Η Νάξος μπορεί να μην είχε εντυπωσιακές πρωτιές στις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά το 20αρι του Χωριανόπουλου στα Μαθηματικά έκαναν τα διαφορά. Το 20αρι στα Λατινικά της Κυριακής Βασιλάκη, το 19.2 στην έκθεση του Μανόλη Λιόφαγου αλλά και το 20αρι στη Φυσική του Χωριανόπουλου στις κορυφαίες επιδόσεις της χρονιάς – Η εικόνα των στατιστικών: 1 στους 3 κάτω από τα 10.000 μόρια
Οι ημέρες περνούν… Οι μαθητές καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους καθότι ολοκληρώνεται αύριο η σχετική προθεσμία όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε μία πρόχειρη εικόνα σχετικά με τους …. Κερδισμένους των Πανελλαδικών εξετάσεων, Των μαθητών δηλαδή που βρέθηκαν στην κορυφή με βάση τις επιδόσεις τους… Όπως αναφέραμε ο κορυφαίος Ναξιώτης Δημήτρης Βασιλάκης με τα 19.175 μόρια μπορεί να μην είχε …20αρι αλλά με εκπληκτική σταθερότητα σε όλα τα μαθήματα (19.9 στη Φυσική, 19,7 στη Χημεία, 19,2 στη Βιολογία και 17.7 στην έκθεση) έκανε τη διαφορά…
Από εκεί και πέρα; Ο Στέφανος Χωριανόπουλος ήταν αυτός που προσπάθησε να πετάξει από το ..θρόνο τον φίλο του Δημήτρη: 18.920 μόρια αλλά πλήρωσε την … έκθεση: 14.8 μόλις. Όμως, το 20αρι στα Μαθηματικά κατεύθυνσης τον έβαλαν στο στόχαστρο όλων… Ειδικά όταν το 80% των υποψηφίων στα Μαθηματικά έγραψε κάτω από τη βάση. Καταλαβαίνεται λοιπόν… Μόλις οκτώ (8) 20άρια είχαμε σε Πανελλήνιο επίπεδο, τα τρία εξ αυτών στο Νότιο Αιγαίο. Ένα στις Κυκλάδες του Στέφανου και δύο στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο. Από εκεί και πέρα, είχε ένα ακόμη 20αρι, στη Φυσική και ένα 19.8 στη Χημεία…
Από εκεί και πέρα, η Κυριακή Βασιλάκη με 18.543 μόρια είναι η καλύτερη μαθήτρια στην θεωρητική κατεύθυνση στη Νάξο. Και μάλιστα με δύο σημαντικές πρωτιές: 20 στα Λατινικά και 18.8 στα Αρχαία. Όχι ότι πήγε άσχημα στα άλλα δύο μαθήματα ε; 17.9 στην έκθεση και 17,6 στην ιστορία…
Από τη πλευρά του, ο Σταμάτης Βούλγαρης από το ΓΕΛ της Τραγαίας ήταν επίσης πολύ δυνατός… Συγκέντρωσε 18.482 μόρια έχοντας γράψει 17.9 στα Αρχαία, 18.2 στην Έκθεση, 18.5 στην Ιστορία και 19.7 στα Λατινικά. Επιδόσεις που τον φέρνουν στην 2η θέση ακόμη και των Κυκλάδων σε επίπεδο Έκθεσης ενώ και η Ιστορία είναι πρώτος στη Νάξο και από τις ψηλότερες επιδόσεις στις Κυκλάδες ενώ στα Λατινικά… έπεσε στη 2η θέση. Όσο για τον καλύτερο της έκθεσης; Ο Μανόλης Λιόφαγος που είχε μεν 17.681 μόρια αλλά όλοι μένουν με ανοιχτό το στόμα χάρη στο 19.2 στην έκθεση. Τέλειο…
Υψηλό επίπεδο
Μάλιστα διαβάζοντας τις δηλώσεις του Χρήστου Μιχαλόπουλου – Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες – στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» βλέπουμε ότι η Νάξος πήγε καλά. Όχι πάρα πολύ, αλλά… «Οι Κυκλάδες κρατάνε ένα πολύ υψηλό μαθησιακό ποσοστό. Σίγουρα, όλοι οι μαθητές δεν είναι τέλειοι, όμως έχουμε υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε πάρα πολλά σχολεία, όπως τα Λύκεια της Σύρου, της Πάρου, της Νάξου και άλλων νησιών». Αναφερόμενος στις φετινές αποδόσεις των μαθητών του Νομού, επικεντρώθηκε σε μερικές από τις υψηλότερες βαθμολογίες που συγκεντρώθηκαν σε μαθήματα ιδιαίτερης βαρύτητας. Χαρακτηριστικά τόνισε το μάθημα της Έκθεσης, στο οποίο μαθητής της Σύρου έγραψε 18,1, ενώ αντίστοιχες υψηλές βαθμολογίες καταγράφηκαν στα ΓΕΛ Τραγαίας και Νάξου. 