Η 18χρονη Βισδάν Αλή ‘Ογλου από το Δροσερό Ξάνθης γράφει …ιστορία, καθότι είναι η πρώτη Ρομά που κατάφερε να περάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Φιλολογίας Ρεθύμνου.
Σε μία εποχή που θεωρούμε ως δεδομένη την είσοδο όλων των παιδιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η είδηση ότι μία κοπέλα από το Δροσερό Ξάνθης μπήκε στο Πανεπιστήμιο, σε θεωρητική βάση δεν θα προκαλούσε θαυμασμό… Κι όμως…. Για την Βισδάν Αλή ‘Ογλου, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου από το Δροσερό της Ξάνθης, η νέα σχολική χρονιά αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλο το χωριό της… Κι αυτό γιατί κατάφερε να γίνει η πρώτη Ρομά γυναίκα που θα φοιτήσει στο πανεπιστήμιο.
Με επιμονή και συστηματική προσπάθεια, αλλά και τη βοήθεια ασφαλώς των εκπαιδευτικών της, η 18χρονη κατάφερε να περάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Φιλολογίας Ρεθύμνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά από το Δροσερό της Ξάνθης με δυσκολία καταφέρνουν να τελειώσουν το δημοτικό, ενώ τα πρώτα κορίτσια μπόρεσαν να φοιτήσουν στο γυμνάσιο μόλις τα προηγούμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, η επιτυχία της Βισδάν συνιστά μια ουσιαστική τομή στην υπόθεση της διεκδίκησης και της κατάκτησης ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλους και όλες, μέσα από την υπέρβαση των στερεοτύπων του κοινωνικού αποκλεισμού και των έμφυλων διακρίσεων.
Το Δροσερό Ξάνθης είναι ένας συνοικισμός Ρομά που κυριαρχείται από παγιωμένες αντιλήψεις, ένας μικρόκοσμος όπου τα κορίτσια (πρέπει να) έχουν ως πρωταρχικό στόχο το γάμο. Ωστόσο, η μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης είχε διαφορετικό στόχο και τον πέτυχε. Κατάφερε να απεγκλωβιστεί από τις στερεοτυπικές αυτές αντιλήψεις και πλέον ονειρεύεται το μέλλον της ως εκπαιδευτικός.
Ο πατέρας της, ο νηπιαγωγός Αλή Ογλού Γιουνκέρ, ήταν ο δεύτερος στην ιστορία του οικισμού των 5.000 κατοίκων που κατάφερε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Η Βισδάν ακολούθησε το παράδειγμα του πατέρα της, επιλέγοντας μάλιστα μια σχολή με παραπλήσιο επαγγελματικό προσανατολισμό.
Με φωτο και πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr