Μπορεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να προκρίνει τη λύση της Σύρου για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής αλλά το Υπουργείο Παιδείας επιλέξει Σύρο και πλέον αρχίζει η μάχη των … βουλευτών
Ήταν η 3η Ιουλίου όταν μέσω της ιστοσελίδας esos.gr έγινε γνωστή η τροπολογία που θα κατέθετε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή… Και τι έλεγε; Ότι ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο, και ρυθμίζονται οργανωτικά θέματα της Σχολής αυτής για την καλύτερη εποπτεία και το συντονισμό των Τμημάτων Μηχανικών που ήδη λειτουργούν στο ίδρυμα. Και παράλληλα, το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ιδρύματος, με έδρα τη Σάμο, κατατμείται σε δύο αυτοτελή Τμήματα, το Τμήμα Μαθηματικών και το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, στα οποία εντάσσονται οι ομώνυμες εισαγωγικές κατευθύνσεις του Τμήματος Μαθηματικών.
Κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση των παραγόντων στις Κυκλάδες σε όλα τα επίπεδα… Και έφτασαν έως το Υπουργείο. Αποτέλεσμα; Σήμερα να είναι στα μαχαίρα τα δύο νησιά, η Σύρος και η Σάμος για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και στη μέση ο …ΣΥΡΙΖΑ.
Το πανεπιστήμιο ψήφισε Σύρο, αλλά το υπουργείο Παιδείας προέκρινε την Σάμο. Η τελική απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών Κυκλάδων που διαβλέπουν δάκτυλο βουλευτή της γειτονικής εκλογικής περιφέρειας, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής.
Η σχολή θα αποτελείται από τουλάχιστον τρία τμήματα: το Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων με έδρα στη Σάμο, το Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων με έδρα στη Σύρο και το Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης που εδρεύει στη Χίο. Το πρόβλημα ήταν η έδρα της σχολής, δηλαδή το γραφείο του κοσμήτορα και το λιγοστό διοικητικό προσωπικό.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου διχάστηκε αλλά τελικά επέλεξε τη Σύρο, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου άλλαξε την απόφαση αυτή και μετέφερε την έδρα στη Σάμο, με την αιτιολογία ότι οι απόφοιτοι του τμήματος της Σάμου έχουν πάρει ήδη έγκριση να εγγράφονται στο ΤΕΕ, κάτι που προσφέρει ένα πλεονέκτημα στο εκεί τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.
Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την απόφαση αυτή βρίσκεται ο Δημήτρης Σεβαστικής, πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πανεπιστημιακός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις, ωστόσο βουλευτές Κυκλάδων αντιδρούν έντονα. Και η τελική απόφαση θα ψηφιστεί μέσω τροπολογίας στις 4 Αυγούστου
Να σημειώσουμε εδώ ότι πριν από μερικές ημέρες υπήρξε επίσκεψη εκπροσώπων του ΤΜΣΠΣ, φορέων, αυτοδιοικητικών Αρχών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας…
Μιλώντας σε στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της έδρας, τονίζοντας κατηγορηματικά πως, αν και ο Υπουργός Παιδείας δεν προέβη σε δεσμεύσεις, ωστόσο, παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως θετικός στο να ακούσει την επιχειρηματολογία τους, τονίζοντας μάλιστα, πως από την πλευρά του, θα εξετάσει σοβαρά το θέμα, προ της λήψης της τελικής απόφασης. Κρατάμε τη δήλωση του βουλευτή Κυκλάδων κου Συρίγου που ανάμεσα στα άλλα είχε σημειώσει
«Ο Υπουργός είπε ότι πράγματι θα ακούσει τις απόψεις και πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από τη δική του την πλευρά κάτι. Οπότε καλώς διεξάγεται η συζήτηση σήμερα. Εμείς επιμείναμε στην άποψη που από την αρχή είχαμε κι εξακολουθούμε να έχουμε. Ότι το πρόβλημα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής δεν θα υπήρχε αν δεν είχαν μπει άλλα ζητήματα. Δεν ξεκίνησε η τοπική κοινωνία οποιοδήποτε ζήτημα. Θεωρούσαμε δεδομένο ότι θα γινόταν εδώ η έδρα και για τον λόγο αυτόν – με επιχειρήματα – επιμένουμε στην άποψή μας. Διευκρινίσαμε ότι δεν είναι θέμα τοπικιστικό δύο κοινωνιών που έχουν αντίθετη άποψη. Πιστεύω ότι συνεισφέραμε σε επίπεδο επιχειρημάτων προς τον Υπουργό με την παρουσία μας και αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Οι Συριανοί είμαστε άνθρωποι που δεν δημιουργούμε ζητήματα και το εξηγήσαμε αυτό”.