Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξος"Απογειώθηκε" η Νάξος

“Απογειώθηκε” η Νάξος

|

Με +43% κινήθηκε η Νάξος την τρέχουσα περίοδο όσον αφορά τις αεροπορικές πτήσεις και είναι ο 3ος πιο καυτός προορισμός στις …άγονες 

Προς νέο ιστορικό ρεκόρ οδεύει η αεροπορική κίνηση στη χώρα, βάσει των στοιχείων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τη διακίνηση επιβατών από το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ στο συγκεκριμένο διάστημα διακινήθηκαν συνολικά 41,4 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (είχαν διακινηθεί 37,3 εκατ. επιβάτες).

Το σύνολο των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια, έφθασε τις 360.355 (143.680 εσωτερικού και 216.665 εξωτερικού), παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 6% (+8,5% στις πτήσεις εσωτερικού και +4,4% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 όπου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 340.097 πτήσεις.

Ειδικότερα τον Σεπτέμβριο, η συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) παρουσίασε αύξηση κατά 13,4% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το μήνα αυτό διακινήθηκαν από τα ελληνικά αεροδρόμια 6,6 εκατ. επιβάτες, με τα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας να καταγράφουν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Από το αεροδρόμιο της Αθήνας εξυπηρετήθηκαν 1,95 εκατ. επιβάτες, από το αεροδρόμιο Ηρακλείου 993 χιλιάδες επιβάτες, από τη Ρόδο 741 χιλιάδες επιβάτες, από τη Θεσσαλονίκη 583 χιλιάδες επιβάτες και από την Κέρκυρα 411 χιλιάδες επιβάτες.

Η Aegean Airlines

Εντυπωσιακή αύξηση στην κίνηση εξωτερικού που άγγιξε το 29% είχε και η Aegean Airlines στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ στο εννεάμηνο 2015 η Aegean και η Olympic Air μετέφεραν συνολικά 9,2 εκατ. επιβάτες, δηλαδή 17% περισσότερους σε σχέση με το 2014.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015, με την εταιρία ταξίδεψαν 4.267.754 εκατ. επιβάτες, 696 χιλ. περισσότεροι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, καταγράφοντας αύξηση 19% και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην τουριστική κίνηση της χώρας, ειδικά σε προορισμούς που παρουσίασαν στασιμότητα ή και ελαφρά κάμψη.

Η αύξηση της εταιρείας σε επιβάτες εξωτερικού ήταν πολλαπλάσια της συνολικής αγοράς. Συγκεκριμένα το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015, η AEGEAN μετέφερε στο δίκτυο εξωτερικού 2.358.122 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 29% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Η θετική τάση συνεχίστηκε και το μήνα Σεπτέμβριο, οπότε η κίνηση εξωτερικού παρουσίασε αύξηση κατά 28% με 709 χιλ. επιβάτες.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ιδιαίτερα σημαντική για την στήριξη των μεγάλων τουριστικών περιοχών ήταν η αύξηση της κίνησης στις βάσεις της Ρόδου και του Ηρακλείου, που σε επίπεδο συνολικής αγοράς παρουσίασαν μικρή υποχώρηση, λόγω της σημαντικής κάμψης της αγοράς της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση στη βάση του Ηρακλείου 31% και 30% στη βάση της Ρόδου.

Το 2015 η εταιρεία συνέδεσε το Ηράκλειο με απευθείας δρομολόγια προς 45 προορισμούς σε 21 χώρες και τη Ρόδο με απευθείας δρομολόγια προς 35 προορισμούς εξωτερικού σε 19 χώρες. Με τα νέα της δρομολόγια, η AEGEAN ήταν υπεύθυνη για ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της αύξησης της τουριστικής κίνησης (με αεροπλάνο) στη χώρα το 2015.

