Η Δονούσα βρέθηκε για λίγο στο επίκεντο του ενδιαφέροντος χάρη στην έξυπνη ανακοίνωση μερίδας κατοίκων που ζητούσε …εισαγωγή τζιτζικικών στο νησί
«Ελυσε όλα της τα προβλήματα η Δονούσα και έμειναν μοναχά τα τζιτζίκια; Το νησί μας έχει άλλα θέματα προτεραιότητας. Αν έχουμε γιατρό, καλές συγκοινωνίες, αν θα αυξηθεί η φορολογία». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δονούσας «Ποσειδών» Δημήτρης Μισσίρης εκφράζει την ένστασή του για την ανακοίνωση ομάδας κατοίκων του νησιού την προπερασμένη εβδομάδα, η οποία καλούσε τον κόσμο να στείλει τζιτζίκια στο μικρό νησί των Κυκλάδων διότι παρατηρείται έλλειψη!
Την άποψή του συμμερίζεται μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Δονούσας. Η ανακοίνωση για τα τζιτζίκια προκάλεσε περιέργεια και έκπληξη. Εκανε τον γύρο του Διαδικτύου και των social media, έφτασε μέχρι και σε ξένες εφημερίδες. Κάποιοι σχολιάζοντάς τη στο facebook έλεγαν ότι δεν πρέπει να χάνονται η φαντασία και το κέφι και ο κόσμος πρέπει να χαίρεται που βγαίνουν και τέτοιες «ειδήσεις» από το νησί. Αρκετοί ήταν όμως αυτοί που δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους.
Σχεδόν όλοι – ειδικά αυτοί που είχαν φύγει στην Αθήνα και επέστρεψαν στο μικρό νησί των Κυκλάδων ύστερα από δεκαετίες αλλά και όσοι ήρθαν από άλλους τόπους, μαγεύτηκαν από τη Δονούσα και έγιναν Δονουσιώτες – μιλούν με πάθος γι’ αυτήν. Λένε ότι δεν αισθάνονται απομονωμένοι και ξεχασμένοι από το κράτος. Τρεις φορές έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά τον χειμώνα και τέσσερις το καλοκαίρι. Οι βασικές υποδομές, νερό, αποχετευτικό, είναι στην τελική ευθεία υλοποίησης.
Αυτές τις μέρες, οι συνήθως χαλαροί ρυθμοί των κατοίκων στο ήσυχο νησί αρχίζουν να γίνονται λίγο εντονότεροι. Οι περισσότεροι – οι οποίοι τον χειμώνα ασχολούνται κυρίως με αγροτικές δουλειές και την αλιεία – ετοιμάζουν τα δωμάτια και τα μαγαζιά τους για να υποδεχτούν και να εξυπηρετήσουν τους έλληνες και ξένους τουρίστες του καλοκαιριού. Αλλωστε, ο πληθυσμός του νησιού το καλοκαίρι σχεδόν δεκαπλασιάζεται. Πολλοί την επιλέγουν για ήσυχες διακοπές στη φύση.
Η Δονούσα έχει έκταση 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η διάμετρός της είναι μόλις 5,5 χιλιόμετρα. Είναι μια μικρή κουκκίδα πάνω στον χάρτη της Ελλάδας. Απέχει 8 ναυτικά μίλια από τη Νάξο, στον δήμο της οποίας ανήκει. Αυτό το νησάκι όμως, το ανατολικότερο των Κυκλάδων μαζί με την Αμοργό, έχει χαρίσματα αντιστρόφως ανάλογα του μικροσκοπικού μεγέθους του. Φαίνεται δε ότι ασκεί μια εντυπωσιακή έλξη στους επισκέπτες αλλά και σε όσους κάποτε πήραν την απόφαση να την αφήσουν για μια καλύτερη ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κάποια στιγμή επέστρεψαν. Οπως λένε οι κάτοικοι, δεν είναι μόνο οι ωραίες παραλίες της, αυτή του Σταυρού, του Κέδρου, το Λιβάδι με τα γαλαζοπράσινα νερά, η Καλοταρίτισσα, το χωριό Μερσίνη με τις πηγές, τα μποστάνια με τα λαχανικά και τα οπωροφόρα που προσελκύουν επισκέπτες. Είναι και ο εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής μακριά από την πίεση και το άγχος της πόλης.
Επιστροφή στο νησί.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τάση επιστροφής στο νησί. Αρκετοί νέοι έρχονται, ανοίγουν καταστήματα και ξεκινούν μια νέα ζωή στη Δονούσα. Τέτοια είναι η περίπτωση της νεαρής Ευαγγελίας Δημητρίου Παπαπαύλου. Δονουσιώτισσα στην καταγωγή αλλά γεννημένη στην Αθήνα, ήρθε πριν από λίγα χρόνια από την πρωτεύουσα και άνοιξε το εστιατόριο Τζι Τζι στην πλαγιά του οικισμού Μερσίνη.
