Μετά από παραμονή σχεδόν 10 ημερών στη Νάξο, το απόγευμα του Σαββάτου αναχώρησαν για τον Πειραιά οι 87 παράτυποι μετανάστες
Ήταν το πρωί της 24ης Ιουλίου όταν για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, η Νάξος οργανωμένα υποδέχτηκε παράτυπους μετανάστες στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με στόχο την υποδοχή και έλεγχο μεταναστών. Η προσπάθεια που έγινε από το Δήμο μέσα από τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και με την αρωγή της Επιτροπής Αλληλεγγύης Νάξου και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και των ουκ ολίγων ιδιωτών κρίθηκε επιτυχημένη καθότι όλα κύλισαν ομαλά ολοκληρώθηκαν οι δακτυλοσκοπικοί έλεγχοι και η απαραίτητη διαδικασία ταυτοποίησης ώστε να μπορέσουν οι μετανάστες να πάρουν τα απαραίτητα χαρτιά παραμονής έξι μηνών στην χώρα μας ώστε να επιλέξουν τον επόμενο τόπο διαμονής τους.
Και το Σάββατο το απόγευμα οι 87 πρόσφυγες (σχεδόν στο σύνολό τους Σύριοι) αναχώρησαν ακτοπλοϊκώς από τη Νάξο για το λιμάνι του Πειραιά κλείνοντας ο κύκλος παραμονής τους στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο. Και από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκδόθηκε το σχετικό δελτίο Τύπου που αναφέρει:
«Μετά την ολοκλήρωση των δακτυλοσκοπικών ελέγχων και των διαδικασιών ταυτοποίησης από το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου, αναχώρησαν σήμερα το απόγευμα για το λιμάνι του Πειραιά οι 87 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι φιλοξενούνταν από την περασμένη Παρασκευή στο Κλειστό Γυμναστήριο του νησιού.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, παραχώρησε το χώρο και συνέβαλε όπου μπορούσε για την καλύτερη φιλοξενία και διαμονή των προσφύγων.
Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης ευχαριστεί το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου και το Λιμεναρχείο για την άψογη συνεργασία, το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγεία Νάξου για την ιατρική μέριμνα και φροντίδα των μεταναστών, τους επιχειρηματίες και πολίτες του νησιού για τις προσφορές τους σε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και όλους όσοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και συνέβαλλαν στην φιλοξενία και φροντίδα των μεταναστών.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου (Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.) Γιάννη Τσολάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της άφιξης των προσφύγων κατέβαλε τα μέγιστα στο συντονισμό και σε ό, τι άλλο απαιτήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής των προσφύγων στη Νάξο»