Ο Αντώνης Κωβαίος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων, αποκαλύπτει την καθημερινότητα του μεγαλύτερου νησιού στις Μικρές Κυκλάδες
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου, η οποία εντάσσεται στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μιλά στην εφημερίδα για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα των 370 περίπου κατοίκων του νησιού.
Το Άνω Κουφονήσι, το μοναδικό μόνιμα κατοικημένο νησί του συμπλέγματος των Κουφονησίων, εδώ και μερικά χρόνια αυξάνει κατακόρυφα την τουριστική απήχησή του, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς η απαράμιλλη ομορφιά του παρθένου τοπίου, αλλά και ο μοναδικός, ήρεμος χαρακτήρας του νησιού, προσφέρουν στον επισκέπτη αυθεντική Κυκλαδίτικη εμπειρία.
Παρ’όλα αυτά, πέραν της μεγάλης επισκεψιμότητας, το Κουφονήσι δεν παύει να αντιμετωπίζει τα συνήθη προβλήματα των μικρών και όχι μόνο, νησιών. Δεδομένου, ότι όλα τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την διοίκηση 30 Δημοτικών Κοινοτήτων, αφενός τίθεται ζήτημα καθυστερήσεων, σχετικά με τη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων, ενώ αφετέρου υπάρχει το πρόβλημα των – κατά πολύ – περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, για συντήρηση των υπαρχόντων και υλοποίηση νέων έργων υποδομής.
Προβλήματα στα θέματα καθημερινότητας
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου, κ. Αντώνης Κωβαίος, λόγω του ότι το νησί βρίσκεται αρκετά μακριά από το νησί της Νάξου, οι άνθρωποι του Δήμου, λειτουργώντας από απόσταση, είναι πρακτικά αδύνατον να γνωρίζουν και να μπορούν να επιλύουν αποτελεσματικά τα ζητήματα, που προκύπτουν στην καθημερινότητα της μικρής κοινωνίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «παρά το γεγονός ότι έχουμε αρκετό πληθυσμό, δεν έχουμε τη δυνατότητα άμεσης λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια απόφαση για μονοδρόμηση κάποιου δρόμου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά ούτε και καμία απόφαση, που να γίνεται άμεσα εκτελεστή. Θα πρέπει να υπάρξει χρονοβόρα μεσολάβηση του Δήμου και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, η λήψη αποφάσεων, που αφορούν την καθημερινότητα. Ο δήμαρχος, πάντως, έχει καλή διάθεση και αυτό είναι ενθαρρυντικό».
«Υπάρχουν προβλήματα στα θέματα της καθαριότητας. Το αντιμετωπίζουμε, αλλά λόγω του ότι είναι πολύ μεγάλος ο Δήμος, αργεί ο προϋπολογισμός, έχουμε καθυστερήσεις για να υπογραφεί η σύμβαση. Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Γίνεται μια σύμβαση, καθώς η ΔΕΗ δεν είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των λαμπτήρων, επομένως ο δήμος συνάπτει σύμβαση με ιδιώτη. Εκεί υπάρχει μια δυσκολία, διότι εναερίτης δεν υπάρχει και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ως προς το πώς θα έχουμε φωτισμό», αναφέρει ο κ. Κωβαίος.
Υλοποίηση υποδομών, με ελλείψεις στη συντήρηση
Στον τομέα των έργων υποδομής, ο πρόεδρος υπογραμμίζει πως για το Κουφονήσι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα της συντήρησης των υποδομών. Το νησί έχει αρκετές υποδομές. Παρά το γεγονός ότι είναι μικρό, έχει αλιευτικό καταφύγιο, έχει τουριστικό καταφύγιο, έχει σχολείο, έχει λειτουργικό ελικοδρόμιο διεθνών προδιαγραφών, έχει γυμναστήριο, έχει σκουπιδότοπο, έχει ιατρείο, κτίριο για την Αστυνομία. Έχει πολλά κτίρια και υποδομές, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθούν και οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες. Ο Δήμος είναι αρκετά μεγάλος, έχει πολλές υποχρεώσεις. Και η Νάξος έχει ανάγκες, ενώ έχει και 30 Κοινότητες. Αν διαθέσει 50.000 ευρώ για την κάθε κοινότητα, το συνολικό ποσό θα ανέλθει στο 1.500.000 ευρώ. Επομένως, είναι πολύ μεγάλο το κόστος για το Δήμο, η υποστήριξη όλων των κοινοτήτων».
Παρά τις αντιξοότητες, έργα συνεχίζουν να γίνονται, όπως αναφέρει ο κ. Κωβαίος. «Τοποθετήσαμε πέρσι μια μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας 600 κυβικών, επισκευάζουμε το λιμάνι μας, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από το 2004 και τώρα γίνεται πλήρης αποκατάσταση συν μια μικρή βελτίωση-επέκταση του λιμανιού, προϋπολογισμού περίπου 1.300.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη το έργο κατασκευής Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου 400 τ.μ., αποκαθιστούμε πλήρως τον σκουπιδότοπο και θα προμηθευτούμε κινητούς Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, προκειμένου τα σκουπίδια να μεταφέρονται στη Νάξο, ενώ επίσης κατασκευάζεται ένα πολυ-γήπεδο. Επομένως θα έλεγα ότι στο θέμα των υποδομών, τα μεγάλα θέματα τα επιλύουμε».
Σταθερή κάλυψη αναγκών στην Υγεία
Όσον αφορά στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών, που ταλανίζει αρκετά νησιά, ο πρόεδρος Δ.Κ. Κουφονησίου τονίζει, πως το νησί δεν αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, δηλώνοντας, ότι «από το 2011, οπότε και ανέλαβα ως πρόεδρος, έως και σήμερα, δεν μπορώ να πω ότι αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα στον τομέα της Υγείας, καθώς υπήρχε πάντοτε αγροτικός ιατρός από το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Νάξου, όπως επίσης είχαμε και έναν μόνιμο νοσηλευτή. Το τελευταίο διάστημα, επειδή υπάρχουν αρκετά κενά στο Κ.Υ. Νάξου, υπάρχει ένα θέμα, αλλά ευτυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουμε έλλειψη από γιατρό. Αν υπάρξει σοβαρό περιστατικό, γίνεται διακομιδή με πλωτό μέσο είτε στη Νάξο, είτε στη Σύρο, ενώ αν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά επείγον, υπάρχει η εναλλακτική να “σηκωθεί” ελικόπτερο».
«Το Κουφονήσι έχει φανατικούς επισκέπτες»
«Η αλήθεια είναι ότι το Κουφονήσι είναι ένας τουριστικός προορισμός, που όποιος έρχεται το λατρεύει, το ερωτεύεται και επανέρχεται. Έχει φανατικούς επισκέπτες», αναφέρει ο κ. Κωβαίος. Σε ερώτηση αν αναμένεται αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί για τη φετινή θερινή σεζόν, ο πρόεδρος απαντά, πως «περισσότερο κόσμο από πέρσι δεν μπορούμε να έχουμε, διότι υπάρχει πληρότητα για Ιούλιο και Αύγουστο. Όσες κλίνες διαθέτει το νησί, είναι γεμάτες. Για αυτό που γίνεται προσπάθεια, είναι να επεκταθεί όσο το δυνατόν η τουριστική περίοδος, κάτι το οποίο εν μέρει το έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, αφού υπάρχει κινητικότητα και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Μπορεί να μην υπάρχει πληρότητα, αλλά είναι ικανοποιητικά τα επίπεδα επισκεψιμότητας».
Πηγή: Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”