Μόνο τέσσερις από τους εκλεγμένους αιρετούς της Ορεινής Νάξου έδωσε το παρών στη συνάντηση των προέδρων της ΔΕ Δρυμαλίας τη Τετάρτη 22/10 στη Κωμιακή με θέμα συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της ορεινής Νάξου – Ποια τα αιτήματά τους
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22-10-2014 η προγραμματισμένη συνάντηση των προέδρων της Δ.Ε. Δρυμαλίας ύστερα από πρόσκληση των εκλεγμένων με την Λαϊκή Συσπείρωση Δημήτρη Κορρέ προέδρου της Τ.Κ. Κορωνίδας και Μιχάλη Πάσουλα Εκπροσώπου της Τ.Κ. Σκαδού. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν : ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κορώνου Νίκος Χουζούρης και ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Κεραμωτής Μανώλης Φακίνος. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά της Δ.Ε. Δρυμαλίας και ιδιαίτερα τα χωριά της ορεινής Νάξου τα οποία τα τελευταία χρόνια βιώνουν την πλήρη απομόνωση και εγκατάλειψη. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στα παρακάτω θέματα, όπως μπήκαν εισηγητικά και συμπληρώθηκαν ύστερα από τη συζήτηση που ακολούθησε.
1. Η τιμολόγηση του Νερού.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ο δήμος είναι υπεύθυνος στο να παρέχεται σε όλους φθηνό και ποιοτικό νερό. Γι’ αυτό ζητάμε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα σε ενιαία τιμολόγηση των τελών ύδρευσης σε όλο τον δήμο με προσανατολισμό την κατώτερη τιμή που ισχύει και που είναι τα 0,15€, 50% μείωση για πολύτεκνους και ευπαθείς ομάδες, απαλλαγή του αυξημένου ΦΠΑ και ρύθμιση των δόσεων ανάλογα με τη δυνατότητα των δημοτών. Καταγγέλλουμε τη στάση της δημοτικής αρχής, η οποία κατά παράβαση καθήκοντος δεν έστειλε για έλεγχο νομιμότητας την από 4/11/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μείωση τελών ύδρευσης για την Δ.Ε. Δρυμαλίας και τις Δ.Κ. Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίων και Σχοινούσας.
2. Η τιμή ζώνης των ακινήτων
Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή ,να βάλει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει την αρμοδιότητα να πάρει απόφαση για δραστική μείωση στην τιμή ζώνης σε όλα τα χωριά, προκειμένου να ελαφρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία καλούνται μέσω του ΕΝΦΙΑ και με την υπάρχουσα τιμή ζώνης να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
3. Το μείζον θέμα της υγείας.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στα χωριά πλέον δεν υπάρχουν γιατροί, οι ελλείψεις είναι τεράστιες και το Κέντρο Υγείας μέρα με τη μέρα διαλύεται. Υποβαθμίζεται διαρκώς η δημόσια υγεία για να κερδίζουν ακόμα περισσότερα οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ζητάμε και παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία – πρόνοια για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα θα πρέπει να δημιουργηθούν δυο πολυδύναμα ιατρεία στη Δ.Ε. Δρυμαλίας ένα για τα ορεινά χωριά (Κεραμωτη, Κόρωνο, Σκαδό, Μέση Κωμιακή) και ένα για τα υπόλοιπα χωριά της Δ.Ε. Δρυμαλίας και φυσικά να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα αγροτικά ιατρεία.
4. Το συγκοινωνιακό.
Τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται ειδικά τους χειμερινούς μήνες δεν εξυπηρετούν και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων των ορεινών κυρίως χωριών. Το ΚΤΕΛ με το πρόγραμμα δρομολογίων που έχει καταθέσει και φέτος δείχνει καθαρά πως λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείρηση με σκοπό το κέρδος και όχι τις ανάγκες του κόσμου. Ο προσανατολισμός και η υποχρέωση της δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι η κάλυψη των αναγκών των μόνιμων κατοίκων του νησιού και όχι μόνο των επισκεπτών. Σε αυτή την κατεύθυνση ο δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει προκειμένου να συμπληρωθούν επιπλέον δρομολόγια. Καθημερινά να υπάρχει και απογευματινό δρομολόγιο Χώρα – Απόλλωνα, επίσης καθημερινό δρομολόγιο Κωμιακή – Απόλλωνα Νάξο (παραλιακά) με επιστροφή το μεσημέρι, δρομολόγιο που θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους μετά τη Φανερωμένη αλλά και τις Εγγαρές αλλά και δρομολόγια τα οποία θα καλύπτουν τους οικισμούς όλων των χωριών στου οποίους ζουν μόνιμοι κάτοικοι.
