Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΠανελλαδικές: αύξηση 3000 εισακτέων όσον αφορά τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πανελλαδικές: αύξηση 3000 εισακτέων όσον αφορά τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

|

Σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, ενώ σχολίασε και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα θέματα …Παιδείας 

Περισσότεροι από 3.000 θα είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι οι επιπλέον εισακτέοι φοιτητές και φοιτήτριες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου σε δηλώσεις του στο περιθώριο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι θα είναι ένας αριθμός πάνω από 3.000 πρόσθετους φοιτητές και φοιτήτριες. Κάναμε μία πολύ συστηματική μελέτη για τις δυνατότητες των ιδρυμάτων , δίνουμε φέτος περισσότερες θέσεις. Υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση στη χρηματοδότηση και νομίζουμε ότι έχουν τη δυνατότητα τα ιδρύματα να απορροφήσουν αυτόν τον κόσμο και άρα θα μειωθεί και το άγχος των φοιτητών της τρίτης λυκείου που είναι στην τελική ευθεία. ανέφερε ο υπουργός υπογφραμμίζοντας πως ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ που κατά πλειοψηφία έκρινε πολλαπλώς αντισυνταγματικές αλλαγές που έγιναν επί υπουργίας Νίκου Φίλη στη διδασκαλία του μαθήματος ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε: «Δεν προτιθέμεθα να κάνουμε πίσω, διότι δεν αφορά αυτό που γίνεται τώρα και αυτό που θα γίνει του χρόνου. Ήδη εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχει αρχίσει μία συζήτηση με την Εκκλησία, μία συζήτηση με επιστημονικούς φορείς , μία συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες για ένα πράγμα το οποίοι είναι καθαρά επιστημονικό». «Εμείς», εξήγησε, «προχωράμε στην αναμόρφωση αυτών των βιβλίων και μάλιστα προχωράμε και με πολύ μεγάλη συναίνεση των ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ βαθιά αυτά τα ζητήματα, όπως επίσης και της Εκκλησίας».

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο ανοικτής επιστολής διαμαρτυρίας που υπογράφουν 93 καθηγητές της Νομικής Αθηνών, για την «κατάσταση βαριάς παρανομίας», που όπως αναφέρουν, επικρατεί στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Σχολής, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων ο υπουργός σημείωσε : «Πρέπει κανείς να είναι πολύ ασόβαρος για να κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ή εμένα για ανοχή σε τέτοια φαινόμενα . Είναι δυνατόν να έχουμε ανοχή; Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι λύσεις».

Με αφορμή και αντιπαράθεση που είχε νωρίτερα στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για την Παιδεία, με τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα σχετικά με το πρόβλημα της παραβατικότητας και των ναρκωτικών εντός του Πανεπιστημίου και τον ρόλο της αστυνομίας στην αντιμετώπισή του, επισήμανε: «Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με αστυνομοκρατία και είναι ένα πρόβλημα που έχει και αντανάκλαση δυστυχώς και στην υπόλοιπη κοινωνία […] Δεν είναι τόσο το θέμα της ασφάλειας όσο τα φαινόμενα παραβατικότητας και αυτό που εμείς λέμε είναι ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν μία διάσταση έντονα κοινωνική και πρέπει να καταλάβουμε, γιατί γίνονται, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο θα τα αποτρέψουμε». «Γι’ αυτόν τον λόγο», πρόσθεσε, «έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα εργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Νομικής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά η ομάδα έχει και εκπροσώπους της αστυνομίας, αλλά και εκπροσώπους που επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και εργασία, ψυχολόγους, και προσπαθούμε να αναλύσουμε το πρόβλημα και να ζητήσουμε προτάσεις συγκεκριμένες από τα ιδρύματα».

Χαρακτήρισε, δε, «πολύ θετικό ότι ο κ. Παρασκευόπουλος απευθύνθηκε σε όλα τα Ιδρύματα να του στείλουν συγκεκριμένες προτάσεις και όλα τα ιδρύματα απάντησαν με θετικό τρόπο σε αυτές τις προτάσεις».

Ο κ. Γαβρόγλου μετά την παρουσία του στο περιφερειακό συνέδριο είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την ομάδα εργασίας, που εξετάζει τις συνέργειες ανάμεσα στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. «Αύριο έχουμε μία συνάντηση με την ομάδα εργασίας που έχει μέλη από το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ από τις Σέρρες και την Καβάλα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που μας έρχονται από τους ανθρώπους εκεί κι ελπίζω να βάλουμε σήμερα και ένα χρονοδιάγραμμα, να απαντήσουμε σε κάποιες απορίες. Έχουμε ήδη μεγάλη εμπειρία με συζητήσεις που έχουμε κάνει και στο Ιόνιο και στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, να βάλουμε σήμερα ένα χρονοδιάγραμμα και να δούμε πώς θα προχωρήσει», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του ΑΠΘ στο ότι δεν έχει προσκληθεί στη συζήτηση που αφορά τις εν λόγω συνέργειες σχολίασε: «Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, πολλές φορές το υπουργείο Παιδείας αλλάζει τη στάση του ακούγοντας αυτά και πολλές φορές αλλάζουν τη στάση τους και τα ιδρύματα. Με επικεφαλής το ΑΠΘ η Θεσσαλονίκη είναι σε εξαιρετικά προνομιακή κατάσταση και ως προς ερευνητικά της προγράμματα και ως προς τα προπτυχιακά και ως προς τις γενικότερες διεθνείς προβολές της. Είναι ένα πανεπιστήμιο που αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο της χώρας. Εμείς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε συνέργειες ανάμεσα σε μικρότερα ιδρύματα για να δούμε τι δυναμική θα δημιουργηθεί και εδώ είμαστε. Ας ολοκληρώσουμε αυτόν τον κύκλο και μετά βλέπουμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Δονούσα: Επέμβαση με κολύμπι γιατρού σε απομονωμένη παραλία, σώθηκε λουόμενη, τι αναφέρει η 2η ΔΥΠΕ

Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου περιγράφει βήμα-βήμα την επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης λουόμενης στη δύσβατη παραλία Λιβάνι της Δονούσας.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι