Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΜικρές ΚυκλάδεςΔημιουργία στην ξεχασμένη Ελλάδα

Δημιουργία στην ξεχασμένη Ελλάδα

|

Για ένατη χρονιά η Αγονη Γραμμή Γόνιμη έφερε τον …πολιτισμό (γέφυρα δημιουργίας) στην …ξεχασμένη Ελλάδα και δη στις Μικρές Κυκλάδες 

Εννέα χρόνια συμπληρώνει φέτος η Αγονη Γραμμή Γόνιμη, που φέρνει τον πολιτισμό στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου και από πέρσι και στην ακριτική ηπειρωτική Ελλάδα. Οταν το πρόγραμμα πρωτοξεκίνησε διστακτικά, πολλοί το θεωρούσαν ανεφάρμοστο, ουτοπικό. Χαρακτήριζαν τον εμπνευστή και συντονιστή του Στέφανο Νόλλα και τη δραστήρια ομάδα του σύγχρονους Δον Κιχώτες. Κι όμως. Αγκαλιάστηκε αμέσως από τους κατοίκους, μικρούς και μεγάλους, τους έκανε ισότιμους κοινωνούς στις τέχνες και την εκπαίδευση. Εγινε θεσμός ουσιαστικός και αναγνωρίσιμος, κέρδισε την εμπιστοσύνη σημαντικών καλλιτεχνών και συνόλων, όπως η Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, και την υποστήριξη χορηγών.

Φέτος η Αγονη Γραμμή Γόνιμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων ταξιδεύει από τον Φεβρουάριο, πραγματοποιώντας τέσσερα διαφορετικά προγράμματα σε 25 νησιά (από την Αμοργό, την Αντίπαρο, την Ηρακλειά, την Κίμωλο, τα Κουφονήσια ώς τους Λειψούς, την Πάτμο, τη Σχοινούσα, τη Χάλκη) και σε 22 χωριά της Ηπείρου και της Θράκης. Αξονες, οι τέχνες, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και η υγεία.

■ Δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη, οι μαθητές παίρνουν μέρος σε εργαστήρια ρομποτικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διαδραστικής τέχνης με την Κατερίνα Αντωνοπούλου. Οργανώνονται εργαστήρια ψηφιδωτού με την Ειρήνη Συριανού, εικαστικών με τον Παύλο Νικολακόπουλο, κοσμήματος με την Ελεάννα Καρούμπα, ψηφιακής τέχνης σε συνεργασία με τους Paramana Puppet Theater, κουκλοθέατρου με την Εύα Νικηφόρου και κινηματογράφου με την Ολίβια Τφαρντόφσκα και τη Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου. Τους δίνεται επίσης η ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα πιάνου, βιολιού και κιθάρας από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, kung–fu από τον Αθλητικό Σύλλογο «Αετός», κεραμικής με τη Νατάσσα Καλογεροπούλου, επαγγελματικού προσανατολισμού με τη Στέλλα Κάσδαγλη.

■ Μάλιστα από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου οι μαθητές θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων που παρακολούθησαν, οπότε το πρόγραμμα κορυφώνεται με το καθιερωμένο φεστιβάλ. Τότε θα καταπλεύσουν στα νησιά σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η Οπερα Στούντιο της Λυρικής, το κουαρτέτο PlectrumLab, ενώ θα οργανωθεί παιχνίδι με τις τέχνες από την ομάδα Λόγου Παίγνιον και κυνήγι χαμένου θησαυρού σε συνεργασία με τους Playroom.

Περιβάλλον και υγεία

■ Η Αγονη Γραμμή Γόνιμη δείχνει ευαισθησία προς τον περιβάλλον. Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, σπέρνοντας ιδέες, σκέψεις και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές, αλλά και στους ενήλικους. Περιλαμβάνει βιωματικού χαρακτήρα εργαστήρια σε εφτά νησιωτικούς προορισμούς (Ερείκουσα, Γαύδο, Καστελόριζο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κύθηρα και Παξούς) και για πρώτη φορά σε πέντε ηπειρωτικούς (Βοβούσα, Δελβινάκι, Μηλιωτάδες, Πάπιγκο και Πωγωνιανή). Για την πραγματοποίηση των συνολικά 69 εργαστηρίων συνεργάζονται 15 φορείς, ανάμεσά τους ΜΚΟ, μουσεία, πολιτιστικές ομάδες, ιδρύματα, ινστιτούτα και φορείς.

■ Η κοινωνική προσφορά στον τομέα της υγείας είναι ιδιαίτερα αναγκαία στις μέρες μας. Προς αυτή την κατεύθυνση το «Ταξίδι στην ακριτική Ελλάδα με πυξίδα την υγεία» πραγματοποιεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό 25 επισκέψεις σε χωριά της Θράκης, των Ιωαννίνων αλλά και σε νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για μια δίωρη διαδραστική εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες-Πρόληψη Ατυχημάτων, την οποία παρακολουθούν οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού. Επίσης στα σχολεία θα δοθούν πλήρως εξοπλισμένα φαρμακεία και βιβλία Πρώτων Βοηθειών, ενώ τα Κέντρα Υγείας θα ενισχυθούν με φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Συμμετοχή και χαμόγελα

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 επισκέψεις σε 32 νησιά. «Δίνοντας γνώση, το πρόγραμμα ανοίγει τα μάτια των παιδιών σε πολλά πράγματα και έχει να κάνει και με την ανθρώπινη επαφή» επισημαίνει η Σοφία Κωβαίου, κάτοικος Σχοινούσας. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε όλα τα εργαστήρια. Δεδομένου ότι έχουν βιωματικό χαρακτήρα, προκαλούν το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων. Δρουν αποτελεσματικά αναπτύσσοντας τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο μικρών και μεγάλων και φέρνουν στην επιφάνεια τη δημιουργική πλευρά του καθενός» λέει η διευθύντρια του Γυμνασίου Χάλκης, Κορίνα Παπαφράγκου.

Οι συντελεστές της Αγονης Γραμμής Γόνιμη συνεχίζουν με ενθουσιασμό: «Με τις δράσεις μας, σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καλλιεργούμε αγάπη και σεβασμό απέναντι στην τέχνη και τον πολιτισμό. Η ανταπόκριση, τα χαμόγελα που μας σκορπίζουν τα παιδιά αποτελούν πηγή έμπνευσης για την αειφορία του προγράμματος. Οι στόχοι παραμένουν πάντα οι ίδιοι, όπως και προσδοκίες. Να είμαστε σε θέση κάθε χρονιά να οικοδομούμε ουσιαστικές γέφυρες επικοινωνίας και δημιουργίας με τα παιδιά, τα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Χρυσή η Εθνική πόλο γυναικών, παγκόσμιες πρωταθλήτριες μετά από 14 χρόνια

Μετά από μια ονειρική πορεία και έναν τελικό για την ιστορία, τα χρυσά κορίτσια της Ελλάδας θριάμβευσαν επί της Ουγγαρίας (12-9) και ανέβηκαν ξανά στην κορυφή του κόσμου

Δανακός: Θυρανοίξια με κατάνυξη και ιστορική βαρύτητα στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

Οκτώ αιώνες ιστορίας συνάντησαν τη σύγχρονη ευλάβεια στο ανακαινισμένο κοιμητηριακό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου στον Δανακό, με την παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, αισθητός σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και προκάλεσε ανησυχία σε ευρύ γεωγραφικό φάσμα – Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Ο Πύργος του Χειμάρρου «σηκώνεται» ξανά, σε πλήρη εξέλιξη το έργο αποκατάστασης στη Νάξο

Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία των Κυκλάδων αποκτά ξανά φωνή: ξεκίνησαν οι πρώτες φάσεις αναστήλωσης – Στόχος η ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου: “Όχι άλλα λόγια, ώρα για πράξεις υπέρ των εργαζομένων στους νησιωτικούς δήμους”

Αιχμηρή ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά των κυβερνητικών βουλευτών, με αφορμή τα χρόνια προβλήματα προσωπικού και υποδομών στους δήμους των Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη Σύρο: “Τα νησιά μας δεν κλείνουν την πόρτα στον κόσμο”

Μετά τα επεισόδια παρεμπόδισης αποβίβασης Ισραηλινών επισκεπτών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων καλεί σε ψυχραιμία, σεβασμό και προστασία της εικόνας των προορισμών μας

Δανακός Νάξου: Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη ξαναγεννήθηκε, οκτώ χρόνια υπομονής, πίστης και προσφοράς

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του κοιμητηριακού ναού στον Δανακό, ένα ανεικονικό βυζαντινό μνημείο που αποκαταστάθηκε με σεβασμό στην Ιστορία και την Πίστη

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της