Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς φοίτησης των παλιών φοιτητών των ΑΕΙ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η νέα νομοθετική ρύθμιση που παρουσιάστηκε δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές που έχουν δείξει έμπρακτα την πρόθεση να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ προχωρά και η εκκαθάριση των καταλόγων από ανενεργούς φοιτητές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων σπουδών και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο εξεταστικές περιόδους την τελευταία διετία, θα έχουν δικαίωμα παράτασης φοίτησης για έως δύο εξάμηνα, με δυνατότητα τρίτου σε περιπτώσεις πρακτικής, πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας.
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 35.000 ενεργούς αλλά «κολλημένους» φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονταν σε εκπαιδευτικό αδιέξοδο λόγω του υπερβάλλοντος χρόνου σπουδών.
Εκκαθάριση καταλόγων ανενεργών
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο 2025 θα διαγραφούν ανενεργοί φοιτητές τετραετών προγραμμάτων που είχαν ήδη ξεπεράσει τη νόμιμη διάρκεια σπουδών από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Η περίοδος χάριτος των τεσσάρων ετών που είχε δοθεί τότε εκπνέει, και στόχος είναι να ξεκαθαρίσει η εικόνα του φοιτητικού πληθυσμού και να ενισχυθούν οι ποιοτικοί δείκτες των πανεπιστημίων.
Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν φοιτητές που παραμένουν εγγεγραμμένοι από τη δεκαετία του ’30, ενώ χιλιάδες έχουν εγγραφεί τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 χωρίς ποτέ να αποφοιτήσουν.
Δηλώσεις Πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Για πρώτη φορά θα έχουμε μία ουσιαστική εικόνα ποιοι είναι οι φοιτητές που πραγματικά φοιτούν. Δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία σε όσους προσπάθησαν και απέδειξαν την πρόθεσή τους να τελειώσουν. Όμως ξεκαθαρίζουμε πως η περίοδος της απεριόριστης αναμονής τελειώνει.»
Και προσέθεσε:
«Δεν είναι τιμωρητική η στάση μας. Είναι ενθάρρυνση για τους νέους να οργανώσουν τη ζωή και τις σπουδές τους με υπευθυνότητα. Η ζωή είναι μπροστά τους, ας μην χάνουν άσκοπα χρόνο.»
Παρέμβαση Ζαχαράκη
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε:
«Πρόκειται για μια απολύτως ισορροπημένη ρύθμιση που εξυπηρετεί δύο στόχους: την εκκαθάριση των καταλόγων και την παροχή μιας δίκαιης ευκαιρίας σε όσους αξίζουν να την έχουν. Έτσι, τα ΑΕΙ μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα, να χρηματοδοτηθούν επαρκέστερα και να αξιολογούνται δικαιότερα.»
Ρυθμίσεις για την ασφάλεια στα ΑΕΙ
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, συζητήθηκαν και τελικές διατάξεις για την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους, όπως:
-
καθιέρωση πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων με χρονικά όρια,
-
ενίσχυση λογοδοσίας,
-
χρήση τεχνολογικών μέσων για προληπτική προστασία.
🎓 Η νέα ρύθμιση συνδυάζει την ενίσχυση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση με την κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε φοιτητές που επιθυμούν πραγματικά να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους.
📌 Αναμένεται δημόσια διαβούλευση για τις τελικές λεπτομέρειες της διάταξης.