Αναβάθμιση εργαστηριακού εξοπλισμού σχολικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης σε 6 μικρά νησιά – Ποια είναι τα σχολεία.. Σε Κυκλάδες Σίφνος, Κέα, Αμοργός και Ιος
Με στόχο την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα μικρά νησιά της Περιφέρειας, ώστε να δύνανται να παρέχουν στους μαθητές εξειδικευμένη τεχνική και επαγγελματική γνώση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε την απόφαση χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, της προμήθειας εργαστηριακού εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες επαγγελματικής εκπαίδευσης των νησιών Σύμης, Πάτμου, Κέας, Σίφνου, Αμοργού και Ίου.
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο Ε.Π. “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, της Πράξης “Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού σχολικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης ύψους 349.727,00 € στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Αναβάθμιση εργαστηριακού εξοπλισμού σχολικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα μικρά νησιά της Περιφέρειας».
Η πρόσκληση είχε αποδέκτη την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως δυνητικό δικαιούχο, για την υποβολή πρότασης στον Άξονα Προτεραιότητας 5 «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Η αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού των 6 εκπαιδευτικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα προαναφερθέντα μικρά νησιά της Περιφέρειας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρακτική εξάσκηση των μαθητών στα εργαστήρια, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των ειδικοτήτων.
Η Πράξη περιλαμβάνει την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού για τα τμήματα Ηλεκτρονικής, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού και Υγείας Πρόνοιας. Οι ποσότητες των υπό προμήθεια ειδών εξοπλισμού ανά μονάδα εκπαίδευσης, είναι σύμφωνες με την καταγραφή των αναγκών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.
Στόχος είναι η προσέλκυση του μαθητικού δυναμικού, η σύνδεση της παρεχόμενης θεωρητικής γνώσης με τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και τεχνικές εκπαιδευτικές πρακτικές, η ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και η παροχή στους μαθητές εξειδικευμένης τεχνικής και επαγγελματικής γνώσης ώστε η αναβάθμιση των προσόντων τους να συμβάλει στη μετέπειτα προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας.
Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/03/2021 και λήξης η 31/12/2022.