18, 5 και 18,7 ήταν οι υψηλότερες βαθμολογίες στο μάθημα των Μαθηματικών από τη Νάξο, ενώ ανάλογη επιτυχία σημείωσε και μαθητής από το Κόρθι της Άνδρου (18,2). Άριστα έγραψαν στη Βιολογία δύο μαθητές από τη Σύρο, ενώ υψηλή βαθμολογία πέτυχαν κι άλλοι υποψήφιοι από το ΓΕΛ Σύρου (19,7 και 19,4), τη Μήλο (19,4) και τη Νάξο (19,2). Καθιστά δε γνωστό ότι από τα 10 Λύκεια του Νομού εξετάστηκαν πανελλαδικώς 890 μαθητές. Υψηλές βαθμολογίες στα Λατινικά πέτυχαν μαθητές από την Τραγαία, το Γαύριο της Άνδρου και τη Σίφνο. Η πρωτιά στο μάθημα των Αρχαίων προέρχεται από το νησί της Σύρου με βαθμό 18,9, ενώ κοντά στο άριστα βρέθηκαν επίσης μαθητές το Γαύριο, τη Νάξο και την Πάρο. «Η Θήρα, που άλλοτε έβαζε τον πρώτο μαθητή στη Φιλοσοφική Αθηνών φέτος δεν είχε τόσο μεγάλες επιτυχίες», σημειώνει ο κ. Μιχαλόπουλος με την ελπίδα οι προσεχείς βάσεις να ευνοήσουν τους μαθητές των Κυκλάδων.
Και τα στατιστικά
Σταθερά κάτω από τη βάση πιάνει ένας στους τρεις υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων από το 2000 όταν και καθιερώθηκε το εν λόγω σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα στατιστικό, το οποίο είναι εν πολλοίς ενδεικτικό της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας. Και η εικόνα ενισχύεται σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, από το γεγονός ότι η διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων που επιλέγονται με στόχο να ξεπεράσει ένας υποψήφιος τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση, παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Μάλιστα, εντυπωσιάζει το ότι μεταξύ των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής, ο ένας στους δύο συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια, ενώ το 27,82% δεν ξεπέρασε τα 7.000 μόρια.
Στον αντίποδα, λίγοι είναι οι φετινοί αριστούχοι, το ποσοστό των οποίων μεταβάλλεται κάθε χρόνο, καθώς ο αριθμός όσων θα συγκεντρώνουν πάνω από 18.000 μόρια εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων εκείνων που στοχεύουν να ξεχωρίσουν τους άριστους από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Και φέτος ήταν μία χρονιά που το άριστα ήταν σχετικά δύσκολο για τα περισσότερα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για την κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, το ποσοστό όσων συγκέντρωσαν κάτω από 10.000 είναι ιδιαίτερα υψηλό: 34,47% για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών, 33,23% για τους υποψηφίους με προσανατολισμό τις θετικές σπουδές και 50,47% για εκείνους με προσανατολισμό την Οικονομία και την Πληροφορική.
Σε καλύτερη θέση, όπως κάθε χρόνο, οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία θέση στις ιατρικές σχολές: φέτος το 25,12% συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια. Στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, δηλαδή από 10.000 έως 18.000 μόρια, βρέθηκε το 61,82% των υποψηφίων ανθρωπιστικών σπουδών, το 62,53% των θετικών σπουδών, το 60,16% των υποψηφίων θετικών σπουδών με στόχευση τις σχολές υγείας και το 48,97% των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι περισσότεροι, ποσοστιαία, άριστοι συγκεντρώθηκαν στο πεδίο των ιατρικών σχολών: το 14,65% αρίστευσε, ποσοστό υπερτριπλάσιο εκείνου (4,22%) των υποψηφίων θετικών επιστημών για πολυτεχνεία. Το 3,71% των υποψηφίων ανθρωπιστικών σπουδών συγκέντρωσε πάνω από 18.000 μόρια και μόλις το 0,56% των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής.