Μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια οι υποψήφιοι φοιτητές που έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές, με βάση τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, για την αλλαγή του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων – Ποιες είναι οι Κόκκινες σχολές – Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς
Από τις δέσμες και τα απολυτήρια πήγαμε στον …Σταμάτη και τον Γρηγόρη… Η πιο απλά στις πράσινες και κόκκινες σχολές. Και γιατί όχι στις μπλε. Μπερδευτήκατε; Όχι ε; Οκ… Πάμε… Στο τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2020, ενημέρωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο. Οι φετινοί μαθητές της Β’ Λυκείου θα είναι οι πρώτοι που θα εγκαινιάσουν το νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει δύο ειδών σχολές και τμήματα. Στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, τον Ιούλιο του 2019, οι απόφοιτοι της Β’ Λυκείου θα συμπληρώσουν για πρώτη φορά μηχανογραφικό δελτίο.
Ανάλογα με τη ζήτηση που θα καταγραφεί στις σχολές και τα τμήματα από τους μαθητές, αυτές θα “πρασινίσουν” ή θα “κοκκινίσουν”. Οι “πράσινες” σχολές είναι αυτές που δεν θα επιλεγούν από πολλούς μαθητές, επομένως η πρόσβαση θα γίνει μόνο με το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι “κόκκινες” σχολές είναι οι δημοφιλείς στους υποψηφίους, για τις οποίες η ζήτηση είναι τεράστια. Σε αυτές, λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος, η εισαγωγή θα γίνεται με πανελλήνιες εξετάσεις.
Το χρώμα των σχολών θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο βάσει των επιλογών των μαθητών της Β’ Λυκείου στο μηχανογραφικό δελτίο. Επομένως, μία σχολή που είναι πράσινη τη μία χρονιά, μπορεί να καταγράψει υψηλή ζήτηση την επόμενη και να καταταχθεί στις κόκκινες.
Από εκεί και πέρα, έχουμε και τους εκπαιδευτικούς και τον τρόπο πρόσληψης με τον κο Γαβρόγλου να δηλώνει ότι «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. Η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000. Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις και για το διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδο και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