Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςΧΑΔΑ Νάξου: ξεκίνησε η αποκατάσταση

ΧΑΔΑ Νάξου: ξεκίνησε η αποκατάσταση

|

Η μεγαλύτερη χωματερή (ΧΑΔΑ) της Νάξου έχει μπει στο δρόμο της αποκατάστασης και αναμένεται έως τον Ιούλιο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες 

Εν μέσω διαξιφισμών για την πατρότητα των έργων και δη της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων) στη θέση «Ξηρόκαμπος» στον Τίμιο Σταυρό, η αλήθεια είναι ότι οι εργασίες καλά κρατούν….  Η μεγαλύτερη χωματερή της Νάξου έχει πάρει πλέον το δρόμο της αποκατάστασης, καθώς έχει ξεκινήσει (όπως βλέπετε και στη σχετική φωτογραφία) η διαδικασία της αναδιευθέτησης του απορριμματικού ανάγλυφου με την τοποθέτηση της ειδικής μεμβράνης…  Ήδη ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των εκσκαφών και τοποθετήθηκε στον πυθμένα της εκσκαφής το συνθετικό υλικό ως τμήμα των στεγανωτικών στρώσεων του ΧΑΔΑ. Που είναι άλλωστε και το κλειδί για την πορεία των έργων…

Εν συνεχεία,  τα απορρίμματα που βρίσκονται στα πρανή θα μεταφερθούν στο χώρο που διαμορφώθηκε, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο κατάρρευσης,  ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την επικινδυνότητα του ΧΑΔΑ.   Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι για το 2015 η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμα ύψους 29.5 εκατομμυρίων ευρώ για τις 46 χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν σε όλη την επικράτεια,  καθώς και για 136 που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Παράλληλα γλιτώσαμε 5,3 εκατ. ευρώ πρόστιμα από το κλείσιμο 24 ενεργών ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και την αποκατάσταση 87 ανενεργών, αλλά χρειάστηκε να επιχορηγήσουμε τους δήμους με 11 εκατ. ευρώ για να διαχειριστούν όπως όπως τα σκουπίδια που δεν είχαν τι να τα κάνουν. Τα στοιχεία για τις χωματερές που λειτουργούν ακόμα παρουσίασε ο Ευάγγελος Καπετάνιος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, σε ημερίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) για τα απορρίμματα.  

Συγκεκριμένα, μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καμία χωματερή, ενώ στην Πελοπόννησο οι σκουπιδότοποι καλά κρατούν, αφού λειτουργούν 20 χωματερές και 56 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Η μη διαχείριση των απορριμμάτων στη συγκεκριμένη περιφέρεια κοστίζει σε πρόστιμα 3,8 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης λειτουργούν 2 χωματερές και δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα 2 (εξαμηνιαίο πρόστιμο 240.000 ευρώ), στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει ΧΑΔΑ, αλλά 36 πρώην ΧΑΔΑ δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 1,4 εκατ. ευρώ), στα Ιόνια νησιά λειτουργούν 3 ΧΑΔΑ και 3 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 360.000 ευρώ), στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν 4 ΧΑΔΑ και 4 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 520.000 ευρώ), στη Στερεά Ελλάδα λειτουργεί μία χωματερή και 6 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 320.000), στην Αττική λειτουργούν 3 ΧΑΔΑ και 10 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 640.000 ευρώ), στο Βόρειο Αιγαίο 2 ΧΑΔΑ είναι ενεργοί και 4 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 320.000 ευρώ), στο Νότιο Αιγαίο 11 ΧΑΔΑ ενεργοί και 14 μη αποκατεστημένοι (εξαμηνιαίο πρόστιμο 1.440.000 ευρώ), στην Κρήτη μόνο ένας μη αποκατεστημένος ΧΑΔΑ (εξαμηνιαίο πρόστιμο 40.000 ευρώ).

Εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Οκτώβριος 2005) για τη διάθεση των απορριμμάτων της σε ΧΑΔΑ, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρει λύση ώστε να αντικατασταθούν οι σκουπιδότοποι με συστήματα συλλογής και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων, τα οποία υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Το 2005 οι ανεξέλεγκτες χωματερές ήταν 3.036. Οταν το 2009 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας για τους ΧΑΔΑ, είχαν μείνει 396, εκ των οποίων οι 90 ενεργοί και οι υπόλοιποι όχι περιβαλλοντικώς αποκατεστημένοι. Για την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων επιβλήθηκε στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, κάθε εξάμηνο από τον Δεκέμβριο του 2014. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ εφόσον αποκατασταθεί.
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Άκαρπη η συνάντηση Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με επαγγελματικούς φορείς για τα Δημοτικά Τέλη Ύδρευσης

Χωρίς συμφωνία έληξε η πολυαναμενόμενη συνάντηση για την τιμολογιακή πολιτική νερού – Οι θέσεις των επαγγελματιών και η απάντηση του Δήμου

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης