Παραμένουν τελικά οι Πανελλαδικές έως να …φύγουν κάποια στιγμή – αντίθετα τέλος οι ενδοσχολικές – Τέσσερα τα μαθήματα για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια – Στη Β’ Λυκείου θα μαθήματα θα είναι τετράωρα και στη Γ’ εξάωρα – Υποχρεωτικά Θρησκευτικά και Γυμναστική
Παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι Πανελλαδικές παραμένουν και το αφήγημα της κυβέρνησης για ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατάργηση των Πανελληνίων φαίνεται να καταρρέει. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Γεράσιμος Κουζέλης παρουσίασε το Νέο Λύκειο διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του. Πάντως ο ίδιος ανέλαβε να παρουσιάσει την επιστροφή στην πραγματικότητα, η οποία ορίζει πως εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις δεν γίνεται. Προς το παρόν το μόνο που φαίνεται να επιτυγχάνει η ηγεσία του υπουργείου είναι η κατάργηση των ενδοσχολικών μαθημάτων, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι υποβαθμισμένα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κουζέλης από το 2020 οι μαθητές για να λάβουν το εθνικό απολυτήριο και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα: Νεολληνική Γλώσσα-Έκθεση (για όλους), δύο μαθήματα κρίσιμα για τη σχολή και ένα ακόμη μάθημα που ο ίδιος ο υποψήφιος θα επιλέγει και το οποίο θα λειτουργεί ως μπαλαντέρ για δεύρυνση του αριθμού των σχολών στις οποίες θα μπορεί να εισαχθεί.
Το προωθούμενο σύστημα είναι παρεμφερές με το σημερινό ενώ στο ερώτημα αν τα τέσσερα μαθήματα θα περιορίσουν τις επιλογές των υποψηφίων ο κ. Κουζέλης απάντησε στην «Καθημερινή» πως «από το 2020 και μετά αοι υποψήφιοι θα έχουν το 90% των επιλογών που έχουν και σήμερα». Οι εξετάσεις θα είναι Πανελλαδικές και τα θέματα δεν θα προέρχονται από Τράπεζα Θεμάτων. Αντιθέτως θα παραμένει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που θα επιλέγει τα θέματα.
Σύμφωνα με τον κ. Κουζέλη μαθητές της Γ’ Λυκείου, θα αξιολογούνται:
– Προφορικά από τους καθηγητές τους στο πρώτο τετράμηνο της διδασκαλίας, (με διαγωνίσματα και εργασίες) σε όλα τα μαθήματα της τάξης.
– Γραπτά, με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, στο δεύτερο τετράμηνο της διδασκαλίας, σε 4 μαθήματα. Το ένα από τα 4, το μάθημα της Γλώσσας, θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Τα άλλα 3 θα τα επιλέγουν οι μαθητές.
– Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ: Θα προσμετράται, με υψηλό συντελεστή, (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη), ο βαθμός από τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στα 4 μαθήματα της Γ λυκείου και με μικρότερο συντελεστή ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ λυκείου.
– Για τη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου: Ο σχεδιασμός είναι, να υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων και σε μικρότερο ποσοστό, ο βαθμός των 4 πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων.
– Δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις.
– Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι η χρονιά 2019 -20.
– Στην Α’ Λυκείου, από τον Σεπτέμβριο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει εξεταστική ελάφρυνση
– Μικρές μεταβολές θα έχει η ύλη της Α΄Λυκείου τη χρονιά 2018 -19, ενώ την ίδια χρονιά (2018-19) θα αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β λυκείου.
– Στη Β’ Λυκείου θα μαθήματα θα είναι τετράωρα.
– Στη Γ’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι 6ωρα.
– Στο Νέο Λύκειο δεν θα υπάρχουν καθόλου μαθήματα μιας διδακτικής ώρας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι οι μαθητές στην Γ΄ Λυκείου θα διδάσκονται υποχρεωτικά Θρησκευτικά, και θα κάνουν Γυμναστική και ένα πρόγραμμα δημιουργικότητας (δράσεις εθελοντικού, κοινωνικής προσφοράς κ.ά.).
Ετσι, στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων (σήμερα 18 στη Β΄ και 15 στην Γ΄ Λυκείου), ενώ για εμβάθυνση και αποτελεσματική διδασκαλία, τα μαθήματα θα διδάσκονται σε δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες (των 45 λεπτών). Επίσης, θα μεταβληθεί ο τρόπος αξιολόγησης (π.χ. περιγραφική αξιολόγηση, εργασίες).
Από το 2018 τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΕΠ, αυτή τη στιγμή προχωράει η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών της Ιστορίας, με την υπεύθυνη επιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς, να έχει προχωρήσει το αρχικό πόρισμά της σε μία διευρυμένη επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και συνεργάτες από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. «Πρόκειται για πρόταση αδρών γραμμών», σχολίασε ο κ. Κουζέλης.
Παράλληλα, με νέα προγράμματα σπουδών πραγματοποιούνται, ήδη, οι ξένες γλώσσες (ώστε να συμβαδίζουν με τη δυνατότητα χορήγησης πιστοποίησης) και τα Θρησκευτικά. Ο πρόεδρος του ΙΕΠ σημείωσε ότι αυτά τα προγράμματα «ήταν ήδη στο συρτάρι» έτοιμα και γι’ αυτό έχουν προχωρήσει. Συγκεκριμένα για τα Θρησκευτικά, ο κ. Κουζέλης ξεκαθάρισε ότι το 2017-18, το μάθημα θα γίνει με φακέλους μαθητή, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά, 2018-19, θα είναι έτοιμα τα νέα βιβλία.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών, που θα ασχοληθούν με τη διαμόρφωση προτάσεων για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα φυσικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς επίσης και για το μάθημα της Γλώσσας.