Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΝάξοςΑεροδρόμιο Νάξου: μία ακόμη σύσκεψη

Αεροδρόμιο Νάξου: μία ακόμη σύσκεψη

|

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (19/05) τεχνική σύσκεψη στα γραφεία της ΥΠΑ με τη παρουσία δημάρχου (Μαργαρίτης) και Αντιδημάρχου (Λιανός) Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου Νάξου 

Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη: όλοι βιάζονται… Και το Κράτος και η Aegean Airlines και ο Δήμος. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά και για τους δικούς του λόγους… Η Κυβέρνηση; Γιατί όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια θα περάσουν τελικά σε χέρια επενδυτών. Είναι η ηλίου φαεινότερον και όποιος δεν το πιστεύει μάλλον ζει σε άλλη χώρα. Η αεροπορική εταιρία που εκτελεί το μεταφορικό μέσο; Καίγεται γιατί έχει ξεμείνει από μικρά αεροπλάνα (Dash – 100) και η Νάξος ειδικά τη καλοκαιρινή περίοδο έχει ανάγκη από μεγαλύτερα αεροσκάφη. Και ο Δήμος; Γιατί θέλει να παρουσιάσει έργο. Ετσι την περασμένη Πέμπτη όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τη Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, είχαμε τεχνική σύσκεψη στην Αθήνα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αναβάθμιση του αεροδρομίου και κυρίως να επισκεφθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να προχωρήσουμε στις απαλλοτριώσεις που θεωρούνται και το δυσκολότερο κομμάτι σε ένα έργο…

Τι αναφέρει το δελτίο Τύπου; «Παρουσία του Δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη και του Αντιδημάρχου Δημήτρη Λιανού πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τεχνική σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αναφορικά με την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου Νάξου. Στη σύσκεψη ζητήθηκε η αρωγή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.). Τέθηκαν, επίσης, τα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης εντός 6μηνου, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι απαλλοτριώσεις.

Αποκάλυψη 

Να σημειώσουμε εδώ ότι στις 12 Απριλίου είχαμε δημοσιεύσει άρθρο που αποδείκνυε ότι κάτι …κινείται. Εκεί είχαμε αναφερθεί και στις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι απαλλοτριώσεις με 33 ιδιοκτήτες αλλά και το γεγονός ότι στο ταμείο της ΥΠΑ υπάρχει το «στοιχειωμένο» ποσό των 5,1 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-20 για την χρηματοδότηση των εργασιών του νέου διαδρόμου αλλά και των απαραίτητων αλλαγών σε κτηριακές εγκαταστάσεις… Από εκεί και πέρα είχαμε αναδείξει και δύο ενέργειες που είχαν περάσει χωρίς πολύ πολύ δημοσιότητα. Η πρώτη ήταν έγγραφο (υπ΄αριθ ΔΤΥ /Δ7/Β/1937) της 15ης Μαρτίου από την Γενική Διεύθυνση Αερομεταφορών και τις Τεχνικές Υπηρεσίας με αίτημα προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον ορισμό «αντικειμενικών αξιών». Αίτημα που είχε απαντηθεί άμεσα με πλήρη αποστολή δεδομένων από το Δήμο Νάξου. Και το δεύτερο; Ήταν στις 5 Απριλίου, από το ΥΠΕΚΑ και τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης όπου με το έγγραφο ΥΠΑ/ΠΡΟΠΕ / 7226/383 (τίτλος «Υποβολή φακέλου Τροποποίηση ΑΕΠΟ Αερολιμένα Νάξου σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 4014/2011) ανέφερε ότι εγκρίθηκαν και εκδόθηκαν οι σχετικοί περιβαλλοντικοί Οροί με την απόφαση των ΥΠΕΚΑ με αρ. πρωτ. Οι. 206590/30-12/2011 με διάρκεια ισχύος μέχρι 31-12-2021». Παρόλα αυτά ο ορίζοντας για την επέκταση του διαδρόμου αλλά και την αναβάθμιση όλων των υπολοίπων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου δεν μπορεί να είναι πριν από το 2019 για να μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες… Αλλά και πάλι χωρίς τίποτα να εξαρτάται από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Σ’ αυτή τη περίπτωση άλλοι έχουν το πεπόνι και το …μαχαίρι. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Ανάκληση οικοδομικής άδειας στο Σαρακήνικο – Ανακοίνωση Δήμου Μήλου

Η ΥΔΟΜ Μήλου προχώρησε σε ανάκληση της άδειας ξενοδοχειακής μονάδας στα Καμίνια – Σαρακήνικο, έπειτα από έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και παρέμβαση του Δήμου.

Μ. Κόνσολας: “Η Ρόδος δικαιούται μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ”

Ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου προς τον Υπουργό Οικονομικών για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στη Ρόδο, με αναφορά στη συνεισφορά του νησιού στα δημόσια έσοδα.

Το Bitcoin φτάνει τα 110.000 δολάρια: Η στρατηγική εξόρυξης DL διαταράσσει την αγορά

Η DL Mining, μια πλατφόρμα cloud mining που ρυθμίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεχωρίζει ως παγκόσμιος ηγέτης, προσφέροντας συμβατές, φιλικές προς το περιβάλλον και υψηλής απόδοσης λύσεις εξόρυξης

Η Αθήνα ξανά στο επίκεντρο: Final Four EuroLeague 2025 στο ΟΑΚΑ μετά από 19 χρόνια

Με ψήφους 8-3 έναντι του Βελιγραδίου, η Αθήνα αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη μπασκετική γιορτή της Ευρώπης – Τι αναφέρει ο Γιάννης Βρούτσης

Γερμανία – Σλοβενία: Διπλασιάζει ο Λούκα… Λουκ!

Η «μάχη» των προημιτελικών στο Eurobasket 2025 με το βλέμμα στραμμένο στον Σλοβένο σούπερ σταρ – η Γερμανία παραμένει φαβορί για το χρυσό.

Βράβευση των νέων φοιτητών από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η εκδήλωση-θεσμός πραγματοποιείται για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων της νέας γενιάς

Επίτιμος δημότης Ανάφης ο Μάριος Ηλιόπουλος

Ο ιδιοκτήτης της Seajets και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ τιμήθηκε για την προσφορά του στις Κυκλάδες και την ενίσχυση της νησιωτικής κοινωνίας

Νάξος – Απόλλωνας: Ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή πολιτών για τον ΒΙΟ.ΚΑ.

Πολίτες ζητούν την άμεση παύση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που εδώ και τρεις δεκαετίες ρυπαίνει τον κολυμβητικό όρμο – Παράλληλες αναφορές σε υπερτουρισμό και αδυναμία υποδομών

Γιάννης Βρούτσης: «Η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη στο μπάσκετ – Διεκδικούμε το Final Four της Euroleague»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού μίλησε για την πρόκριση της Εθνικής στα ημιτελικά του Eurobasket και για τη μεγάλη προσπάθεια να φιλοξενήσει η Αθήνα το Final Four.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.