Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΜικρές ΚυκλάδεςΟι Μικρές Κυκλάδες πάνε… Αμοργό

Οι Μικρές Κυκλάδες πάνε… Αμοργό

|

Τα απορρίμματα των Μικρών Κυκλάδων έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 θα πηγαίνουν στην Αμοργό 

Ο κύβος ερρίφθη… Τέσσερις ημέρες πριν από την καταλυτική ημερομηνία της 2ης Ιουνίου (σ.σ. ο κ. Βασαλάκης από τους «Πολίτες για τα Νησιά μας» μίλησε για την 5η Ιουνίου) και λίγο πριν από τη λήξη του …τελεσίγραφου από το Υπουργείο Εσωτερικών για εξεύρεση λύσης για την κάλυψη του προβλήματος των απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το μεσημέρι αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (λευκό ψήφισε η κ. Ψαρρά από την Λαϊκή Συσπείρωση μιλώντας για μεσοβέζικες λύσεις και δεν έχει αλλάξει τίποτα από την προηγούμενη απόφαση 373 του 2014) για την μεταφορά των απορριμμάτων από τις Μικρές Κυκλάδες στον ΧΥΤΑ Αμοργού έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαργαρίτης, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έκανε ανάλογη πρόταση και στον όμορο Δήμου Πάρου, αλλά ο Δήμαρχος κ. Κωβαίος αρνήθηκε λέγοντας ότι ο ΧΥΤΑ στο νησί είναι ήδη κορεσμένος. Και στην Αμοργό υπήρχε ανάλογο πρόβλημα …κορεσμού, αλλά καθότι τα απορρίμματα από τις Μικρές Κυκλάδες είναι λίγα σχετικά, ο Δήμαρχος κ. Φωστιέρης μετά από σύσκεψη με την τεχνική υπηρεσία και την αρμόδια επιτροπή του Δήμου άναψε το «πράσινο φως». Και ο κ. Μαργαρίτης τον ευχαρίστησε δημόσια για την κίνησή του αυτή. Να σημειώσουμε εδώ ότι ένας από τους λόγους που ψήφισε λευκό η κ. Ψαρρά ήταν γιατί δεν υπήρχε κάποια επίσημη απόδειξη ότι όντως η Αμοργός δέχτηκε τη μεταφορά των απορριμμάτων από τις Μικρές Κυκλάδες. Επίσης, ο κ. Βασαλάκης ρώτησε γιατί αν και η απόφαση για μεταφορά των απορριμμάτων είναι ειλημμένη από τις 23 Ιανουαρίου του 2015, φτάσαμε στο … παραπέντε για την επίτευξη συμφωνίας με τον κ. Μαργαρίτη να απαντάει ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, υπήρχαν πολλές δυσκολίες και τώρα μόλις βρέθηκε η χρυσή τομή»

Όσο για τη Νάξο; Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ στη Κορφή Ξύδη, οι επτά ΧΑΔΑ στη Νάξο είναι στο στάδιο της αποκατάστασης και ο ΧΑΔΑ στον Ξηρόκαμπο ουσιαστικά θα παραμείνει ενεργός αν και θα ξεκινήσουν άμεσα και σ’ αυτόν οι εργασίες για την αποκατάστασή του… Επίσης ανακοίνωσε ότι αναμένεται να ενταχθούν οι Μικρές Κυκλάδες σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακύκλωσης…

