Τα μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου», την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου προχώρησαν σε παρεμβάσεις αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης για τον αγώνα του Ν. Ρωμανού στη Χώρα Νάξου
Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου πραγματοποίησε παρέμβαση αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης για τον αποφασιστικό αγώνα του Ν. Ρωμανού στη Χώρα της Νάξου. Με μικροφωνική που στήθηκε στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Αντιμάμαλο» το οποίο βρίσκεται στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης από όπου και διαβάστηκαν κείμενα και με το μοίρασμα περίπου 300 προκηρύξεων, η κίνηση βρήκε θετική ανταπόκριση από αρκετούς κατοίκους. Σημειώνουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει σαν βασική πηγή πληροφόρησης τα τηλεοπτικά δελτία των οχτώ, άρα η παρέμβαση είχε σημαντικό ρόλο αντιπληροφόρησης αφού μέχρι πριν λίγες μέρες τα κυρίαρχα μμε τηρούσαν σιγή ιχθύος γύρω από την απεργία πείνας του Ρωμανού.Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκυμανταίρ για τον Δεκέμβρη του 2008 και ακολούθησε συζήτηση. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ομάδα συντρόφων σε μια συμβολική κίνηση πήγε μέχρι το Πρωτοδικείο Νάξου και έβαλε μαύρες κορδέλες καταγγέλλοντας την απορριπτική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στο αίτημα του Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες.
Μία ημέρα νωρίτερα με μήνυμά τους τα μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου» τόνιζαν ότι: «Πριν 6 χρόνια, στις 6 Δεκέμβρη του 2008, ο ειδικός φρουρός Κορκονέας δολοφονεί εν ψυχρώ τον 16χρονο Α. Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια. Ο Νίκος Ρωμανός, φίλος του Γρηγορόπουλου, ήταν μαζί του το βράδυ της δολοφονίας.
Το Φλεβάρη του 2013 ο Ρωμανός συλλαμβάνεται μαζί με άλλους 3 για την απόπειρα ληστείας τράπεζας και ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης. Μολονότι οι συλληφθέντες ήταν ένοπλοι δεν χρησιμοποίησαν τον οπλισμό τους και δεν πείραξαν κανένα. Στην διάρκεια της κράτησής του ο Ρωμανός και οι σύντροφοί του ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν άγρια από την αστυνομία, ενώ το ελληνικό κράτος έγινε διεθνώς ρεζίλι όταν έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των συλληφθέντων επειδή η ασφάλεια, προκειμένου να καλύψει τα σημάδια των βασανιστηρίων, τις επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά.
Το 2014, αιχμάλωτος πλέον του κράτους και καταδικασμένος στη μεγαλύτερη δυνατή ποινή, ο Ρωμανός δίνει πανελλαδικές και περνάει στα ΤΕΙ Αθήνας. Το υπουργείο τον βραβεύει για την επιτυχία και προσκαλείται σε τελετή που διοργανώνει η προεδρία της δημοκρατίας για να συγχαρεί ο πρόεδρος τους επιτυχόντες κρατούμενους για τις επιδόσεις τους. Ο ίδιος αρνείται να παραστεί στις εκδηλώσεις και επιστρέφει το βραβείο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σήμερα το ίδιο το κράτος τού απαγορεύει τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται για να παρακολουθεί τα μαθήματα.
Από τις 10 Νοέμβρη, ο αναρχικός Νίκος Ρωμανός πραγματοποιεί απεργία πείνας με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αγώνας του Ρωμανού καθώς και των άλλων φυλακισμένων απεργών πείνας (Μιχαηλίδη, Πολίτη και Μπουρζούκου, οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με το Ρωμανό) για μια ανάσα ελευθερίας έρχεται σε μια συγκυρία όπου η όξυνση της καταστολής και αυστηροποίηση της βαρβαρότητας του εγκλεισμού εκδηλώνεται και με νομοθετήματα για την κατασκευή φυλακών τύπου Γ όπου θα επικρατούν ειδικές συνθήκες κράτησης, χωρίς άδειες στους κρατούμενους, με γενίκευση του καθεστώτος απομόνωσης, με περιορισμό του επισκεπτηρίου, κλπ .
Σε μια περίοδο που το ελληνικό κράτος βυθίζει μεγάλα κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια, την ανεργία και την αναξιοπρέπεια ενώ ταυτόχρονα οι κατασταλτικοί του μηχανισμοί μαζί με τη δικαστική εξουσία επιτίθενται μετά μανίας σε όσους αντιστέκονται, ο αποφασιστικός αγώνας του 21χρονου αναρχικού Νίκου Ρωμανού έχει συσπειρώσει την αλληλεγγύη όλο και περισσότερων κοινωνικών κομματιών. H απόρριψη του αιτήματός του από το δικαστικό συμβούλιο είναι μια ακόμα έκφραση της ασφυκτικής τυραννίας του κράτους».