Η Δημοτική Κοινότητα Κορώνου στέλνει ανοιχτή επιστολή στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και ρωτάει ” τι έχει γίνει με την έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω λειοτυργίας ανεμογεννητριών στην κοινότητά μας”
Ο χρόνος γυρίζει πίσω… Όχι μόνο τον Σεπτέμβριο του 2014 αλλά και τον Νοέμβριο του 2012, όταν ο Εξωραϊστικός σύλλογος Κορώνου είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος (νυν ΥΠΕΚΑ) ζητώντας να μάθει γιατί δεν δίνονται τα ανταποδοτικά τέλη στους κατοίκους του χωριού (και κατ΄ επέκταση σε όλους τους κατοίκου της Ελλάδας) όπως προέβλεπε ο νόμος 3851/2010 στο άρθρο 7 που είχε υπογράψει η τότε υπουργός κ. Μπιρμπίλη. Η απάντηση που είχε λάβει τότε (το 2012) ήταν «δεν έχουμε βρει τον τρόπο να μοιράζουμε τα χρήματα». Απάντηση που σίγουρα μόνο παράγοντας του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να δώσει… Τι είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2014; Ο τότε Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης μέσα από συνέντευξη Τύπου είχε αποκαλύψει ότι το υπουργείο ετοιμάζεται να επιστρέψει μέσω ΔΕΗ χρήματα στους καταναλωτές, κατοίκους περιοχών (χωριών, οικισμών) που ζουν κοντά σε Αιολικά Πάρκα. Όπως η Κόρωνος και η Γαλήνη της Νάξου…
Και είχε δηλώσει «Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ αντί να χρεώνονται, θα πιστώνονται οι οικιακοί καταναλωτές των 272 χωριών της χώρας όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα. Θα κατανεμηθεί ένα συνολικό ποσό άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί την αθροιστική αξία των ετών 2011, 2012, 2013. Με την επιστροφή αυτή ανταποδίδεται σε κάθε νοικοκυριό ένα ποσό που να συμβολίζει την ανταπόκριση της κοινωνίας και του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος στην όποια επιβάρυνση έχει υποστεί. Σχεδόν διπλάσιο ποσό αποδίδεται επιπροσθέτως και στους Δήμους που ανήκουν οι Δημοτικές αυτές Ενότητες. Με την ευκαιρία αυτή, κάνω έκκληση προς τους δημάρχους, υλοποιώντας την πραγματική βούληση του νομοθέτη, να αξιοποιούν τα ποσά αυτά που τους αποδίδονται σε παρεμβάσεις αποκλειστικά στις ίδιες τις Δημοτικές Ενότητες που φιλοξενούν τις ΑΠΕ για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης. Τα συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ για τα τρία τελευταία έτη αποδίδονται στους κατοίκους των 272 αυτών χωριών και μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση αλλά ταυτόχρονα και μια καλή ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών».
Αλλά από τότε τίποτα…. Με βάση το τότε δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυκλαδική» όπου είχε αναφερθεί ότι «Η ουσία είναι ότι άμεσα ευνοημένες είναι οι κοινότητες Κορώνου και Γαλήνης στη Νάξο καθώς στον σχετικό πίνακα των 272 περιοχών που θα εισπράξουν την επιστροφή από το ανταποδοτικό τέλος, υπάρχει όχι μόνο το όνομά τους αλλά και τα χρήματα που τους αναλογούν. Κόρωνος 89.832 ευρώ και Γαλήνη 9.217 ευρώ. Όμως δεν είναι οι μόνοι οικισμοί στις Κυκλάδες. Κάνοντας μία βόλτα στον σχετικό πίνακα, βρίσκει ακόμη και: Άνω Σύρος (Σύρος): 17.996 ευρώ, Μακροτάνταλο / Αχλαδόκαμπος (Άνδρος): 12.208 ευρώ, Μήλος: 25.251 ευρώ, Ίος: 15.468, Άνω Μερά (Μύκονος): 16.388, Πάρος: 18.169 και Κάμπος (Τήνος): 4.626 ευρώ. Και βέβαια σε όλο το Αιγαίο υπάρχουν οικισμοί (σε Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Ρόδο, Σάμο, Κω και Ικαρία) που αναμένεται να βάλουν ένα μικρό ή μεγάλο αντίτιμο στο ταμείο τους.
Και τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί χθες (18/11) η Κοινότητα Κορώνου διά του προέδρου της Νικολάου Χουζούρη με ανοιχτή επιστολή (αρ. πρωτοκόλλου 43) προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς (Υπουργείο Παραγ. Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και τους τοπικούς (βουλευτές, Επαρχο, Δήμαρχο κα.) και με θέμα «Έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της λειτουργίας ανεμογεννητριών στην κοινότητά μας» ζητάει να μάθει τι έχει γίνει πάνω στο σχετικό θέμα…
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΑΠΕΗΛ/Α/ΦΙ/οικ 23840 (ΦΕΚΒ 3497/29-12-2014) προβλέπει τον επιμερισμό του ειδικού τέλους, που εισπράττεται από τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στους καταναλωτές της περιοχής που είναι εγκατεστημένες οι σχετικές μονάδες. Δηλαδή προβλέπει την επιδότηση της κατανάλωσης ενέργειας, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης, σε εφαρμογή των νόμων που αναφέρονται στην παραπάνω απόφαση, οι οποίοι ρυθμίζουν και τη χρηματική ενίσχυση των κοινοτήτων, όπως η δική μας, που φιλοξενεί ανεμογεννήτριες.
Δυστυχώς δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, παρόλο που οι παραγωγοί του ρεύματος έχουν πληρώσει τα οφειλόμενα από αυτούς από το 2010 και αυτά δεν έχουν αποδοθεί στους καταναλωτές και τους ΟΤΑ από τη ΔΕΗ., η οποία παραπέμπει στο αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή σε σας.
Επειδή
Τα κίνητρα για την προώθηση των ΑΠΕ έγιναν για να ενισχυθούν εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας,
Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και όχι να μένουν στα χαρτιά,
Τα χρήματα έχουν παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ενέργειας και τα κρατά παράνομα η ΔΕΗ,
Η επιδότηση αυτή στους δικαιούχους του χωριού μας είναι μια ανάσα για τους φτωχούς ανθρώπους, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, και για την ορεινή και συρρικνωμένη κοινότητά μας,
παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά και να επισπεύσετε τις σχετικές νόμιμες διαδικασίες, έτσι ώστε να μας αποδοθούν τα χρήματα που δικαιούμαστε μέχρι το τέλος του χρόνου».
Λέτε να πάρει απαντήσεις;