Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΠάρος - Αντίπαρος: Θέλετε τουρίστες ή δασκάλους;

Πάρος – Αντίπαρος: Θέλετε τουρίστες ή δασκάλους;

|

“Η εύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας από αναπληρωτές καθίσταται από δύσκολη έως ανέφικτη. Δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη!” – Τι αναφέρει η πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Πάρου – Αντιπάρου σε ανοιχτή της επιστολή προς κάθε αρμόδιο φορέα και τι ζητάει από το Δήμο Πάρου και Αντιπάρου 

Κάθε νέα σχολική χρόνια,από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι και τους επόμενους μήνες που συνεχίζονται οι προσλήψεις, η αγωνία,το άγχος και η ανασφάλεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κορυφώνεται. Με την ανακοίνωση των προσλήψεων, καλούμαστε σε περιορισμένο χρόνο να παρουσιαστούμε στις αντίστοιχες διευθύνσεις, περιμένοντας μετέπειτα την τοποθέτησή μας.

Αναγκασμένοι,επομένως, σε ένα «νομαδικό» τρόπο ζωής,με μία βαλίτσα στο χέρι,ως απολυμένοι αναπληρωτές της προηγούμενης χρονιάς,από κάθε γωνιά της χώρας,ξεκινάμε πάλι από την αρχή, έχοντας ως πρώτο μέλημα την εύρεση στέγης. Στις Κυκλάδες,συγκεκριμένα,λόγω της έντονης τουριστικoποίησης των τελευταίων χρόνων, η εύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας από αναπληρωτές καθίσταται από δύσκολη έως ανέφικτη. Δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη!

Πλέον, εργαζόμενες / οι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα σε όλα τα νησιά του νομού. Το νησί της Πάρου δεν εξαιρείται από την εν λόγω κατάσταση. Απόρροια όλου αυτού είναι η επιβολή υπέρογκων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες κατοικιών και μάλιστα υπό τον εκβιαστικό όρο της εκδίωξης του κάθε ενοίκου τον Ιούνιο,  προκειμένου να προχωρήσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση της κατοικίας(Airbnb). Με περίσσιο θράσος ιδιοκτήτες απαιτούν από αναπληρωτές:«αν είσαι ένας 300 ευρώ, αν είστε δύο τότε 400 ευρώ» ή «αν έχετε κατοικίδιο 50 ευρώ επιπλέον».

Όλα αυτά αποτελούν εκφάνσεις κοινωνικού κανιβαλισμού που επικρατούν στις τουριστικοποιημένες περιοχές. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πλήρους εμπορευματοποίησης των πάντων, το μείζον για τη δημοτική αρχή είναι η κατάρριψη των ρεκόρ αφίξεων και η προσέλκυση «ποιοτικότερου» τουρισμού και το ελάσσον η ποιότητα ζωής και στέγασης των εργαζομένων αναπληρωτών εκπαιδευτικών του νησιού. Απέναντισε αυτή την πραγματικότητα,κόντρα σε λογικές ανάθεσης, οργανωνόμαστε και συλλογικά διεκδικούμε το αυτονόητο,να εφαρμόσει ο δήμος Πάρου το άρθρο 349 του Νόμου 4512/2018 όπως έχει ήδη γίνει πράξη στους δήμους Μυκόνου, Μήλου, Κιμώλου και Σαντορίνης.

Απαιτούμε μηνιαία καταβολή επιδόματος στέγασης ή δωρεάν παροχή κατάλληλου καταλύματος διαμονής σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Κόντρα στη μοιρολατρία και την απάθεια διεκδικούμε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας στο νησί της Πάρου.

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Πάρου-Αντιπάρου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Cyclades Cup 2025: Η Ρεγκάτα που ένωσε θάλασσα, πολιτισμό και κοινότητα στις Κυκλάδες

Στην Αντίπαρο και με φόντο την αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία, η δεύτερη διοργάνωση του Cyclades Cup απέδειξε πως η αριστεία στην ιστιοπλοΐα μπορεί να συμβαδίζει με την ουσία και τον σεβασμό στον τόπο

Νάξος: Μέρες πρασίνου και συλλογικής δράσης στη Γαλήνη, ένα χωριό που νοιάζεται (photos)

Από τον καθαρισμό των δρόμων ως τη φύτευση δέντρων στον Αμμίτη, η Γαλήνη «ανάσανε» ξανά χάρη σε μια κοινή προσπάθεια με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Νάξου

Σίκινος: Απόδραση στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων

Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, η Σίκινος προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες διακοπές, απομονωμένες παραλίες, μοναδικά μονοπάτια, αρχαιολογικούς θησαυρούς και ζωντανή παράδοση, χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητά της.

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

ΑΟ Μυκόνου: Χτίζει την επόμενη μέρα στην Basket League, στο στόχαστρο ο Τζέρεμι Έβανς

Αλλαγές στο τεχνικό τιμ, προσθήκες με εμπειρία ΝΒΑ και η αισιοδοξία για… δικό της γήπεδο από την πρεμιέρα

Τουρισμός στην Ελλάδα με επίκεντρο Νάξο και Πάρο: Ανάμεσα στην αγάπη, τις προκλήσεις και την ευθύνη

Η τουριστική "φούσκα" δεν θα σκάσει από την κριτική, αλλά από την έλλειψη σεβασμού και οράματος — Τι σημαίνει να αγαπάς τον τόπο σου στην πράξη

Ο Κλήδονας στην Κωμιακή: Μια φωτιά που ενώνει γενιές στον πιο αυθεντικό εορτασμό του Αη-Γιάννη

Μουσικές, στεφάνια που καίγονται, γαϊδουράκι με καβαλάρη, ρίμες, τραγούδια, παρέες και μια πλατεία που ζωντανεύει όπως παλιά – στην Κωμιακή, η παράδοση δεν είναι ανάμνηση αλλά βίωμα

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας