Το Σάββατο 16 Απριλίου με την ευκαιρία του εορτασμού της Πολιούχου και Προστάτιδας του Σχοινούσας, Παναγίας Ακαθής, βρέθηκαν στο νησί ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου
Σάββατο 16 Απριλίου και η Σχοινούσα έχει φορέσει τα γιορτινά της.. Ο λόγος; Μα πολύ απλά γιορτάζει το νησί… Η πολιούχος και προστάτιδα Παναγιά Ακαθή. Και την ευκαιρία αυτή άδραξε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης να επισκεφθεί το νησί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νίκο Σέργη… Και στο πλευρό τους είχαν την Αντιδήμαρχο του νησιού Νικολέτα Σίμου και τον Πρόεδρο Μιχάλη Σιγάλα με την τετράδα των αιρετών να δίνουν το παρών στη Θεία Λειτουργία και ακολούθησαν τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας. Κατά την παραμονή του στο νησί, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πλήθος πιστών και μόνιμων κατοίκων του νησιού, ενώ αμέσως μετά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο της Σχοινούσας και τον Πρόεδρο περιηγήθηκαν στο νησί κι επισκέφθηκαν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τον ΧΑΔΑ, την αφαλάτωση και το λιμάνι κ.τ.λ..
Από τη Σαντορίνη στη Σχοινούσα
Οσο για την Παναγιά της Ακαθή; Ο χρόνος γυρίζει πίσω… Αρχικά να αναφέρουμε ότι μπορεί η Παναγία να έχει περίπου 300 ονόματα αλλά το συγκεκριμένο όνομα «Ακαθή» υπάρχει μόνο στη Σχινούσα και προέρχεται από μία εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται εκεί. Της Παναγίας της Ακαθής, όπως την λένε. Και λέγεται έτσι, επειδή είναι από τις λίγες εικόνες που ο Χριστός αντί να τον κρατά αγκαλιά η Παναγία, στέκει όρθιος μπροστά της. Δηλαδή Ακάθιστος. Η εικόνα αυτή πήγε στη Σχινούσα από τη Σαντορίνη, που κι εκεί βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο. Μια γυναίκα, κάτοικος της Σαντορίνης, άκουγε κατά καιρούς από ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού της χτυπήματα στον τοίχο. Δεν μπορούσε να το εξηγήσει αλλά δεν έδωσε ως φαίνεται και την πρέπουσα σημασία. Ένα βράδυ λοιπόν είδε ένα όνειρο. Της παρουσιάστηκε μια γυναίκα και της είπε ότι είναι η Παναγία η Ακαθή και γιορτάζει του Ακαθίστου. Να σκάψει της είπε στο σημείο που ακούει το κτύπημα. Έσκαψε λοιπόν η γυναίκα αυτή και βρήκε ένα κούφωμα και μέσα την εικόνα μαζί με ένα καντηλάκι και σταμνάκι με λάδι.
Την εποχή εκείνη η Σαντορίνη ήταν πολύ φτωχό νησί και οι κάτοικοί της τα έφερναν πολύ δύσκολα βόλτα. Ακούγοντας λοιπόν στο χωριό για την θαυματουργή εικόνα έτρεχαν όλοι να προσκυνήσουν και κάτι άφηναν στη γυναίκα. Άλλος λίγο λάδι, άλλο κάποια λεφτά. Με τον τρόπο αυτό ζούσε τώρα η γυναίκα που βρήκε την εικόνα καλύτερα. Κάποτε σκέφθηκε να πάρει την εικόνα και να τη φέρει στα γύρω νησιά και ο κόσμος που προσκυνούσε άφηνε τον οβολό του. Πήγε λοιπόν σε κάποια περιοδεία της και στη Σχινούσα και επειδή εκεί την καλοδέχτηκαν και της έδωσαν ίσως και κάποια δουλειά — το νησάκι ήταν εύφορο και υπήρχε δουλειά για όλους — αποφάσισε να εγκατασταθεί. Την εικόνα την είχε πάντα στο σπίτι της και κατά κάποιο τρόπο την εκμεταλλευόταν. Σε κάποια επίσκεψή του όμως εκεί ο Σεβασμιώτατος Θήρας Γαβριήλ δεν του άρεσε αυτή η εκμετάλλευση που γινόταν. Έκαμε λοιπόν τις απαιτούμενες ενέργειες και η εικόνα μεταφέρθηκε στην ενορία του νησιού που ήταν αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει την Παρασκευή του Ακαθίστου και γίνεται μεγάλη πανήγυρις.
Ο Θρύλος
Υπάρχει βέβαια και ο …Θρύλος. Κάποτε λέει, ένας πειρατής από τη Μάνη βγήκε στη Σχοινούσα για να ληστέψει, για πειρατεία. Διάλεξε για τόπο της ληστείας του την εκκλησία «Παναγία Ακαθή». Την ώρα όμως της ληστείας έβλεπε την εικόνα και νόμιζε πως τον παρακολουθούσε συνέχεια (έχεις προσέξει μερικές εικόνες που είναι έτσι ζωγραφισμένες, που τα μάτια τους θαρρείς πως σε κοιτάζουνε όπου κι αν πας;). Νευρίασε κι αυτός κι έβγαλε την κουμπούρα του και πυροβόλησε την εικόνα και την τρύπησε. Τώρα αυτός, αφού πήρε τη λεία του κατέβηκε για να φύγει και στο δρόμο γλίστρησε κι έπεσε κάτω, πλάι σε μια σπηλιά και σκοτώθηκε. Λένε ότι κατόπιν τον κάψανε εκεί και μαύρισε η σπηλιά, κι ακόμα τα βράχια είναι κατάμαυρα. Η σπηλιά βρίσκεται κοντά στην ακρογιαλιά, δίπλα στο πηγάδι, πάνω ακριβώς από το λιμανάκι. Από τότε πήρε το όνομα «Η σπηλιά του Μανιάτη».
Με πληροφορίες από antexoume.wordpress.com