Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςΕνημέρωση και ...παράπονο

Ενημέρωση και …παράπονο

|

Ενημερώθηκαν οι σμυριδεργάτες για τις εξελίξεις στο σμυρίγλι και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξέφρασε το παράπονό του γιατί έμεινε εκτός … σύσκεψης

Και οι σμυριδεργάτες πιάνουν …δουλειά. Το Σάββατο 16 Μαϊου στο Οικομουσείο Κορώνου πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Σωματείου Σμυριδεργατών Όρμου Λυώνα Νάξου . Το θέμα της συνέλευσης ήταν τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του σωματείου στην Αθήνα και την συνάντηση του με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας κ. Λαφαζάνη. Σε αυτή τη συνάντηση ο υπουργός δεσμεύτηκε για το άνοιγμα των ορυχείων στις αρχές Ιουνίου, την αύξηση της παραδιδόμενης ποσότητας στους 7.400 τόνους και στο άνοιγμα των καταλόγων. Να σημειώσουμε ότι με βάση τις πληροφορίες 61 άτομα έχουν αιτηθεί εγγραφή στους καταλόγους ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 70 και ο κατάλογος θα μετράει 320 άτομα, εάν δεν υπάρξουν νέες εγγραφές.

Επίσης οι σμυριδεργάτες ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Σωματείου Μιχάλη Πάσουλα και για την αυξανόμενη ζήτηση της σμύριδας (26.000 τόνοι υπολογίζονται από εταιρίες που θέλουν σμύριδα, με την ΕΛΜΙΝ να έχει αποχωρήσει εδώ και μερικούς μήνες από το προσκήνιο) αλλά την όχι και τόσο αυξανόμενη κινητικότητα του ελληνικού δημοσίου το οποίο ζητά από τους σμυριδεργάτες να αυξήσουν την κινητικότητα τους .

Το παρόν στην συνέλευση έδωσε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ.  Μανόλης Μαργαρίτης , ο οποίος εξέφρασε το λογικό παράπονο του στη μη συμμετοχή του στο πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα . Όπως τόνισε ο ίδιος είναι Δήμαρχος όλης της Νάξου και ήταν μεγάλη υπόθεση ότι τόσα χρόνια το πρόβλημα της σμύριδας ήταν και είναι Πανναξιακό. Έδωσε συγχαρητήρια στο σωματείο για την πρόσφατη επιτυχία του και δήλωσε αρωγός σε κάθε αγώνα του σωματείου. Ενημέρωσε ότι υπάρχει στον προϋπολογισμό του Δήμου ένα σημαντικό ποσό για μελέτες πάνω στην ανάπτυξη του ορυκτού και ότι άμεσα αναμένεται να συνεδριάσει και η Επιτροπή για το Σμυρίγλι που ανασυστάθηκε πρόσφατα.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος δήμαρχος σμυρίγλι δεν θα είχε φύγει από το λιμάνι της Νάξου προς πώληση. Και το ότι η σμύριδα πωλείται είναι το μεγαλύτερο όπλο των σμυριδεργατών στις διεκδικήσεις τους .

Το παρών επίσης έδωσε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Νάξου, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν ώστε να γίνει το ραντεβού, να ενημερωθεί ο Υπουργός Ενέργειας αλλά και να γίνει πραγματικότητα η αύξηση της παραγωγής που ήταν καθηλωμένη όλη τη τρέχουσα δεκαετία.

Το άσχημο της συνέλευσης ήταν η απουσία του μεγάλου μέρους των σμυριδεργατών, δηλαδή των άμεσα ενδιαφερόμενων οι οποίοι δεν συνειδητοποιούν τι έχουν στα χέρια τους και τι κινδυνεύουν να χάσουν . Την απουσία των σμυριδεργατών καυτηρίασε ο πρόεδρος της Κορώνου Νίκος Ιακ. Χουζούρης και προειδοποίησε για τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους την στιγμή που θα χρειαστούν τις 6 κοινότητες για την ασφάλεια τους .

Πηγή: Koronostimes.blogspot.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Νάξος στους δρόμους για την Ελεύθερη Παλαιστίνη – Συγκέντρωση και πορεία στην Απείρανθο

Σήμερα, Κυριακή 10 Αυγούστου, στις 20:00 στην Παναγία – Η Πρωτοβουλία Νάξου για την Παλαιστίνη καλεί σε μαζική συμμετοχή

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Μπάσκετ του Πανναξιακού ΑΟΚ

Για παιδιά 4-16 ετών – Προπονήσεις από 1η Σεπτεμβρίου με νέες παροχές και εκπλήξεις

Σίφνος: Πλοία γεμάτα, ρεκόρ επισκεψιμότητας και μήνυμα προσοχής στους δρόμους (video)

Κατάμεστα φτάνουν τα δρομολόγια στο νησί – Σημαντικές αφίξεις επιβατών και οχημάτων, σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες υποστήριξης

Αυξημένη κίνηση και πληρότητα 100% στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά (video)

Χιλιάδες εκδρομείς αναχωρούν για τα νησιά ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Αυξημένα μέτρα για την ομαλή ροή

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Σαντορίνη: Νέο αναψυκτήριο – μίνι μάρκετ στην Έξω Γωνιά από τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ

Η δημοτική επιχείρηση μισθώνει τον χώρο για 15 έτη, εξασφαλίζοντας συνεχή λειτουργία όλο τον χρόνο

Καθαρά και ασφαλή τα νερά κολύμβησης στη Σαντορίνη για τον Ιούλιο 2025

Οι δειγματοληψίες σε επτά παραλίες του Δήμου Θήρας επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων

Αντώνης Φωστιέρης: Μια ποιητική βραδιά στην Αμοργό με τον σπουδαίο δημιουργό

Ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής επιστρέφει στα Κατάπολα για μια μοναδική συνάντηση με το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025, στο Βοτανικό Πάρκο Αμοργού.

ΕΠΑ.Λ. Νάξου «Μιχάλης Κατσάνης» ταξίδεψε με το Erasmus+, Μαθητές στην Τενερίφη, εκπαιδευτικοί στη Βιέννη

Μετά από χρόνια, το σχολείο συμμετείχε ξανά σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προσφέροντας σε μαθητές και καθηγητές εμπειρίες εκπαίδευσης, πολιτισμού και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Αμοργός: Σταυροδρόμι πολιτισμών, φρούριο του Αιγαίου

Αμοργός: Ένα νησί που αντιστέκεται στον χρόνο και τη φθορά. Από την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα έως τα λιθόστρωτα της Χώρας, η γοητεία ενός νησιού που μένει αλώβητο

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00