Απίστευτες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και με τις διπλές εξετάσεις στις Πανελλήνιες – Μερικές ημέρες μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ο υπουργός κος Γαβρόγλου μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο (RealFm 97.8) έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για κατάργηση των εξετάσεων του Ιανουαρίου
Νομίζω ότι κάπου χάσαμε τη μπάλα… Από τη στιγμή που το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι υπάρχει η πρόθεση από το Υπουργείο Παιδείας να πάμε σε …διπλές Πανελλήνιες εξετάσεις, έγινε το έλα να δεις. Βγήκαν οι καθηγητές και μίλησαν για «Βιομηχανία εξετάσεων», το υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση με διευκρινήσεις όπου τονίζεται ότι στόχος της …διπλής (που δεν είναι) εξεταστικής είναι να μειώσουν το άγχος και την πίεση στους μαθητές ενώ λίγο αργότερα ήρθε και μία ακόμη … διευκρίνιση: εάν τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου δεν είναι καλά, τότε δεν θα μετράει ο βαθμός και θα κρατάμε μόνο αυτόν του Ιουνίου… Μάλιστα.
Και σήμερα, ο υπουργός προχώρησε λίγο περισσότερο. Ο κος Γαβρόγλου αφήνει για πρώτη φορά παράθυρο ακόμη και για την κατάργηση των εξετάσεων του Ιανουαρίου, όπως προτείνονται στο νέο σύστημα εισαγωγής για τα ΑΕΙ. Ακόμη δεν το είδαμε δηλαδή, το καταργήσαμε…
Ο κος Γαβρόγλου μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας ότι αυτή είναι η πρόταση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και πρόσθεσε ότι συζητά οποιαδήποτε άλλη πρόταση, αρκεί να οδηγεί στον ίδιο στόχο, δηλαδή τη ριζική αλλαγή του Λυκείου και του υπάρχοντος συστήματος. Όταν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις Ιανουαρίου θα είναι υποχρεωτική ή μπορεί να είναι και προαιρετική ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Καταργούμε το σημερινό και φέρνουμε ένα σύστημα το οποίο προφανώς και έχει μέσα του εξετάσεις. Τώρα, το αν θα κάνεις εξετάσεις στη μέση του ακαδημαϊκού έτους, αυτό το πράγμα παιδαγωγικά ξέρουμε ότι είναι πάντα υπέρ του μαθητή, διότι αυτό θα μετράει μόνο θετικά στον τελικό βαθμό. Αυτό, πως να το πω, πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε, διότι δεν θα εξαρτηθούν τα πάντα από τον Ιούνιο».
Απαντώντας σε όσους επικρίνουν τη συγκεκριμένη πρόταση αναφέροντας ότι πλέον θα υπάρχει δύο φορές αγωνία για τους μαθητές ο υπουργός Παιδείας είπε: «Θα είναι ένας τρόπος δοκιμασίας για να δούμε αν εγώ που διαβάζω, διαβάζω σωστά, γιατί ξέρουμε ότι κάποιες φορές τα παιδιά διαβάζουν με λάθος τρόπο. Θα είναι ένας τρόπος, αν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι αποτελεσματικοί, γιατί κι αυτοί οι άνθρωποι καμιά φορά δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο πρέπει. Θα είναι ένα τεστάρισμα αν τυχόν αυτή η ύλη είναι μία ύλη καλή για εξετάσεις και όλο αυτό θα μετράει μόνο θετικά υπέρ του μαθητή».
Στο ερώτημα εάν η συμμετοχή των μαθητών σε αυτές τις εξετάσεις θα είναι υποχρεωτική ή μπορεί να είναι και προαιρετική ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Εγώ θα έλεγα να το πάρουν όλοι οι μαθητές. Αν τώρα κάποιοι μαθητές πουν, ‘εγώ δεν το θέλω και θέλω να πάω κατευθείαν τον Ιούνιο’, θεωρώ ότι θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά να με θυμηθείτε και καταλαβαίνετε πως το λέω αυτό, ότι παιδαγωγικά θα το αγκαλιάσουν όλοι».
Και σημείωσε: «Με την ευθύνη του μαθητή προφανώς μπορεί να είναι προαιρετική η συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιανουαρίου. Θέλω να είναι σαφές το εξής: Αυτά όλα έχουν μέσα τους και μία παιδαγωγική διάσταση. Άρα το θέμα είναι να πειστεί, ο μαθητής, οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε την εκπαιδευτική διάσταση. Το προαιρετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι εγγενές στοιχείο της πρότασής μας. Εμείς όμως λέμε ότι με το να πας έχεις πάρα πολλά θετικά. Έχεις όπλο για τον Ιούνιο».
Και στο τέλος πρόσθεσε ότι εξετάζεται η καθιέρωση βάσεων ανά σχολή, αντί του ορισμού συγκεκριμένου αριθμού εισακτέων, δηλαδή κάθε σχολή θα ορίζει μία βάση και όσοι την περνούν θα εισάγονται σε αυτή ανεξαρτήτως αριθμού.