Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςΑλυκό ήταν και …πάει

Αλυκό ήταν και …πάει

|

Την ώρα που στη Σύρο σήμερα (13/12) θα μιλήσουν για την αξιοποίηση του Στρατροπέδου Βάρης από το Δήμο, στη Νάξο βλέπουν το Αλυκό να οδεύει στο ΤΑΙΠΕΔ 

Πως τα φέρνει αλήθεια ο καιρός… Χθες αναφέραμε ότι στη Σύρο οι αρμόδιες αρχές μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης στην παραλία της Ερμούπολης αποφάσισαν ότι όλες σχεδόν οι «κατασκευές» των καταστημάτων μαζικής εστίασης θα είναι ομοιόμορφες και το κυριότερο θα είναι σε βάσεις όπου θα υπάρχουν …ομπρέλες. Αντίθετα, στη Νάξο επιμένουμε το μοντέλο της …πέργκολας και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι για λόγους αισθητικής προσθέτουμε και τζαμαρίες ή καταλαμβάνουμε και τα …πεζοδρόμια δημιουργώντας προεκτάσεις καταστημάτων στο όνομα της ανάπτυξης.

Όμως υπάρχουν και καλύτερα. Στη Σύρο σήμερα (13/12) υπάρχει δημοτικό Συμβούλιο όπου το βασικό θέμα συζήτησης δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση από το Δήμο του στρατοπέδου της Βάρης ενός χώρου που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί σημείο τριβής με το δημόσιο για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του και μάλιστα υπήρχε η περίπτωση να ενταχθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Σας θυμίζει κάτι; Όχι….

Οκ συνεχίζουμε. Στη Σύρο λοιπόν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περνάει στο Δήμο όχι τα δύο στρέμματα που αρχικά είχαν ακουστεί, όχι τα 57 στρέμματα που είχαν διαπραγματευτεί χωρίς επιτυχία η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά το σύνολο του στρατοπέδου των 130 στρεμμάτων και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα από την ακίνητη περιουσία του δήμου !!! και τα καλύτερα έρχονται γιατί οι πληροφορίες από το Cyclades24.gr αναφέρουν ότι στη συμφωνία ανάμεσα στο δήμο Σύρου-Ερμούπολης και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (μέσω του ΤΕΘΑ) βρίσκεται και το πεδίο βολής της Βάρης, το οποίο ξεπερνά τα 30 στρέμματα. Και δεν μιλάμε για το αεροδρόμιο (έρχεται κι εκεί επέκταση) ή το λιμάνι ή το τουριστικό  πλάνο ανάπτυξης του νησιού. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους που επιμένουν να μιλούν για “κοιμισμένους γίγαντες”… 

Γιατί τα λέμε όλα αυτά…. Ναι σωστά. Γιατί πολύ απλά πριν από μία εβδομάδα έφτασε στα αυτιά μας η είδηση ότι οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του φιλέτου που ακούει στο όνομα «Αλυκό» έχουν καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για το χώρο που έχουν αποκτήσει. Και το μεταφράζουμε. Μιλάμε για το χώρο που όλοι βλέπουμε και πονάμε κάθε φορά που φτάνουμε στο Αλυκό. Μιλάμε για τις «στοιχειωμένες» εγκαταστάσεις του πάλαι ποτέ ξενοδοχείου στο Αλυκό που φτάνουν περίπου τα 600 στρέμματα και τα οποία αποτελούν το καλύτερο φιλέτο αξιοποίησης της Νάξου και γιατί όχι των Κυκλάδων λόγω της θέσης της. Για χρόνια το συγκεκριμένο ακίνητο όπως μπορείτε να διαβάσετε στην συγκεκριμένη ανάρτηση (https://www.naxospress.gr/article/%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7) με τίτλο «Ένα έγκλημα ζητάει δικαίωση» και το υπογράφει ο πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης αποτελούσε σημείο τριβής…

Οι τελευταίες εξελίξεις λοιπόν αναφέρουν ότι τελείωσαν όλες οι δικαστικές διαμάχες και οριστικά έχει περάσει στα χέρια του Δημοσίου και αναμένεται να ενταχθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω του επόμενου ΦΕΚ. Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Όλα αυτά τα χρόνια αλήθεια ο Δήμος τι έκανε; Πριν από δύο περίπου χρόνια, ο πρώην πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κος Ναυπλιώτης είχε αφήσει να εννοηθεί εντός Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπάρχει συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου ή μέρος αυτού για αξιοποίησή του. Αλήθεια τι έγινε από τότε; Και γιατί φτάσαμε στο σήμερα με το ακίνητο να οδεύει προς ιδιώτη ξένο επενδυτή; Γιατί εάν νομίζεται ότι θα μείνει αναξιοποίητο τώρα που περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ είμαστε όλοι γελασμένοι. Μπορεί να είναι Natura και να καλύπτεται από περιβαλλοντικούς όρους αλλά είναι …φιλέτο και κανείς δεν θα το αφήσει να διαλύεται μέσω του χρόνου….

Κάτι αντίστοιχο με τις αλυκές του Αγίου Προκοπίου. Καλές οι αντιδράσεις και οι αρνήσεις αλλά όταν δεν υπάρχουν προτάσεις για αξιοποίηση, τότε το λόγο παίρνουν οι ιδιώτες…. Με ότι συνεπάγεται αυτό… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: Ανακαινίσεις σε δύο σχολεία, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, τι αναφέρει ο κος Μαυρομμάτης

Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρούν έργα αναβάθμισης στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγγιδίων και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θαλλέλαιου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης.

Πάρος: Στην κορυφή των διεθνών ταξιδιωτικών λιστών και το φθινόπωρο

Από την παγκόσμια πρωτιά στο Travel and Leisure μέχρι τις νέες διακρίσεις της Expedia και άλλων διεθνών Μέσων, η Πάρος συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου και εκτός καλοκαιριού.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.