Τα απορρίμματα των Μικρών Κυκλάδων έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 θα πηγαίνουν στην Αμοργό
Ο κύβος ερρίφθη… Τέσσερις ημέρες πριν από την καταλυτική ημερομηνία της 2ης Ιουνίου (σ.σ. ο κ. Βασαλάκης από τους «Πολίτες για τα Νησιά μας» μίλησε για την 5η Ιουνίου) και λίγο πριν από τη λήξη του …τελεσίγραφου από το Υπουργείο Εσωτερικών για εξεύρεση λύσης για την κάλυψη του προβλήματος των απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το μεσημέρι αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (λευκό ψήφισε η κ. Ψαρρά από την Λαϊκή Συσπείρωση μιλώντας για μεσοβέζικες λύσεις και δεν έχει αλλάξει τίποτα από την προηγούμενη απόφαση 373 του 2014) για την μεταφορά των απορριμμάτων από τις Μικρές Κυκλάδες στον ΧΥΤΑ Αμοργού έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαργαρίτης, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έκανε ανάλογη πρόταση και στον όμορο Δήμου Πάρου, αλλά ο Δήμαρχος κ. Κωβαίος αρνήθηκε λέγοντας ότι ο ΧΥΤΑ στο νησί είναι ήδη κορεσμένος. Και στην Αμοργό υπήρχε ανάλογο πρόβλημα …κορεσμού, αλλά καθότι τα απορρίμματα από τις Μικρές Κυκλάδες είναι λίγα σχετικά, ο Δήμαρχος κ. Φωστιέρης μετά από σύσκεψη με την τεχνική υπηρεσία και την αρμόδια επιτροπή του Δήμου άναψε το «πράσινο φως». Και ο κ. Μαργαρίτης τον ευχαρίστησε δημόσια για την κίνησή του αυτή. Να σημειώσουμε εδώ ότι ένας από τους λόγους που ψήφισε λευκό η κ. Ψαρρά ήταν γιατί δεν υπήρχε κάποια επίσημη απόδειξη ότι όντως η Αμοργός δέχτηκε τη μεταφορά των απορριμμάτων από τις Μικρές Κυκλάδες. Επίσης, ο κ. Βασαλάκης ρώτησε γιατί αν και η απόφαση για μεταφορά των απορριμμάτων είναι ειλημμένη από τις 23 Ιανουαρίου του 2015, φτάσαμε στο … παραπέντε για την επίτευξη συμφωνίας με τον κ. Μαργαρίτη να απαντάει ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, υπήρχαν πολλές δυσκολίες και τώρα μόλις βρέθηκε η χρυσή τομή»
Όσο για τη Νάξο; Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ στη Κορφή Ξύδη, οι επτά ΧΑΔΑ στη Νάξο είναι στο στάδιο της αποκατάστασης και ο ΧΑΔΑ στον Ξηρόκαμπο ουσιαστικά θα παραμείνει ενεργός αν και θα ξεκινήσουν άμεσα και σ’ αυτόν οι εργασίες για την αποκατάστασή του… Επίσης ανακοίνωσε ότι αναμένεται να ενταχθούν οι Μικρές Κυκλάδες σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακύκλωσης…
Από εκεί και πέρα, οι Δήμοι όπως όλα δείχνουν (στα όρια των οποίων λειτουργούν ακόμη ενεργοί ΧΑΔΑ, ή ανενεργοί που δεν έχουν αποκατασταθεί) θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο 11.440.000 ευρώ, επιπλέον των 14,5 εκ. ευρώ που έχει καταβάλει η χώρα. Το ποσό καταλογίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο 2014, αλλά και με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα καταβάλλονται πλέον από τους δήμους, ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που έχουν εντός των διοικητικών τους ορίων. Σήμερα λειτουργούν 57 ΧΑΔΑ ενώ 172 είναι ανενεργοί, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Σύμφωνα με την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανά εξάμηνο θα καταβάλλονται 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που εξακολουθεί να λειτουργεί και 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό, που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. Να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος του 2014 λειτουργούσαν 70 ΧΑΔΑ και 223 ήταν ανενεργοί. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 13 ενώ έχουν αποκατασταθεί 643 ΧΑΔΑ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει αναλάβει τον διυπουργικό συντονισμό του θέματος. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συσκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους περιφερειών και δήμων, με αντικείμενο το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων χωματερών και την αποκατάσταση ακόμα περισσότερων εντός του επόμενου εξαμήνου, έτσι ώστε πρώτον, να μειωθεί δραστικά το πρόστιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και δεύτερον, για να μην εκπέσει η εξασφαλισμένη μέχρι τέλος του χρόνου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης.
Σε ότι αφορά την «κατανομή του προβλήματος», η Πελοπόννησος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς παραμένουν 23 ενεργοί και 58 ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι ΧΑΔΑ. Αρκετοί ΧΑΔΑ υπάρχουν και στη Μακεδονία. Στην Αττική σήμερα σε σύνολο 14 ΧΑΔΑ, οι τρεις είναι εν ενεργεία, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο αποκαταστάθηκαν τέσσερις. Έντονο είναι το πρόβλημα και στο Νότιο Αιγαίο, όπου ακόμη λειτουργούν 16 ΧΑΔΑ και προς αποκατάσταση βρίσκονται άλλοι 27. Πρωτοπόρα στη διαχείριση του προβλήματος είναι η Θεσσαλία καθώς δεν έχει κανέναν ΧΑΔΑ. Ακολουθούν η Ήπειρος και η Κρήτη (Γαύδος), που έχουν από έναν ΧΑΔΑ.