλκίδη (Α’ Αντιπρόεδρος) και Νεκταρία Καρακατσάνη (μέλος) της ΡΑΕ. Παρά την επίθεση που δέχτηκαν όλοι, πέρασαν έστω και …οριακά κι αυτό είναι που μετράει.   Ειδικότερα για τους κύριους Μπουλαξή και Μανωλκίδη θετική γνώμη διατύπωσαν οκτώ βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ) αρνητική επτά βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ) ενώ δύο δήλωσαν “παρών” (Σπύρος Λυκούδης και Ραχήλ Μακρή). Για την κυρία Καρακατσάνη θετική ήταν η γνώμη εννέα βουλευτών, αρνητική ήταν η γνώμη επτά βουλευτών και “παρών” δήλωσε ένας βουλευτής (Σπύρος Λυκούδης).

Σύζυγος

Το θέμα που κυριάρχησε – στην τρίωρη συζήτηση – όσον αφορά τον Νίκο Μπουλαξή, ήταν εργασία της συζύγου του με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Δριβελέγκας να σημειώνει ότι «η σύζυγος του Νίκου Μπουλαξή είναι «στέλεχος” σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην ενέργεια. Ο Ν. Μπουλαξής τού απάντησε ότι είναι φιλόλογος, εργάζεται ως γραμματέας σε όμιλο (ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ), όμως σε εταιρεία που δεν δραστηριοποιείται στην ενέργεια, αλλά στις κατασκευές. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, παραιτήθηκε στις 26 Μαϊου από την εργασία της και τώρα είναι άνεργη. Κι όπως δήλωσε: «Τα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας είναι τεράστια. Αντιληφθήκαμε από κοινού ότι η πρόταση που μου έγινε από το ΥΠΑΠΕΝ θα δώσει αφορμές και για να μην είμαστε στη δημοσιότητα καθημερινά, αποφάσισε η ίδια να παραιτηθεί από τη θέση της και τώρα είναι άνεργη». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος επισήμανε ότι «το να δουλεύει κάποιος με 700 ευρώ σε κατασκευαστική εταιρία, σε γραμματειακή θέση, δεν σημαίνει ότι είναι στέλεχος και δεν προδιαγράφει ότι έχει κοινά συμφέροντα με την εταιρία. Δεν μπορεί, συνεπώς, να ανακινείται τέτοιο θέμα, έμεινε τελικά άνεργη για λόγους υπερευαισθησίας». Πάντως, η κίνηση της συζύγου του κ. Μπουλαξή να παραιτηθεί επαινέθηκε ένθερμα από τα μέλη της Επιτροπής.

Ανεξάρτητη

Αναφερόμενος στους υποψήφιους, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι προέρχονται από την καρδιά της ΡΑΕ και έχουν προσφέρει δουλειά που έχει εκτιμηθεί ανεξαρτήτως της εκάστοτε διοίκησης. Επισήμανε, δε, ότι «η επιτυχία εδώ θέλει σκληρή δουλειά, ευσυνειδησία και τιμιότητα» για να συμπληρώσει ότι εκτίμησή του είναι ότι οι υποψήφιοι διαθέτουν αυτά τα προσόντα. Ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Μπουλαξής, με εμπειρία 15 ετών στη ΡΑΕ, επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλη ευθύνη η ανάληψη της προεδρίας και ότι χρειάζονται τομές για να μπορέσει η ΡΑΕ να επιτελέσει το έργο της. Σημείωσε δε ότι «η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά όχι ανεξέλεγκτη, λογοδοτεί στη Βουλή και στον ελληνικό λαό». «Θετική γνώμη με πολύ χαρά», που, όπως είπε, δεν σημαίνει όμως λευκή επιταγή εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι θέσεις για την αγορά

Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι τρεις προτεινόμενοι προκύπτουν οι εξής απόψεις τους για την ενεργειακή αγορά.

-Είναι τεράστια τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, ειδικά στον ηλεκτρισμό, με την κρίση να τα έχει μεγεθύνει. Στόχος είναι να υπάρξει χρυσή τομή σε όλα τα ζητήματα (Μπουλαξής). Για τη ΡΑΕ θεωρείται κομβικό σημείο η ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, γιατί συνδέεται με το τρίτο ενεργειακό πακέτο (Μανωλκίδης). Τα θέματα της ενέργειας θα πρέπει να ειδωθούν με το πρίσμα της κοινωνικής ευαισθησίας και κέντρο όλων των ρυθμίσεων να είναι ο καταναλωτής (Καρακατσάνη).

