Υπό κατάληψη τα δύο λύκεια στη Σύρο για το θέμα της χρήσης Μάσκας – Ακολουθούν το γενικό ρεύμα με καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα – Στην Θεσσαλονίκη έχουμε εισαγγελική παρέμβαση
Με κατάληψη των σχολικών μονάδων τους προχώρησαν από το βράδυ της Κυριακής οι μαθητές του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, ενώνοντας τη φωνή τους με τη φωνή μαθητών δεκάδων σχολείων της χώρας που αντιδρούν στην υποχρεωτική και πολύωρη χρήση μάσκας.
Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα koinignomi.gr Μεταξύ άλλων, οι μαθητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία πολυμελών τμημάτων, κάποια εκ των οποίων υπερβαίνουν τους 20 μαθητές, αναλογικά με τις μικρές αίθουσες που διαθέτουν τα σχολεία τους. Κατόπιν ψηφοφορίας που διεξήχθη σήμερα το πρωί και στα δύο σχολεία αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης έως και αύριο, που θα τεθεί ξανά επί τάπητος το συγκεκριμένο ζήτημα.
Δεν είναι οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Θεσσαλονίκη έχουμε και Εισαγγελική παρέμβαση.. Οπως διαβάζουμε Παραγγελία να σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας παρήγγειλε, από την αστυνομία, η εισαγγελέας ανηλίκων Δήμητρα Τσιαρδακλή για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη κατά των μέτρων για τον κορονοϊό στο νομό Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η παραγγελία εστάλη προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με παράλληλη κοινοποίηση προς τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμετοχή ενηλίκων σε κατάληψη σχολείου θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το ίδιο αδίκημα. Από το πρωί τελούν υπό κατάληψη αρκετά σχολεία σε διάφορους δήμους της Θεσσαλονίκης, με κύριο αίτημα των μαθητών να είναι η μη χρήση μάσκας εντός των σχολικών μονάδων
Μπαράζ καταλήψεων στα σχολεία: Όχι στις μάσκες και μείωση αριθμού μαθητών στην τάξη
Στο αστερισμό της κατάληψης μπήκαν από σήμερα, Δευτέρα, αρκετά σχολεία σε όλη τη χώρα. Με αιτήματα είναι κυρίως σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως τις μάσκες και τον αριθμό των μαθητών μέσα στην τάξη, αλλά και για την 7η επέτειο μνήμης από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Λουκέτο σε 39 σχολεία της Πάτρας – Συνεχίζονται οι καταλήψεις
Πολλά είναι πλέον τα σχολεία της Πάτρας τα οποία είναι υπό κατάληψη. Οι μαθητές έβαλαν λουκέτα ζητώντας διαφορετικά μέτρα κατά της πανδημίας -εκτός από τη χρήση μάσκας- όπως είναι τα ολιγομελή τμήματα και η τήρηση των αποστάσεων. Και μπορεί στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας να είχε μπει λουκέτο σε 11 σχολεία, σήμερα όμως το νούμερο είναι τουλάχιστον τριπλάσιο. Σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται υπό κατάληψη 39 σχολεία στην Πάτρα. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και εντάσεις. Πιο συγκεκριμένα διαπληκτισμοι σημειώθηκαν στο 1ο και 7ο ΕΠΑΛ.
Οι καταλήψεις στην πλειοψηφία τους γίνονται για την 7η επέτειο μνήμης από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013). Πρόκειται για καταλήψεις που ήταν προγραμματισμένες για την περασμένη Παρασκευή ωστόσο ματαιώθηκαν καθώς τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας.
Σε δύο περιπτώσεις σχολείων ωστόσο -Παραβόλα και Καινούργιο- οι μαθητές επικαλούνται και το ζήτημα των μασκών. Αντιφασιστική χαρακτηρίζουν την κατάληψη τους οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου που ανήρτησαν πανό και σχετική ανακοίνωση. “Αυτό δεν είναι το μόνο έγκλημα της Χρυσής Αυγής. Ευθύνεται και για άλλες δολοφονίες, επιθέσεις και κηρύγματα μίσους κατά μεταναστών και δημοκρατικών ανθρώπων”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Υπό κατάληψη σχολεία και στο Αγρίνιο
Υπό κατάληψη τελούν σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, πολλά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή του Αγρινίου. Οι καταλήψεις στην πλειοψηφία τους γίνονται για την 7η επέτειο μνήμης από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013). Πρόκειται για καταλήψεις που ήταν προγραμματισμένες για την περασμένη Παρασκευή ωστόσο ματαιώθηκαν καθώς τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας.
Σε δύο περιπτώσεις σχολείων ωστόσο-Παραβόλα και Καινούργιο- οι μαθητές επικαλούνται και το ζήτημα των μασκών. Αντιφασιστική χαρακτηρίζουν την κατάληψη τους οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου που ανήρτησαν πανό και σχετική ανακοίνωση. “Αυτό δεν είναι το μόνο έγκλημα της Χρυσής Αυγής . Ευθύνεται και για άλλες δολοφονίες, επιθέσεις και κηρύγματα μίσους κατά μεταναστών και δημοκρατικών ανθρώπων”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Μπαράζ καταλήψεων στα σχολεία της Κρήτης
Διαστάσεις λαμβάνει το “κύμα” των καταλήψεων σε σχολεία της Κρήτης, μία μόλις εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων, εν μέσω πανδημίας. Όπως γράφει το ekriti.gr, το θέμα της μάσκας διχάζει και με αυτό το επιχείρημα στην “φαρέτρα” τους οι μαθητές κάνουν κατάληψη, μαζί με άλλα αιτήματα όπως η κάλυψη των κενών. Σήμερα τα υπό κατάληψη σχολεία στον νομό Ηρακλείου είναι περισσότερα από εκείνα στα οποία γίνεται μάθημα.
