Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςΝησιωτική Πολιτεία: "Δεν είναι λύση η μετακόμιση στη Μουτσούνα"

Νησιωτική Πολιτεία: “Δεν είναι λύση η μετακόμιση στη Μουτσούνα”

|

Με δελτίο Τύπου η “Νησιωτική Πολιτεία” σημειώνει ότι ο Απόλλωνας μπορεί και δικαιούτε να αποκτήσει νόμιμα και σωστά έργα και “η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να τα στερήσει” 

Αλήθεια μπορεί κανείς να πιστεύει ότι είναι λύση σε ένα πρόβλημα «η μετακόμιση των κατοίκων από έναν οικισμό σε άλλον;» ή η έμμεση απειλή για λουκέτο; Όχι βέβαια… Κι όμως το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου με τη λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα του Απόλλωνα σε εκτός ημερήσιας διάταξη κουβεντούλα, υπήρχε κι αυτή η αίσθηση… Η Νησιωτική Πολιτεία, που βρίσκεται στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης με δελτίο Τύπου σήμερα (21/02) το πρωί αφήνει να εννοηθεί ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή επιλέγει το «διαίρει και βασίλευε», καυτηριάζει τις απειλές για το κλείσιμο του μοναδικού παραθαλάσσιου οικισμού στην Νάξο και ομολογεί ότι δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει σε νομιμοποιήσεις… Επίσης εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα αναληθείς καταστάσεις όπως αυτή στη Μουτσούνα και εν τέλει η «Νησιωτική Πολιτεία» ζητάει από τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει να εμπαίζει τους κατοίκους και δημότες του Απόλλωνα (και δη της Δημοτικής Κοινότητας Κορωνίδας) και να κάνει έργα με πρώτο και καλύτερο την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για νέο λιμενικό έργο…

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τη «Νησιωτική Πολιτεία» που έχει τίτλο «Ο Απόλλωνας μπορεί να αποκτήσει νόμιμα και σωστά έργα και η Δημοτική Αρχή δε δικαιούται να του τα στερήσει»

Στην από 17-02-2016 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), η Δημοτική Αρχή συντονισμένα και οργανωμένα εξαπέλυσε εναντίον των κατοίκων του Απόλλωνα, ένα διχαστικό παραλήρημα, με μοναδική επιδίωξη να εξασφαλίσει εκβιαστικά τη σύμπραξή τους, προκειμένου ο Δήμος να συνεχίσει να διατηρεί παρανόμως και με αδιαφανείς διαδικασίες, τεχνικά έργα που ο ίδιος ο Δήμαρχος χαρακτηρίζει ως «εγκλήματα» των παλαιότερων ετών.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, καταχρώμενος της θεσμικής του ιδιότητας, επιστράτευσε κάθε αθέμιτο μέσο όπως: Απόψεις «ειδικών» τους οποίους διατηρεί παρανόμως ως προϊσταμένους, ανακριβή γεγονότα όπως το σταματημένο έργο στη Μουτσούνα, καθώς και απειλές περί «κλεισίματος»  (!!!!!)  του οικισμού του Απόλλωνα, προκειμένου να διχάσει την ενωμένη σήμερα τοπική κοινωνία και να επιβάλλει στους κατοίκους της περιοχής να «συμμαχήσουν στην παρανομία» που ο ίδιος ομολογεί πως επιθυμεί να διατηρήσει.

