Δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή των Βαΐων στη Στραβολαγκάδα Κορώνου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κυνηγών Νάξου
Βιομηχανικό πάρκο Κορώνου στη περιοχή Στραβολαγκάδα… ή «Βιομηχανικό Πάρκο Στραβολαγκάδας» στη Κόρωνο. Όπως κι εάν το διαβάσει κανείς η ουσία είναι ότι η Νάξος έχασε μία τεράστια ευκαιρία να δει τη πραγματοποίηση ενός βιομηχανικού πάρκου που θα απεικονίζει την ιστορία του νησιού με βάση την σμύριδα. Την Κυριακή των Βαϊων με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κυνηγών Νάξου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία δενδροφύτευση στη περιοχή της Στραβολαγκάδας που λόγω των τελευταίων περιστατικών φωτιάς έχει απογυμνωθεί από δέντρα και κινδυνεύει να παρασυρθεί από τα όμβρια ύδατα. Η εθελοντική ομάδα προχώρησε σε καύση των φρύγανων, στη σήμανση των φυτών ώστε να μπορεί κάποιος να τα ποτίζει με άνεση και κυρίως έγινε καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου. Και όπως ήταν λογικό ακολούθησε τσιμπούσι στην Σαραντάρα με χόρτα, μαρίδες καλό κρασί και πολύ κέφι με την παρέα να ολοκληρώνει την αποστολή της το απόγευμα της Κυριακής… Μαζί με τους κυνηγούς ήταν ο Πρόεδρος της Κορώνου Νίκος Χουζούρης , ο τ. Πρόεδρος Μανώλης Μανωλάς, ο δημοτ. σύμβουλος Νίκος Στεφ. Χουζούρης, ο Κώστας Κοντόπουλος και ο Νίκος Σιδερής.
Όπως διαβάζουμε στο blog «koronostimes.blogspot.com” πέρυσι, από τις 31 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου είχαμε και πάλι εθελοντική δράση στην περιοχή με πρωτοβουλία του Μανώλη Δ. Μανωλά. Τι αναφέρεται; «Εθελοντική ομάδα περιέφραξε το βιομηχανικό πάρκο της Στραβολαγκάδας εκτάσεως 75 στρεμμάτων . Τα υλικά της περίφραξης είχαν αγοραστεί από το 2004 και ευτυχώς μέχρι σήμερα τα κρατούσε αποθηκευμένα ο Γιώργος Ι. Μανωλάς και δε κλάπηκαν όπως συνέβη με διάφορα αντικείμενα ( υλικά του μηχανοστασίου και του εναερίου ) μέσα από τα σπιτάκια της Στραβολαγκάδας μετά τις κατεπανάληψη κλοπές και διαρρήξεις που έγιναν σε αυτά από ανεγκέφαλους και ανιστόρητους . Προς τιμή τους οι Στέλιος Εμ. Σιδερής , Μανώλης Ι. Φακίνος , Αντώνης Ι. Φακίνος , Νικηφόρος Κ. Μανδηλαράς , Κώστας Β. Κοντόπουλος , Κώστας Β. Κοντόπουλος (Μπαρουξοκώστας) , Κώστας Χασομέρης , Βασίλης Αντρ. Λεγάκης , Πέτρος Δ. Φραγκίσκος , Δημήτρης Γ. Μαγκανάρης , Γιώργος Γιαν. Φακίνος & Μανώλης Δ. Μανωλάς με προσωπική εργασία και συνολικά 68 μεροκάματα πραγματοποίησαν ένα έργο απαραίτητο για τη προστασία αυτού του μνημείου . Επίσης αξίζει να σημειωθεί η προσφορά του Γιώργου Ι. Μανωλά και του γιου του Γιάννη που όχι μόνο μετέφεραν τα απαιτούμενα υλικά δωρεάν από τη Χώρα στην Κόρωνο αλλά έδωσαν επίσης δωρεάν όλα τα επιπλέον υλικά που χρειάστηκαν για τη περίφραξη».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη δεκαετία και επί δήμου Δρυμαλίας τόσο η περιοχή της Στραβολαγκάδας όσο και η περιοχή της Σαραντάρας με πρωτοβουλία του Μανώλη Δ. Μανωλά κηρύχτηκαν Βιομηχανικά Πάρκα . Την περίοδο αυτή και με ενέργειες κυρίως του ίδιου (για να μη πούμε μόνο του ίδιου) ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης σε σημείο να λειτουργήσει ακόμα και η μηχανή του εναερίου της Στραβολαγκάδας . Κάτι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…
Και να υπενθυμίσουμε ότι «η Στραβολαγκάδα, που υπήρξε ένας από τους έξι σταθμούς φόρτωσης του σμυριγλιού, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν το πιο κακοποιημένο περιβαλλοντικά σημείο του νησιού, λόγω της διάνοιξης του δρόμου την περίοδο 1977 – 78. Τα θα περιελάμβανε η δημιουργία του «Βιομηχανικού Πάρκου Στραβολαγκάδας»;
* Μικρά μονώροφα κτίρια
* Χώρους διαμονής των εργατών και μηχανοστάσια που θα πρέπει να ανακαινισθούν προκειμένου να φιλοξενήσουν σπουδαστές και μαθητές στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και φοιτητές για απόκτηση εμπειρίας στα μεταλλευτικά και γεωλογικά ζητήματα.
* Επισκευασμένα μονοπάτια που ένωναν τα κτίρια με τους χώρους εργασίας.
* Βαγόνια και βαγονογραμμές που μετέφεραν το σμυρίγλι.
* Πυλώνες, συρματόσχοινα και βαγόνια του εναέριου.
* Νέες δεξαμενές νερού για την τροφοδοσία συστήματος αυτόματου ποτίσματος του πρασίνου που προβλέπεται να δημιουργηθεί.
* Τέσσερις χώρους συγκέντρωσης του σμυριγλιού ανάλογα με την ποιότητα του.
* Σωρούς σμυριγλιού στους δρόμους από την προσωρινή εναπόθεση του για τη φόρτωση και τη μεταφορά του.
* 25 ορυχεία και ερευνητικές στοές των παλιότερων σμυριδωρύχων για την ανεύρεση σμύριδας.
# Ευχαριστούμε την κ Γενοβέφα Μανωλά για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα της στο facebook.