Στο εσωτερικό δίκτυο σημειώθηκε 9%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2014 και παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση που επετεύχθη στις «άγονες» γραμμές, που στηρίχθηκαν φέτος με περισσότερες πτήσεις και ενισχυμένη συνδεσιμότητα με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015 να παρουσιάζουν αύξηση 22%, με μερικές από αυτές να έχουν ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης. Συγκεκριμένα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση που παρουσιάστηκε στα νησιά Σκιάθος +60%, Ζάκυνθος +51%, Νάξος +43% και Μήλος +38%.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της εταιρίας, ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που η AEGEAN προσέφερε ανάπτυξη, ποσοτική και ποιοτική με νέες συνδέσεις και νέα αεροσκάφη τόσο από τη βάση της Αθήνας, όσο και ιδιαίτερα από την Κρήτη και τη Ρόδο, που δοκιμάστηκαν φέτος από την κρίση της Ρωσίας. Φέραμε περίπου το 50% της επιπλέον κίνησης εξωτερικού στη χώρα το 2015. Το ίδιο συνέβη και στις άγονες γραμμές, όπου με περισσότερες πτήσεις, αυξημένη συνδεσιμότητα και χαμηλότερους ναύλους, στηρίξαμε αποτελεσματικά τις περιοχές αυτές, που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κάμψη της αγοραστικής δυνατότητας των Ελλήνων καταναλωτών. Είναι όμως απαραίτητη η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας σε θέματα αεροναυτιλίας και αναβάθμισης των υποδομών ακόμη και των μικρών αεροδρομίων. Το σύστημα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και η απόδοση των μικρών επενδύσεων που μπορούν να γίνουν γρήγορα θα έχει άμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη».

Εφημερίδα: Τα Νέα 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Κέικ σοκολάτας με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από την Μαριέττα Γαλάνη και έχει γλυκό: Κέικ σοκολάτας με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά και άρωμα ρακής!!

Νάξος: Αίσιο τέλος – με τη βοήθεια ρυμουλκού – για το “SuperRunner Jet” (video)

Μετά από τέσσερις ώρες αδυναμίας πρόσδεσης λόγω θυελλωδών ανέμων, το ταχύπλοο κατέπλευσε με ασφάλεια στη Νάξο μετά τα μεσάνυχτα με την αρωγή ρυμουλκού (video)

Πτήση για Ελλάδα = καθυστέρηση!

Οι πτήσεις προς ελληνικά αεροδρόμια παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη – Ποιο νησί στην Ελλάδα είναι πρώτο

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Κυκλάδες – “Διονύσιος Σολωμός”: Ακυρώνονται τα δρομολόγια το διήμερο 19 και 20 Μαΐου

Ακυρώνονται τα δρομολόγια του “Διονύσιος Σολωμός” στις 19 και 20 Μαΐου – Επανέρχεται με τα χρώματα της Fast Ferries

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Σπέτσες – Κικίλιας: “Μείωση μέχρι 32% των τιμών των εισιτηρίων στα ταχύπλοα για οικογένειες και παρέες”

Βασίλης Κικίλιας από Σπέτσες: «Μείωση μέχρι 32% των τιμών των εισιτηρίων στα ταχύπλοα για την ελληνική οικογένεια και για τις παρέες που αποτελούνται από τρία άτομα και πάνω»

Σίφνος – “Speedrunner”: Ανεπιτυχής αρχικά η προσέγγιση λόγω ανέμων (video)

Θυελλώδεις άνεμοι απέτρεψαν την προσέγγιση του “Speedrunner Jet” στη Σίφνο το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά το πλοίο επέστρεψε και ολοκλήρωσε επιτυχώς την επιβίβαση και αποβίβαση.

National League 2: Τελικός ανόδου με φόντο την ελπίδα και την πίεση

Καραχάλιος και Καρακατσάνης μιλούν για τη μεγάλη μάχη Ιωνικού – Πανναξιακού που κρίνει την άνοδο στη National League 1

National League 2: Η Βάσω Τσαρούχα «σφυρίζει» τον τελικό ανόδου Ιωνικός – Πανναξιακός

Όλα για όλα στη Νίκαια – Στο γήπεδο και ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή επεισοδίων - Ποιοι είναι οι διαιτητές

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Νάξος: Η ψύχραιμη προσγείωση, ο γλάρος και η μάχη για τα “Likes”

Ψύχραιμη προσγείωση και υπερβολικές αντιδράσεις: Τι πραγματικά συνέβη με τον γλάρο στην πτήση της Ολυμπιακής στη Νάξο