-Την ενεργειακή πορεία δεν τη χαράζει η ΡΑΕ, αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΡΑΕ συμμετέχει με γνωμοδότηση (Μπουλαξής).

-Είναι απαραίτητο να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός για τη χώρα, πρέπει να αποφασίσουμε σε ποια καύσιμα θα δώσουμε έμφαση. Σε αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει να σταθμισθεί και το κόστος της ενέργειας, εκεί βρίσκεται η χρυσή τομή (Μπουλαξής).

-Μπορεί να υπάρξει μείωση έστω και οριακή στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων. Αυτός είναι ο στόχος μας (Μπουλαξής).

-Το μοντέλο ΝΟΜΕ έχει ως στόχο την αξιοποίηση φθηνής παραγωγικής ισχύος της ΔΕΗ και από άλλους προμηθευτές. Υπήρχαν δύσκολα σημεία, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά και από την Ε.Ε. Αν το ζητήσει η κυβέρνηση, θα αξιολογήσουμε το μοντέλο και θα γνωμοδοτήσουμε (Μπουλαξής).

-Θα συζητηθεί εκ νέου με τον ΑΔΜΗΕ η μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του Συστήματος Μεταφοράς κι αν χρειασθεί θα γίνουν αλλαγές (Μπουλαξής).

-Χρειάζεται να επανεξεταστεί το θέμα των ΑΠΕ, καθώς από το 2016 και μετά αλλάζει το σύστημα στήριξης τους. Είναι αίτημα και της Ε.Ε. Το ΕΤΜΕΑΡ, όπως υπολογίζεται σήμερα, αδικεί τις ΑΠΕ, δημιουργεί πλαστή εντύπωση. Είναι μια στρέβλωση. Θα εξεταστεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς, όπου θα προσδιορισθεί και ο ρόλος των ΑΠΕ στις ημερήσιας αγορές (Μπουλαξής)

-Είναι δύσκολο θέμα τα ΑΔΙ. Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της ΡΑΕ. Ίσως λυθεί μέσα από το μοντέλο που θα προσδιορίσουμε για τις αγορές. Χρειάζεται να αμείβονται οι απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, αλλά με την ελάχιστη επιβάρυνση της κατανάλωσης. Να εξεταστεί πρώτα ποιες είναι οι απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, με εύλογες αμοιβές (Μπουλαξής).

-Δεν ήταν απόφαση της ΡΑΕ η τιμή του ηλεκτρικού για την Αλουμίνιον. Αλλά του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Σε αυτή τη φάση η ΡΑΕ δεν μπορεί να εκφράσει γνώμη, καθώς εκκρεμεί η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη απόφαση (Μανωλκίδης).

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Στοίχημα – Ελλάδα: Ντέρμπι στα Γιάννενα και τα γκολ μοιάζουν δεδομένα

Επιλογές από Ισπανία και Ελλάδα στη σημερινή πρόταση για την Foxbet.gr

Γλινάδο: Ο Προοδευτικός Ομιλος κόβει τη πίτα του μετά …. μουσικής

Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ο Προοδευτικός Ομιλος Γλινάδου Νάξου κόβει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του... Που και τι ώρα

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Κόβει αύριο (29/01) την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Το μεσημέρι της Κυριακής (29/01), ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του - Που και πότε

ΑΣΕΠ: Ο νέος διαγωνισμός έρχεται την 4η Μαρτίου

Οι 108.229 υποψήφιοι διεκδικούν 5.124 θέσεις μονίμων που έχουν ζητηθεί από τους φορείς του Δημοσίου και έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο

Στοίχημα – Γαλλία: Προβάδισμα έδρας (Μαρσέιγ), αμφότεροι σκοράρουν

Ντέρμπι στη Μασσαλία - Μαρσέιγ εναντίον Μονακό και η πρόταση από τον Koubanezos.gr

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Γ. Λεονταρίτης: “Απέκτησε φωτισμό το γήπεδο Σίφνου”

Αναβάθμιση γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Σίφνο - Τι αναφέρει ο κος Λεονταρίτης

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Νίκος Συρμαλένιος: «Δεν νοιώθετε καμιά ντροπή που ο Πρωθυπουργός σας έλεγε ψέματα;»

Τα ερωτήματα έθεσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης  δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»