Η μεγαλύτερη χωματερή (ΧΑΔΑ) της Νάξου έχει μπει στο δρόμο της αποκατάστασης και αναμένεται έως τον Ιούλιο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες
Εν μέσω διαξιφισμών για την πατρότητα των έργων και δη της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων) στη θέση «Ξηρόκαμπος» στον Τίμιο Σταυρό, η αλήθεια είναι ότι οι εργασίες καλά κρατούν…. Η μεγαλύτερη χωματερή της Νάξου έχει πάρει πλέον το δρόμο της αποκατάστασης, καθώς έχει ξεκινήσει (όπως βλέπετε και στη σχετική φωτογραφία) η διαδικασία της αναδιευθέτησης του απορριμματικού ανάγλυφου με την τοποθέτηση της ειδικής μεμβράνης… Ήδη ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των εκσκαφών και τοποθετήθηκε στον πυθμένα της εκσκαφής το συνθετικό υλικό ως τμήμα των στεγανωτικών στρώσεων του ΧΑΔΑ. Που είναι άλλωστε και το κλειδί για την πορεία των έργων…
Εν συνεχεία, τα απορρίμματα που βρίσκονται στα πρανή θα μεταφερθούν στο χώρο που διαμορφώθηκε, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο κατάρρευσης, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την επικινδυνότητα του ΧΑΔΑ. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο.
Εδώ να σημειώσουμε ότι για το 2015 η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμα ύψους 29.5 εκατομμυρίων ευρώ για τις 46 χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, καθώς και για 136 που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Παράλληλα γλιτώσαμε 5,3 εκατ. ευρώ πρόστιμα από το κλείσιμο 24 ενεργών ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και την αποκατάσταση 87 ανενεργών, αλλά χρειάστηκε να επιχορηγήσουμε τους δήμους με 11 εκατ. ευρώ για να διαχειριστούν όπως όπως τα σκουπίδια που δεν είχαν τι να τα κάνουν. Τα στοιχεία για τις χωματερές που λειτουργούν ακόμα παρουσίασε ο Ευάγγελος Καπετάνιος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, σε ημερίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) για τα απορρίμματα.
Συγκεκριμένα, μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καμία χωματερή, ενώ στην Πελοπόννησο οι σκουπιδότοποι καλά κρατούν, αφού λειτουργούν 20 χωματερές και 56 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Η μη διαχείριση των απορριμμάτων στη συγκεκριμένη περιφέρεια κοστίζει σε πρόστιμα 3,8 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης λειτουργούν 2 χωματερές και δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα 2 (εξαμηνιαίο πρόστιμο 240.000 ευρώ), στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει ΧΑΔΑ, αλλά 36 πρώην ΧΑΔΑ δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 1,4 εκατ. ευρώ), στα Ιόνια νησιά λειτουργούν 3 ΧΑΔΑ και 3 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 360.000 ευρώ), στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν 4 ΧΑΔΑ και 4 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 520.000 ευρώ), στη Στερεά Ελλάδα λειτουργεί μία χωματερή και 6 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 320.000), στην Αττική λειτουργούν 3 ΧΑΔΑ και 10 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 640.000 ευρώ), στο Βόρειο Αιγαίο 2 ΧΑΔΑ είναι ενεργοί και 4 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 320.000 ευρώ), στο Νότιο Αιγαίο 11 ΧΑΔΑ ενεργοί και 14 μη αποκατεστημένοι (εξαμηνιαίο πρόστιμο 1.440.000 ευρώ), στην Κρήτη μόνο ένας μη αποκατεστημένος ΧΑΔΑ (εξαμηνιαίο πρόστιμο 40.000 ευρώ).
Εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Οκτώβριος 2005) για τη διάθεση των απορριμμάτων της σε ΧΑΔΑ, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρει λύση ώστε να αντικατασταθούν οι σκουπιδότοποι με συστήματα συλλογής και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων, τα οποία υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Το 2005 οι ανεξέλεγκτες χωματερές ήταν 3.036. Οταν το 2009 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας για τους ΧΑΔΑ, είχαν μείνει 396, εκ των οποίων οι 90 ενεργοί και οι υπόλοιποι όχι περιβαλλοντικώς αποκατεστημένοι. Για την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων επιβλήθηκε στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, κάθε εξάμηνο από τον Δεκέμβριο του 2014. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ εφόσον αποκατασταθεί.