  • Επειδή λοιπόν η νομοθεσία, δεν επιτρέπει σε καμία Δημοτική Αρχή, να «κλείνει» έναν οικισμό, όταν μάλιστα με δική της υπαιτιότητα (αδράνεια, άστοχες – παράνομες ενέργειες, κ.λπ.), δεν έχει διασφαλίσει την προστασία των ίδιων των κατοίκων και της περιουσίας τους. Αντίθετα μάλιστα, μία τέτοια παράνομη και ανήκουστη πράξη, βάζει σε νέες περιπέτειες το Δήμο, αφού ανοίγει το δρόμο για σωρεία βάσιμων αγωγών αποζημίωσης των κατοίκων του Απόλλωνα, σε βάρος του Δήμου.
  • Επειδή αναφέρθηκε αναληθώς και απολύτως παραπλανητικά στο Δ.Σ., ότι δήθεν ολοκληρώθηκε το έργο «Αποκαταστάσεις ζημιών παραλιακού κρηπιδώματος και προβλήτα Μουτσούνας Νάξου», ενώ στην πραγματικότητα το έργο έχει «διακοπεί» με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΕΝΜΑ/ 213985/29612/8584/12-11-2013 εντολή διακοπής εργασιών της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, διότι ΚΑΙ ΕΚΕΙ – όπως και στην περίπτωση του Απόλλωνα- Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΡΓΑ   με  αποτέλεσμα τη διάλυση της σύμβασης με τον εργολάβο, γεγονός που αποκαλύπτεται με την υπ’ αριθ. 182/25-08-2014 απόφαση του Δ.Λ.Τ. Νάξου. Το πώς δήθεν παρελήφθη ένα έργο που διακόπηκε πολύ πριν τελειώσει και του οποίου η σύμβαση διαλύθηκε…μόνον η Δημοτική Αρχή γνωρίζει.
  • Επειδή αναφέρθηκε επίσης αναληθώς και απολύτως παραπλανητικά στο Δ.Σ., ότι ο Δήμος πλήρωσε το ποσό των 177.500 ευρώ ως αποζημίωση χρήσης, ενώ στην πραγματικότητα η πληρωμή του ποσού αυτού με ενέργειές του έχει ήδη ανασταλεί και το πιθανότερο θα ακυρωθεί για τυπικούς λόγους.
  • Επειδή όπως πολύ σωστά παρατήρησαν οι κάτοικοι του Απόλλωνα, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται ορθή καταγραφή των ζημιών «με το μάτι» σε διάρκεια μισής ώρας, ακόμα και αν αυτό πραγματοποιείται από «ειδικούς».
  • Επειδή όπως επίσης ορθά, επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κορωνίδας, στο υπ’ αριθ. 2124/09-04-2015 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας αναφέρεται ουσιαστικά ότι με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής δεν προχωρά τα τελευταία πέντε (5) χρόνια η νομιμοποίηση των λιμένων.
  • Επειδή ομολογήθηκε από τα ίδια τα χείλη του Δημάρχου ότι επί της ουσίας η νομιμοποίηση των λιμένων δεν προχωρά όχι γιατί ευθύνεται ο Δήμος, αλλά γιατί  δεν προβλέπεται νομιμοποίηση προβληματικών και αυθαίρετων έργων στον Αιγιαλό από την ίδια τη Νομοθεσία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Να πάψει να εμπαίζει τους κατοίκους  του Απόλλωνα, ( όπως  πριν  δύο  ακριβώς  χρόνια  στο Σύλλογο  της  Κωμιακής στην Αθήνα)  λέγοντας ότι «αναμένει» μία νομιμοποίηση που τελικά…ομολόγησε ότι δε θα έρθει ποτέ…

  • Να πάψει να τους απειλεί και να τους διχάζει, προκειμένου είτε  να διατηρεί τα παράνομα έργα με τεράστια επιβάρυνση του Δήμου, προς όφελος τρίτων τάχα «συντηρητών»  είτε  να  περνάει  άπραχτα  ο  καιρός  χωρίς  να  γίνεται  επί της ουσίας  το παραμικρό.
  • Να μην προχωρήσει σε «απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών κατά παραγγελία» όπως συνηθίζει να κάνει.
  • Να προκηρύξει άμεσα διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού για ΝΕΟ λιμενικό έργο προστασίας της ακτογραμμής και ανάδειξης των λειτουργικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (κολύμβηση, τουρισμός κ.λπ.), το οποίο επειδή θα είναι ανεξάρτητο των υφιστάμενων παράνομων υποδομών,

 (α) δε θα αντιμετωπίζει τα σημερινά αξεπέραστα «εμπόδια» νομιμοποίησης και

 (β) θα χρηματοδοτηθεί / αδειοδοτηθεί τάχιστα, δεδομένης της κατάστασης έκτακτης πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη η περιοχή.

