Στη Σχολή Ουρσουλινών τον Ιούνιο του 1908 σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρόοδος» ανέβηκε η θεατρική παράσταση «τα βάσανα του Βασιλάκη» είδηση που έρχεται μέσα από το Ιστορικό Αρχείο της Νάξου
«ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ….ΤΟ 1908»
Στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Πρόοδος» διαβάσαμε για μια θεατρική παράσταση που ανέβηκε πριν από 108 χρόνια στη Σχολή Ουρσουλινών.
«Το εσπέρας της παρελθούσης Πέμπτης εδόθη θετρική παράστασις εν τη ενταύθα δημοτική των θηλέων Σχολή, τη πρωτοβουλία του Συλλόγου των Ναξίων «ο Φιλόπατρις» και τη ευγενεί συμπράξει φιλομούσων νέων της πόλεως ημών.
Η παράστασις ως εμάθομεν, απετελείτο εκ τριών μερών. Κατά το πρώτον μέρος, της αυλαίας αρθείσης, απηγγέλθη ο εκ της παραμονής της Ελληνικής Επαναστάσεως του Α. Ραγκαβή συγκινητικώτατος μονόλογος του Σταύρου Κλήμα. Μετά τον μονόλογον εδιδάχθη το περιπετειώδες και πλήρες υψηλών εννοιών δράμα του Π. Σούτσου «ο Οδοιπόρος».
Μετ΄ αυτό δε η αστειοτάτη κωμωδία «Τα βάσανα του Βασιλάκη». Τον μονόλογον απήγγειλεν ο κ. Ευστάθιος Μαργαρίτης, το δε δράμα και την κωμωδίαν εδίδαξαν οι κ. κ. Ρόκος, Ι. Βαρότσης, Λεωνίδας Εξαρχόπουλος, Νικόλ. Οικονομίδης, Επαμ. Σκορδύλης και Ευστάθιος Μαργαρίτης.
Την όλην παράστασιν έστεψε πληρεστάτη επιτυχία, ιδίως δε η εκ της διδασκαλίας του Οδοιπόρου προξενηθείσα εντύπωσις απέβη ανωτέρα των προσδοκιών του παρισταμένου πλήθους.
Έκαστος των υποκριθέντων νέων τόσον φυσικώς έπαιξε το μέρος του, και επί τοσούτον εμιμήθη τους χαρακτήρας του προσώπου, όπερ υπεκρίνατο, ώστε εκ διαλειμμάτων απέσπα-και πολύ δικαίως-τα παταγώδη και ραγδαία των θεατών χειροκροτήματα.
Συγχαίρομεν από καρδιάς τους φιλόμουσους τούτους νέους, οίτινες υπερνικήσαντες πάσαν ατέλειαν, ήτις κατ΄ανάγκην παρουσιάζεται εις σκηνήν εν Επαρχία καταρτιζομένην, κατόρθωσαν ν΄αποδείξωσιν ευατούς εφαμίλλους και αυτών των εξ επαγγέλματος ηθοποιών.
Ουδόλως δ΄αμφιβάλλομεν, ότι και ο Σύλλογος εν τω μέτρω των υλικών αυτού δυνάμεων θα μεριμνήση ίνα καταρτισθή σκηνή όσον οίον τε τελειοτέρα υπ΄όψιν έχων την ηθικήν ωφέλειαν ήτις προσγίνεται εις τε τους θεατάς και τους υποκρινομένους η από σκηνής διδασκαλία έργων εκλεκτών και μεστών ευγενών συναισθημάτων.»
Ιούνιος 1908
«Πρόοδος», φ.20
Συλλογή των Εφημερίδων, Τ.Α.Ν.