«Αν εξαιρέσουμε την αβεβαιότητα που αισθανόμαστε όλοι για το θέμα του γιατρού, εδώ περνάς πιο ανθρώπινα. Θα πας για το ψαράκι σου. Θα βάλεις τον μικρό μπαξέ σου με κηπευτικά» τονίζει ο Δημήτρης Μισσίρης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου που εργάζεται ως εργολάβος καθαριότητας. Ο κ. Μισσίρης δεν είναι από τη Δονούσα, αλλά δεν δυσκολεύτηκε να γίνει φανατικός Δονουσιώτης. Κάποιος βέβαια πρέπει να σου μιλήσει για τη Δονούσα ώστε να σε προκαλέσει να τη γνωρίσεις και να την αγαπήσεις. Στην περίπτωσή του, τον ρόλο αυτόν ανέλαβε η σύζυγός του που είναι από το νησί.
Ζούσαν στην Αθήνα, στον Αγιο Δημήτριο, και όταν το 2002 εκείνη βρήκε μόνιμη δουλειά στη Δονούσα ήρθαν στο νησί. Επειτα από 13 χρόνια παραμονής στην καρδιά του Αιγαίου λέει χωρίς δισταγμό για την απόφασή τους: «Εκανα καλά». Για τα δύο μικρά παιδιά του, ηλικίας 7 και 13 χρόνων, σκέφτεται πως μπορεί να τους λείπουν παραστάσεις – καθώς στην πόλη υπάρχουν περισσότερες δραστηριότητες για παιδιά -, «όμως προσπαθούμε με τον Σύλλογο να τους προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα».
«Βλέπω τον ήλιο, το φεγγάρι».
Με πάθος για τη Δονούσα μιλάει και ο 78χρονος Δημήτρης Κωβαίος. Το σπίτι του στον Σταυρό, στο λιμάνι, τον βασικό οικισμό, βλέπει πέλαγος. Επέστρεψε στη Δονούσα ύστερα από 37 χρόνια. Εφυγε το 1959 σε ηλικία 22 ετών, εργάστηκε στην Αθήνα σε μεγάλη βιομηχανία και μόλις πήρε σύνταξη γύρισε στο νησί του. «Είμαι πάνω στο κύμα. Βλέπω τον ήλιο, το φεγγάρι. Τη θάλασσα σε κάθε της διάσταση» λέει. Και όταν του ζητάμε να κάνει τη σύγκριση Αθήνα – Δονούσα απαντά: «Τι να συγκρίνεις; Στην Αθήνα έμενα στο Πολύγωνο σε πολυκατοικία και απέναντι έβλεπα την άλλη πολυκατοικία. Εδώ ζω στη φύση. Ασχολούμαι με τον κήπο μου». Δραστήριος και αεικίνητος, κατασκευάζει κούκλες και έχει φτιάξει ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με παλιά αντικείμενα που συλλέγει από το νησί.
Μόνιμος κάτοικος του νησιού είναι από το 2006 και ο σημερινός αντιδήμαρχος Δονούσας, ο Μιχάλης Πράσινος. Εως τότε έμενε στην Αθήνα. Ηξερε όμως πώς ήταν η Δονούσα. Την επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα για μερικές ημέρες. Ετσι δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί. Αλλωστε, λέει, τα συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε κάνουν να «μη νιώθεις απομονωμένος. Μπορείς ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που χρειαστεί, να πάρεις το πλοίο και να φύγεις. Εξάλλου, τώρα που υπάρχει το Ιντερνετ, μπορείς να μαθαίνεις τα πάντα και να επικοινωνείς με τον υπόλοιπο κόσμο». Το νησί πάντως, σημειώνει ο αντιδήμαρχος, βρίσκεται σε τουριστική ακμή την τελευταία διετία. «Αυξάνονται οι αφίξεις – πέρυσι είχαμε μεγάλη άνοδο – και σε αυτό έχει συμβάλει και ο Δήμος Νάξου με την προβολή που κάνει. Φέτος μάλιστα θα ανοίξουν και κάποια καινούργια συγκροτήματα δωματίων».
Δεν βαριούνται ποτέ
Η Δονούσα δεν έχει θέατρο, κινηματογράφο, μουσικές σκηνές, αλλά ο Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δονούσας «Ποσειδών», με τα 30 ενεργά μέλη του, φροντίζει με πολιτιστικές δράσεις όλο τον χρόνο να ψυχαγωγεί και να κρατάει το ενδιαφέρον των κατοίκων. Διοργανώνουν αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους όπως πινγκ πονγκ, προσφέρουν εκμάθηση χορών, προετοιμάζουν τα καλοκαιρινά πανηγύρια. Συχνά μάλιστα φέρνουν θεατρικές ομάδες, ενώ κάνουν κινηματογραφικές προβολές και παραστάσεις Καραγκιόζη.
Σημαντική είναι η συμβολή τους και στον τομέα του τουρισμού. Με τη βοήθεια της περιφέρειας και του δήμου, όπως λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Δ. Μισσίρης, οι άνθρωποι του συλλόγου καθάρισαν και ανέδειξαν τα μονοπάτια του νησιού. Ετσι, υπάρχουν πέντε διαδρομές σηματοδοτημένες και χαρτογραφημένες και ο επισκέπτης, χρησιμοποιώντας και το ειδικό φυλλάδιο για τα μονοπάτια, μπορεί να μάθει για τα αξιοθέατα από τα οποία θα περάσει.
Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”