Τελειώνει αύριο η αγωνία για χιλιάδες μαθητές καθώς επιβεβαιώθηκε και επίσημα από το υπουργείο Παιδείας ότι στις 10 το πρωί της Πέμπτης 24 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τελειώνει αύριο η αγωνία για χιλιάδες μαθητές καθώς επιβεβαιώθηκε η είδηση που είχαμε μεταφέρει νωρίτερα και επίσημα από το υπουργείο Παιδείας ότι στις 10 το πρωί της Πέμπτης 24 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από εκείνη την ώρα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα -Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα Λύκεια, εντός της ίδιας ημέρας.
Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου είχε προαναγγήλει την ανακοίνωση των βάσεων ενώ είχε αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 105.5 Στο Κόκκινο, και στις αλλαγές στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου αλλά και στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Οι αλλαγές θα αφορούν τους μαθητές που φέτος θα πάνε στην Α’ Λυκείου, αν και στη συγκεκριμένη τάξη δε θα υπάρξει τροποποίηση προγραμμάτων» είπε ο υπουργός Παιδείας και διευκρίνισε ότι οι αλλαγές αφορούν κυρίως τα προγράμματα σπουδών στην Β’ και Γ’ Λυκείου από το σχολικό έτος 2018-2019 με κεντρικό άξονα την αποσύνδεση των δύο πρώτων τάξεων από τη διαδικασία των πανελλαδικών και την δραστική μείωση μαθημάτων και ύλης.
«Η πρότασή μας κρίνει ότι δεν είναι παράλογο να ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες σπουδές στην Β’ Λυκείου» εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι στην τελευταία τάξη του Λυκείου «μπορούμε να πάμε σε 6-7 μαθήματα».
Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια συνισταμένη τριών σημαντικών παραγόντων:
1. Ο βαθμός εισαγωγής να υπολογίζεται ενδοσχολικά σε ένα ποσοστό μαθημάτων
2 Να διατηρηθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων και
3. Να μη χαθεί ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της Γ’ Λυκείου.
«Πρέπει να θέσουμε ένα σημαντικό ερώτημα στην ελληνική κοινωνία. Είναι ευχαριστημένη με το Λύκειο σήμερα; Τι ρόλο παίζουν οι εγκύκλιες σπουδές και τι ρόλο τα μαθήματα για το Πανεπιστήμιο; Ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Αυτό πάμε να λύσουμε».
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι γονείς θα πρέπει να ωθούν τα παιδιά τους να χαίρονται τις πρώτες δύο τάξεις του Λυκείου. Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές σπουδές, διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά και θα ενισχυθούν.
Ολοήμερο σχολείο και στα μονοθέσια
Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι από το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα για τη σχολική χρονιά, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και τα βιβλία. Όπως είπε, περίπου 20.000 αναπληρωτές θα τοποθετηθούν στα σχολεία, αν και επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές πρέπει να δοθεί μάχη για την δυνατότητα μόνιμων διορισμών και να δημιουργηθεί ένα δίκαιο – μικτό σύστημα διορισμών.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο θεσμός του ολοήμερου θα επεκταθεί και σε μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Κάλεσε, μάλιστα τους γονείς να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να παρεμβαίνουν στον ρόλο τους, επισημαίνοντας ότι χάρη στους εκπαιδευτικούς διασώθηκε το δημόσιο σχολείο σε καιρούς πολύ δύσκολους.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις τόσο στις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στις δρομολογούμενες αλλαγές στην δευτεροβάθμια, ο Κώστας Γαβρόγλου, τόνισε ότι και η αντιπολίτευση αλλά και ορισμένα ΜΜΕ δεν θέλουν καμία αλλαγή και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. «Η απορρύθμιση βολεύει πολλούς γιατί δημιουργεί πελατειακές σχέσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και κατέληξε «Πρέπει να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι ακαδημαϊκοί κανόνες».