Και στις φετινές εξετάσεις, θα ισχύει ό,τι ακριβώς ίσχυε και πέρυσι
Από το πρωί έχει κυκλοφορήσει η … κόκκινη κάρτα που έδειξε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) σε περίπου 200 μαθητές της Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.. Αυτά τα παιδιά κατά το παρελθόν έπασχαν από νεοπλασματική ασθένεια και δικαιούνταν, έως και πέρυσι, να εισαχθούν στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα με τις ευεργετικές διατάξεις τού 5%. Οχι όμως φέτος..
Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα οι καρκινοπαθείς τελειόφοιτοι έλαβαν επιστολή από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ, η οποία τούς γνωστοποιούσε ότι δεν δικαιούνται πλέον την ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διαδικασία που ακολουθείται για τα παιδιά με σοβαρές παθήσεις, τα οποία καταλαμβάνουν το 5% των θέσεων στις πανεπιστημιακές σχολές. Το οξύμωρο είναι ότι η συγκεκριμένη επιστολή τούς αφήνει και εκτός διεκδίκησης μιας θέσης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, καθώς δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, υπολογίζοντας ότι θα ακολουθούσαν τη διαδικασία εισαγωγής υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που ίσχυε στην Ελλάδα επί δεκαετίες, έως πέρυσι.
Ουσιαστικά είχαμε την εφαρμογή του νόμου 4452 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, και τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας τροποποίησαν τη διαδικασία γνωμάτευσης των σοβαρών παθήσεων που έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά που πάσχουν από αυτές να ενταχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους, καταλαμβάνοντας το 5% των θέσεων κάθε σχολής. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών κρίνονται από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του ΚΕΣΥ, ωστόσο ούτε ο νόμος ούτε και η εγκύκλιος εφαρμογής του, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο 2017, δεν καθορίζουν επακριβώς τα κριτήρια επιλογής, καθώς αναφέρεται αορίστως ότι «η επιλογή θα γίνεται με εξατομικευμένη κρίση της επιτροπής ενστάσεων». Η τροποποίηση της διαδικασίας εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά και αφορά μόνο τις περιπτώσεις πασχόντων από νεοπλασματικές νόσους (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους) και ασθενείς με AIDS.
Η Κυβέρνηση όμως μπροστά στην αδικία που δημιουργείται (θα έχαναν κάθε δυνατότητα συμμετοχής στις Πανελλαδικές) ανέλαβε δράση. Και πριν λίγο υπήρξε δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας κας Μερόπης Τζούφη που ανέφερ ότι ” Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και την συνεπαγόμενη ανησυχία που προκλήθηκε, ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, έχει συντάξει διάταξη νόμου, η οποία θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, που επαναφέρει τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα για τη χρήση της ευεργετικής διάταξης του 5%, για τη εισαγωγή υποψηφίων που έπασχαν από νεοπλασματική ασθένεια στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Συνεπώς και στις φετινές εξετάσεις, θα ισχύει ό,τι ακριβώς ίσχυε και πέρυσι”.
Αρα; Χρειάζονταν να πάρει έκταση το θέμα στα ΜΜΕ για να υπάρξει αντίδραση;
.