Υπό κατάληψη στο νομό Χανίων, είναι τα σχολεία: 1ο , 2ο ,3ο, 4ο και 5ο Γενικό Λύκειο Χανίων, Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου, Λύκειο Σούδας, ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, Ελευθερίου Βενιζέλου και το 1ο ΕΠΑΛ. Το 1ο, 3ο, 4ο και 5ο Γυμνάσιο Χανίων, το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών και το 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου.
Κατάληψη για τις μάσκες σε σχολεία της Θεσσαλονίκης
Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το σχολικό συγκρότημα του δήμου Ωραιοκάστρου, στο οποίο στεγάζονται το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο της περιοχής. Η κατάληψη γίνεται από μαθητές του σχολείου οι οποίοι, σύμφωνα με το Polites Oraiokastrou δηλώνουν αντίθετοι στη χρήση μάσκας στα σχολεία, καθώς και ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί “όσο χρειαστεί”. Οι συμμετέχοντες στην κατάληψη έχουν κλείσει τις εισόδους των σχολείων με κάδους απορριμμάτων, ενώ έχουν υψώσει και πανό. Εκτός από τη μη χρήση μάσκας οι μαθητές διαμαρτύρονται μέσω των καταλήψεων για τις όποιες -όπως λένε- παρενέργειες μπορεί να δημιουργήσει η χρήση μάσκας, για τη μη κοινωνικοποίηση των μαθητών λόγω μάσκας, για τη μη εξέταση εναλλακτικών μέτρων προστασίας, για την αυξημένη ύλη λόγω της ανολοκλήρωτης περσινής ύλης κ.ά.
Υπό κατάληψη τελούν αρκετά σχολεία σε διάφορους δήμους της Θεσσαλονίκης, με κύριο αίτημα των μαθητών να είναι η μη χρήση μάσκας εντός των σχολικών μονάδων, ενώ παράλληλα, πραγματοποιείται και αποχή από τα μαθήματα, όπως αναφέρει το grtimes.gr. Μαθητές του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης έχουν βάλει λουκέτο στην είσοδο του σχολείου και έχουν αναρτήσει πανό από τα κάγκελα.
“Όχι μάσκες μέσα στην τάξη. Όχι στα εμβόλια. Όχι στα τεστ”, αναφέρεται σε αυτά. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για το μοναδικό σχολείο, καθώς τόσο στην Σταυρούπολη και τον Εύοσμο, όσο και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης μαθητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις.Οι μαθητές όπως αναφέρουν, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ολιγομελή τμήματα στα σχολεία, περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας, ασφαλή μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων, τεστ Covid για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες κλπ.
Τι δηλώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Σε περίπου 20 με 25 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία πραγματοποιείται αυτή την ώρα κατάληψη από μαθητές. Η πλειοψηφία αυτών είναι σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια, ενώ όπως δηλώνει η Ελληνίδου Στέλλα, υπεύθυνη στο γραφείο τύπου του ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο GRTimes.gr είναι μια δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς. “Σήμερα σημειώνεται μια αυξητική τάση των καταλήψεων. Πολλά σχολεία που είχαν σήμερα το πρωί κατάληψη, αυτή την ώρα έχουν λήξει έπειτα από παρέμβαση εκπαιδευτικών και συζήτηση με τους μαθητές των σχολείων. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι ο αριθμός των καταλήψεων να έχει αυξηθεί“.
Καταλήψεις σχολείων και στην Καλαμάτα
Από το πρωί στην Καλαμάτα, υπό κατάληψη είναι τουλάχιστον τα Επαγγελματικά Λύκεια της οδού Κρήτης καθώς, το 3ο Γενικό Λύκειο (Παραλίας), το 4ο Γενικό Λύκειο καθώς και το 6ο Γενικό Λύκειο (πρώην Πολυκλαδικό), όπως αναφέρει tharossnews.gr.
Νέες καταλήψεις στις Σέρρες
Νέες καταλήψεις σχολείων σημειώθηκαν σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Μετά το ΕΠΑΛ Σιδηροκάστρου που συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα, από σήμερα σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του Λυκείου Σιδηροκάστρου, “παρασύροντας” και το Γυμνάσιο. Επίσης, σε κατάληψη προχώρησαν και οι μαθητές των Γυμνασίων Ν. Πετριτσίου και Λευκώνα, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα.
Οι μαθητές, που συγκρότησαν πενταμελή επιτροπή, διεκδικούν τη μη χρήση της μάσκας, την αύξηση του αριθμού του προσωπικού καθαριότητας και τη μείωση των πολυπληθών τμημάτων, καθώς σε κάθε τμήμα τώρα φοιτούν 20 μαθητές. Για τις καταλήψεις ενημερώθηκε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οικείοι δήμαρχοι και η Αστυνομία, ενώ οι μαθητές παραμένουν στους αύλειους χώρους των σχολείων τους.