Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΠανελλήνιες: Διπλές; Μπααα, πάμε για κατάργηση της εξεταστικής του Ιανουαρίου

Πανελλήνιες: Διπλές; Μπααα, πάμε για κατάργηση της εξεταστικής του Ιανουαρίου

|

Απίστευτες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και με τις διπλές εξετάσεις στις Πανελλήνιες – Μερικές ημέρες μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ο υπουργός κος Γαβρόγλου μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο (RealFm 97.8) έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για κατάργηση των εξετάσεων του Ιανουαρίου 

Νομίζω ότι κάπου χάσαμε τη μπάλα… Από τη στιγμή που το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι υπάρχει η πρόθεση από το Υπουργείο Παιδείας να πάμε σε …διπλές Πανελλήνιες εξετάσεις, έγινε το έλα να δεις. Βγήκαν οι καθηγητές και μίλησαν για «Βιομηχανία εξετάσεων», το υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση με διευκρινήσεις όπου τονίζεται ότι στόχος της …διπλής (που δεν είναι) εξεταστικής είναι να μειώσουν το άγχος και την πίεση στους μαθητές ενώ λίγο αργότερα ήρθε και μία ακόμη … διευκρίνιση: εάν τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου δεν είναι καλά, τότε δεν θα μετράει ο βαθμός και θα κρατάμε μόνο αυτόν του Ιουνίου… Μάλιστα.
Και σήμερα, ο υπουργός προχώρησε λίγο περισσότερο. Ο κος Γαβρόγλου αφήνει για πρώτη φορά παράθυρο ακόμη και για την κατάργηση των εξετάσεων του Ιανουαρίου, όπως προτείνονται στο νέο σύστημα εισαγωγής για τα ΑΕΙ. Ακόμη δεν το είδαμε δηλαδή, το καταργήσαμε…

Ο κος Γαβρόγλου μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας ότι αυτή είναι η πρόταση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και πρόσθεσε ότι συζητά οποιαδήποτε άλλη πρόταση, αρκεί να οδηγεί στον ίδιο στόχο, δηλαδή τη ριζική αλλαγή του Λυκείου και του υπάρχοντος συστήματος. Όταν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις Ιανουαρίου θα είναι υποχρεωτική ή μπορεί να είναι και προαιρετική ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Καταργούμε το σημερινό και φέρνουμε ένα σύστημα το οποίο προφανώς και έχει μέσα του εξετάσεις. Τώρα, το αν θα κάνεις εξετάσεις στη μέση του ακαδημαϊκού έτους, αυτό το πράγμα παιδαγωγικά ξέρουμε ότι είναι πάντα υπέρ του μαθητή, διότι αυτό θα μετράει μόνο θετικά στον τελικό βαθμό. Αυτό, πως να το πω, πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε, διότι δεν θα εξαρτηθούν τα πάντα από τον Ιούνιο».

Απαντώντας σε όσους επικρίνουν τη συγκεκριμένη πρόταση αναφέροντας ότι πλέον θα υπάρχει δύο φορές αγωνία για τους μαθητές ο υπουργός Παιδείας είπε: «Θα είναι ένας τρόπος δοκιμασίας για να δούμε αν εγώ που διαβάζω, διαβάζω σωστά, γιατί ξέρουμε ότι κάποιες φορές τα παιδιά διαβάζουν με λάθος τρόπο. Θα είναι ένας τρόπος, αν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι αποτελεσματικοί, γιατί κι αυτοί οι άνθρωποι καμιά φορά δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο πρέπει. Θα είναι ένα τεστάρισμα αν τυχόν αυτή η ύλη είναι μία ύλη καλή για εξετάσεις και όλο αυτό θα μετράει μόνο θετικά υπέρ του μαθητή».

Στο ερώτημα εάν η συμμετοχή των μαθητών σε αυτές τις εξετάσεις θα είναι υποχρεωτική ή μπορεί να είναι και προαιρετική ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Εγώ θα έλεγα να το πάρουν όλοι οι μαθητές. Αν τώρα κάποιοι μαθητές πουν, ‘εγώ δεν το θέλω και θέλω να πάω κατευθείαν τον Ιούνιο’, θεωρώ ότι θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά να με θυμηθείτε και καταλαβαίνετε πως το λέω αυτό, ότι παιδαγωγικά θα το αγκαλιάσουν όλοι».

Και σημείωσε: «Με την ευθύνη του μαθητή προφανώς μπορεί να είναι προαιρετική η συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιανουαρίου. Θέλω να είναι σαφές το εξής: Αυτά όλα έχουν μέσα τους και μία παιδαγωγική διάσταση. Άρα το θέμα είναι να πειστεί, ο μαθητής, οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε την εκπαιδευτική διάσταση. Το προαιρετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι εγγενές στοιχείο της πρότασής μας. Εμείς όμως λέμε ότι με το να πας έχεις πάρα πολλά θετικά. Έχεις όπλο για τον Ιούνιο».

Και στο τέλος πρόσθεσε ότι εξετάζεται η καθιέρωση βάσεων ανά σχολή, αντί του ορισμού συγκεκριμένου αριθμού εισακτέων, δηλαδή κάθε σχολή θα ορίζει μία βάση και όσοι την περνούν θα εισάγονται σε αυτή ανεξαρτήτως αριθμού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.