Από εκεί και πέρα, οι Δήμοι όπως όλα δείχνουν (στα όρια των οποίων λειτουργούν ακόμη ενεργοί ΧΑΔΑ, ή ανενεργοί που δεν έχουν αποκατασταθεί)  θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο 11.440.000 ευρώ, επιπλέον των 14,5 εκ. ευρώ που έχει καταβάλει η χώρα. Το ποσό καταλογίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο 2014, αλλά και με  βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα καταβάλλονται πλέον από τους δήμους, ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που έχουν εντός των διοικητικών τους ορίων. Σήμερα λειτουργούν 57 ΧΑΔΑ ενώ 172 είναι ανενεργοί, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Σύμφωνα με την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανά εξάμηνο θα καταβάλλονται 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που εξακολουθεί να λειτουργεί  και 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό, που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. Να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος του 2014 λειτουργούσαν 70 ΧΑΔΑ και 223 ήταν ανενεργοί. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 13 ενώ έχουν αποκατασταθεί 643 ΧΑΔΑ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών,  το οποίο έχει αναλάβει τον διυπουργικό συντονισμό του θέματος.  Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συσκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους περιφερειών και δήμων, με αντικείμενο το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων χωματερών και την αποκατάσταση ακόμα περισσότερων εντός του επόμενου εξαμήνου, έτσι ώστε πρώτον, να μειωθεί δραστικά το πρόστιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και δεύτερον, για να μην εκπέσει η εξασφαλισμένη μέχρι τέλος του χρόνου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης.

Σε ότι αφορά την «κατανομή του προβλήματος», η Πελοπόννησος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς παραμένουν 23 ενεργοί και 58 ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι ΧΑΔΑ. Αρκετοί ΧΑΔΑ υπάρχουν και στη Μακεδονία. Στην Αττική σήμερα σε σύνολο 14 ΧΑΔΑ, οι τρεις είναι εν ενεργεία, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο αποκαταστάθηκαν τέσσερις. Έντονο είναι το πρόβλημα και στο Νότιο Αιγαίο, όπου ακόμη λειτουργούν 16 ΧΑΔΑ και προς αποκατάσταση βρίσκονται άλλοι 27. Πρωτοπόρα στη διαχείριση του προβλήματος είναι η  Θεσσαλία καθώς δεν έχει κανέναν ΧΑΔΑ. Ακολουθούν η  Ήπειρος και η Κρήτη (Γαύδος), που  έχουν από έναν ΧΑΔΑ.
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Το πρωί (11:45) της Τετάρτης θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για Πειραιά

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν στο αποψινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos σε σχέση με την αυριανή (08/02) επιστροφή του στον Πειραιά

Κλειστά τα σχολεία αύριο (08/02) στη Νάξο, ανοιχτά στις Μικρές Κυκλάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο (08/02) ελέω "Μπάρμπαρα"

Προσωρινή διακοπή υδροδότησης στη Χώρα Νάξου

Το πόσιμο νερό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης λόγω φυσικών φαινομένων παρουσίασε απρόβλεπτα αυξημένη θολότητα, η οποία καθιστά αναγκαία τη προσωρινή διακοπή της υδροδότησης, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: “Προσοχή στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου”

Από νωρίς το πρωί, τρία εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και ένα του Επαρχείου Νάξου επιχειρούν για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου,

48ωρη απεργία από αύριο (08/02) στα πλοία, “ανεβαίνει” το Blue Star Naxos (ώρα αναχώρησης 09:30)

Δεμένα τα πλοία αύριο (08/02) λόγω 48ωρης απεργίας στα λιμάνια ... Ποιοι είναι οι λόγοι

Πρέβελης: Αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης από τη Ρόδο προς Πειραιά

Το Πρέβελης παραμένει στο λιμάνι της Ρόδου - Πότε θα πάρει το ... δρόμο για Κρήτη - Κυκλάδες και Πειραιά

Amorgos Trail Challenge: Ανοιξαν οι έγγραφές για τους αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2023 θα διεξαχθεί το 6ο Amorgos Trail Challenge, με αγώνες 19 χλμ., 7,5 χλμ., Spike και Loza Kids Race.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: “Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας’

"Θύματα για μια ακόμα φορά άνθρωποι και υποδομές, ανυπεράσπιστοι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, ενώ υπάρχουν οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης τους..."

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Την Τετάρτη 8, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

Γ. Βρούτσης: “Να ενταχθεί η Τήνος στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κρήτη”

Γ. Βρούτσης: «Με αναφορά στη Βουλή ζητώ να συμπεριληφθεί η Τήνος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά, Κυκλάδων, Κρήτης»

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες