Η πορνογραφία αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα για τα παιδιά εφηβικής ηλικίας που μεγαλώνουν με λάθος πρότυπα και με το internet να παίζει το ρόλο του …δασκάλου – Στις ΗΠΑ καταβάλλεται προσπάθεια τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα το πορνογραφικό υλικό
O Ντριου ήταν οκτώ χρόνων, όταν ψάχνοντας τα κανάλια της τηλεόρασης ανακάλυψε την εκπομπή «Τα κορίτσια τρελάθηκαν». Λίγα χρόνια αργότερα ανακάλυψε το «μαλακό» πορνό του τηλεοπτικού δικτύου HBO. Στη συνέχεια, στη Γ΄ Γυμνασίου βρήκε πορνογραφικές σελίδες στο τηλέφωνό του. Τα βίντεο ήταν καλά για αρχή και αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για στάσεις στο σεξ με μελλοντικές συντρόφους. Από τα πορνό έμαθε ότι οι άνδρες πρέπει να είναι γεροί και κυρίαρχοι στο κρεβάτι και να κάνουν πράγματα όπως να αναποδογυρίζουν τα κορίτσια στο κρεβάτι την ώρα του σεξ. Τα κορίτσια στενάζουν πολύ και φτιάχνονται με οτιδήποτε ένας άνδρας γεμάτος αυτοπεποίθηση θα κάνει στο κρεβάτι.
Μια ιδιαίτερη πορνογραφική σκηνή του κόλλησε στο μυαλό: Μία γυναίκα βαριόταν το τρυφερό σεξ και εκστασιάστηκε με ένα πολύ πιο επιθετικό τύπο. Ωστόσο, στη Δ΄ Γυμνασίου, ο Ντριου κατάλαβε ότι τα πορνογραφικά σάιτ επηρέαζαν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόταν για τα κορίτσια στο σχολείο του. Αραγε ήταν τα στήθη τους όπως αυτά στις ταινίες; Θα τον κοίταζαν τα κορίτσια όπως οι γυναίκες στα ερωτικά φιλμ κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής; Θα του έκαναν αυτά τα πράγματα που έβλεπε να κάνουν στις πορνοταινίες;
Δίπλα στον Ντριου καθόταν ο Κιου. Ηταν 15 ετών, καλός μαθητής και φίλαθλος και ήταν επίσης μπερδεμένος σχετικά με το πώς μεταφράζεται το πορνό στην πραγματική ζωή. Ο Κιου δε είχε κάνει σεξ, δεν είχε σύντροφο και έτσι δεν ήταν σε θέση να ρωτήσει τα κορίτσια τι τους αρέσει. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα πορνό που τον μπέρδευαν αλλά και οι άγριες εικόνες σε Snapchat, Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπως η εικόνα που είχε δει ενός άνδρα να πιέζει μία γυναίκα στον τοίχο, κάτω από την οποία ένα κορίτσι είχε σχολιάσει «θέλω έναν τύπο σαν και αυτόν».
Τα αγόρια ετοιμάστηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα «γνώσης πορνό» που ονομάζεται «Η αλήθεια για την πορνογραφία για τους μαθητές των γυμνασίων», ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον περιορισμό της σεξουαλικής βίας. Κατά τη διάρκεια του έτους οι μαθητές μαθαίνουν για τις υγιείς σχέσεις, τη βία κατά τη διάρκεια των ραντεβού και τα θέματα της ΛΟΑΤ κοινότητας μέσα από ομαδικές συζητήσεις, το παίξιμο ρόλων και άλλες ασκήσεις.
Για δύο ώρες κάθε εβδομάδα, επί πέντε εβδομάδες, οι μαθητές συμμετέχουν στην τάξη για τη γνώση της πορνογραφίας, που στοχεύει να τους κάνει σοφότερους και πιο επικριτικούς καταναλωτές της πορνογραφίας εξετάζοντας πώς το φύλο, η σεξουαλικότητα, η επιθετικότητα, η συναίνεση, η φυλή, οι σχέσεις και οι εικόνες του σώματος απεικονίζονται στην πορνογραφία.
Κατά μέσον όρο τα αγόρια είναι 13 ετών και τα κορίτσια 14 όταν έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την πορνογραφία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα γνώσης της πορνογραφίας, το μάθημα δεν έχει σχεδιαστεί για να τρομάζει τα παιδιά ώστε να πιστέψουν ότι τα πορνό είναι εθιστικά και ότι θα καταστρέψουν την ζωή τους. Αντιθέτως, βασίζεται στην πραγματικότητα ότι οι περισσότεροι έφηβοι βλέπουν πορνό και τα βοηθάει να μάθουν να αναλύουν τα μηνύματά της πορνογραφίας, κάτι που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να ευχόμαστε να ζουν τα παιδιά μας σε έναν κόσμο χωρίς πορνό.
Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”