  • Να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διακοπεί  η λειτουργία της παράνομα υφιστάμενης και προβληματικής Ε.Ε.Λ. Απόλλωνα, και να ξεκινήσει διαδικασίες ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, αφ’ ενός για την απομάκρυνσή της και  τη  μεταφορά  της  σε  άλλο σημείο   και αφ’ ετέρου, για τη συνολική αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος ολόκληρου του Δήμου.

       Ο  Απόλλωνας  αποτελεί  τη  βόρεια  πύλη  του  νησιού  και  σημείο  αναφοράς  για  την  ανάπτυξη  του  τουρισμού  στην  Ορεινή  Νάξο.  Δεν  αποτελεί  το  αποπαίδι  του  Δήμου  ούτε   πειραματόζωο  αντοχής  της  παρανομίας  απέναντι  στη  νομιμότητα.

       Η  μετακόμιση  των  κατοίκων  και  των  επιχειρήσεων  από  τον  Απόλλωνα  στη  …. Μουτσούνα,  δεν  είναι  λύση  κ.  Δήμαρχε  !!!!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αφιερωμένο στη Σαντορίνη το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Greek Hotelier

Το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ και το άρθρο του Αντώνη Παγώνη αναδεικνύουν την ανάγκη για βιώσιμες υποδομές, θεσμική στήριξη και στρατηγική αναβάθμιση του νησιού

Σαντορίνη – Πλατεία Σαρπάκη: Ο Δήμος Θήρας προκηρύσσει έργο ανάπλασης 520.800 €

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την προκήρυξη Διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Σαρπάκη – Ένα Εμβληματικό Έργο στην καρδιά των Φηρών

Καύσωνας στο Νότιο Αιγαίο: Οδηγίες προστασίας για πολίτες και επισκέπτες

Από 6 έως 9 Ιουλίου, θερμοκρασίες σε επικίνδυνα επίπεδα – Έκκληση για προσοχή σε ευπαθείς ομάδες και περιορισμό έκθεσης στον ήλιο.

«Φρουροί της Ιστορίας»: Το Ιστορικό Αρχείο Νάξου ανοίγει τις πόρτες του στη μνήμη και τη γνώση (video)

Η Μαργαρίτα Κουφοπούλου μάς ξεναγεί στον θησαυρό του νησιού – από το 1527 έως σήμερα – με αφορμή την έκθεση για τη Ναυτική Εβδομάδα 2025.

Πρωτοδικείο Νάξου: Υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης για “νέα στέγη” στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Στην πλατεία Πέτρου Ευριπαίου παραμένει η έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου – Επίλυση του στεγαστικού ζητήματος με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ζητείται Πωλητής/Πωλήτρια στη Νάξο από εμπορική εταιρεία με έδρα την Αθήνα

Μόνιμη θέση πλήρους απασχόλησης για κάτοικο Νάξου – Παρέχεται εταιρικό αυτοκίνητο και tablet, σταθερός μισθός 1.275€ + bonus

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος το Σάββατο 5 Ιουλίου σε περιοχές της Χώρας Νάξου

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ για προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου – Προσοχή στις εγκαταστάσεις που παραμένουν υπό τάση

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης (18:30) για το “BLUE STAR 1”

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:30 αντί για 17:30 – Δείτε το ανανεωμένο ωράριο για Πάρο, Νάξο, Ίο και Θήρα

Νέα συνεργασία ΑΣΠΕ – NOVA με προσφορές κινητής για τα μέλη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Νάξου

Εξαιρετικά πακέτα καρτοκινητής και επιπλέον επιλογές για συνδέσεις και διαδικτυακή τηλεόραση μέσω της νέας συνεργασίας

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ζωντανά από την Πάρο για 2η μέρα στον ΣΚΑΪ (video)

Η εκπομπή με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Κουρδή ταξιδεύει στην Πάρο, ανακαλύπτοντας ιστορίες ανθρώπων, γεύσεις, φυσική ομορφιά και δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, πέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές ανέμου στη Τήνο

Το Αιγαίο σε χειμωνιάτικη διάθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο – Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, με εξαίρεση τον Αργοσαρωνικό

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)