5. Η δραστική μείωση των δημοτικών τελών.
Δεν μπορεί πια ο δήμος να δουλεύει σαν ένας ακόμα φοροεισπρακτικός μηχανισμός ειδικά στις συνθήκες που ζούμε. Αν θέλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπό θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε δραστική μείωση των δημοτικών τελών, ειδικά για πολύτεκνες οικογένειες και άπορους και ρυθμίσεις δόσεων ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.
6. Καθαριότητα.
Μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό των χωριών όλο το χρόνο.
7. Η σταδιακή υποβάθμιση και επικείμενη κατάργηση του Γυμνάσιου του Σκαδού.
Η υποβάθμιση και κατάργηση των σχολείων και στη Νάξο καλά κρατεί. Από την αρχή της φετινής Σχολικής χρονιάς, με απόφασή της Δ/νσηςΒ/θμιαςΕκπ/σης Κυκλάδων κρίνονται ως υπεράριθμοι 2 εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων Πληροφορικής και Αγγλικών. Αυτό σημαίνει υποβάθμιση της εκπαίδευσης που δικαιούνται οι μαθητές του σχολείου σταδιακή δρομολόγηση κλεισίματος του Γυμνασίου Σκαδού έμμεσα και σταδιακά διαθεσιμότητα, απολύσεις εκπαιδευτικών, αντικατάσταση τους με ωρομίσθιους, προσλήψεις μέσα από προγράμματα, πρόσθετα εμπόδια στους μαθητές των πιο ορεινών, δυσπρόσιτων χωριών του νησιού μας και ακόμα ένα λόγο εγκατάλειψης και ερήμωσής τους. Απαιτούμε να μην προχωρήσει καμία κατάργηση καμία συγχώνευση σχολικών μονάδων και να αναβαθμιστούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία τους όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου.
8.Με αφορμή το κλείσιμο ορυχείων στην Απείρανθο.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε ενάντια στο κλείσιμο των ορυχείων σμύριδας και απαιτούμε να μην μείνει ούτε ένας σμυριδεργάτης ανασφάλιστος. Το σμυρίγλι, ενώ θα μπορούσε να είναι πόρος ζωής για τους κατοίκους και μοχλός ανάπτυξης όλης της ορεινής Νάξου, με τον τρόπο εκμετάλλευσης μέχρι σήμερα, μόλις εξασφάλιζε την ελάχιστη ασφάλιση των σμυριδορυκτών. Το κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση των σμυριδωρυχείων, θα επιταχύνει βίαια τον οικονομικό μαρασμό των χωριών. Καλούμε τους κατοίκους όλων των σμυριδοχωριών σε επαγρύπνηση και αγώνα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου του νησιού μας.
9.Οδικό Δίκτυο και αγροτικοί οδοποιία.
Ζητάμε άμεσα να καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο και να γίνει η διαγράμμιση του. Επίσης συντήρηση όλων των αγροτικών δρόμων με τα κατάλληλα τεχνικά έργα ώστε να είναι βατοί όλο το χρόνο.
10. Δημιουργία ενός ακόμα ΚΕΠ στην ορεινή Νάξο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των ορεινών χωριών.
11.Να αποδοθούν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες τα χρήματα της ΣΑΤΑ προηγούμενων ετών.
12.Ζητάμε άμεσα την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα που αφορούν την ορεινή Νάξο.
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Δημ. Σύμβουλος Νίκος Χουζούρης, ο οποίος συμφώνησε με τα παραπάνω και δήλωσε την στήριξή του στους προέδρους.
΄0λοι συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία για τα κοινά προβλήματα, η διεκδίκηση λύσεων και αποφασίστηκε να γίνονται συχνά τέτοιες συναντήσεις και με άλλα θέματα όπως ο πρωτογενής τομέας κ.α. και να καλεστούν ξανά οι υπόλοιποι πρόεδροι.