Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΠανεπιστήμιο Αιγαίου: Τρίτο καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τρίτο καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου

|

Οχτώ ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, που αξιολογούνται από ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης πανεπιστημίων, το Times Higher Education World University Rankings (THE).- Της Κρήτης στο Νο 1 και το Αιγαίο στο Νο 3 

Μπορεί να φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό μετά το πέρας των Πανεπιστημιακών τους σπουδών,  αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν κάνουν καλά τη δουλειά. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι ανάμεσα στα καλύτερα… Και με .. απόδειξη: οκτώ εξ αυτών συγκαταλέγονται στη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, που αξιολογούνται από ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης πανεπιστημίων, το Times Higher Education World University Rankings (THE). Από τα οκτώ ελληνικά, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση, ενώ φέτος στην παγκόσμια λίστα συμπεριλαμβάνεται και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη θέση 1001+.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης διατηρεί τη θέση κατάταξης 351-400, που είχε και το 2018, και ακολουθεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο διατηρεί τη θέση 501-600 και ανέρχεται από την 5η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στη 2η.

Στην 3η θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων ανεβαίνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και παγκοσμίως κατέχει τη θέση κατάταξης 601-800, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη θέση 601-800, υποχωρώντας ωστόσο από τη 2η θέση που βρισκόταν πέρυσι, στην 4η για το 2019.

Στην 5η θέση, από την 3η πέρυσι, έπεσε και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη διατηρεί τη θέση 601-800. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην 6η θέση (από την 4η), ενώ υποχώρησε και στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 501-600 στην 601-800. Το Πανεπιστήμιο Πάτρας έπεσε από τη θέση 601-800 της διεθνούς κατάταξης στην 801-1000.

Η πρύτανις του πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της τη διάκριση του ιδρύματος, λέγοντας ότι η ανοδική πορεία του επιβραβεύει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητας να εδραιώσει και να συνεχίσει να αναδεικνύει το ίδρυμα ως διεθνές κέντρο αριστείας στην έρευνα και την εκπαίδευση και ότι η αναγνώριση αποτελεί σημαντικότατο κεφάλαιο για τις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών.

Συνολικά, στην κατάταξη περιλαμβάνονται τα 1.258 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως, εκπροσωπούνται 86 χώρες, οι 25 από τις οποίες έχουν τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο μέσα στα κορυφαία 200. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υπολογίζονται σύμφωνα με 13 δείκτες απόδοσης, που αφορούν κυρίως κριτήρια γύρω από την έρευνα, τη διδασκαλία, την επιρροή της έρευνας, την εισροή εσόδων από τη βιομηχανία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή απήχηση.

Σύμφωνα με την κατάταξη του «THE», στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου εναλλάσσονται αυτά της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δύο βρετανικά πανεπιστήμια κατέχουν για άλλη μία χρονιά τις κορυφαίες θέσεις. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην πρώτη θέση και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη δεύτερη. Ακολουθούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια Stanford (3η θέση), Massachusetts Institute of Technology (4η), California Institute of Technology (5η), Harvard (6η), Princeton (7η), Yale (8η), Imperial College του Λονδίνου (9η) και το πανεπιστήμιο του Σικάγο (10η).

Πανεπιστήμιο του Ιράκ για πρώτη φορά στην κατάταξη

Για πρώτη φορά φέτος στην κατάταξη συμπεριλαμβάνεται ένα ιρακινό πανεπιστήμιο, ως ένα από τα 1.000 κορυφαία στον κόσμο. Το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης κατέχει στην κατάταξη του 2019 τη θέση 800-1.000 και εμφανίζεται ιδιαίτερα επιτυχημένο στα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν την επιρροή της έρευνας και τη διεθνή ερευνητική συνεργασία.

Και δεν είναι το μοναδικό που μπαίνει για πρώτη φορά στην κατάταξη. Το πανεπιστήμιο West Indies είναι το πρώτο της Τζαμάικα που εντάσσεται και μάλιστα στις θέσεις 501-600, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζονται ακαδημαϊκά ιδρύματα από το Καζακστάν, την Τανζανία και το Νεπάλ.

Στο μεταξύ η Ιαπωνία ξεπερνάει τη Βρετανία, ως η δεύτερη περισσότερο εκπροσωπούμενη χώρα στην κατάταξη με 103 ακαδημαϊκά ιδρύματα, από 89 με τα οποία συμμετείχε την προηγούμενη χρονιά.

Το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας ανήλθε οκτώ θέσεις, φτάνοντας στην 22η και ξεπερνώντας το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, αποτελώντας έτσι το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κίνας για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, ξεπερνά και το National University της Σιγκαπούρης και γίνεται το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ασίας, ενώ κατατάσσεται πάνω από το London School of Economics and Political Science (LSE) και το New York University.

Η Κίνα παραμένει η τέταρτη περισσότερο εκπροσωπούμενη χώρα στον πίνακα κατάταξης με 72 πανεπιστήμια (από 63), επτά εκ των οποίων βρίσκονται στα κορυφαία 200. Οι ΗΠΑ κυριαρχούν σε συμμετοχές με 172 πανεπιστήμια, ωστόσο, η πλειοψηφία από αυτά πέφτουν ή διατηρούν τις ίδιες θέσεις στη διεθνή κατάταξη, κυρίως λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.