Από τη νέα σχολική χρονιά και ενόψει Πανελλαδικών (βλ 2021) αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, ενώ επανέρχονται οι συντελεστές βαρύτητας για τα μαθήματα όλων των επιστημονικών πεδίων
Όχι, ότι δεν το περιμέναμε, ε…. Υπουργός Παιδείας και να μην αφήσει το στίγμα του στις Πανελλαδικές; Δίκαιο ή άδικο, σημασία έχει ότι έχουμε μία ακόμη αλλαγή. Η και πολλές… Κάποιοι μάλιστα μιλάμε για «σημαντικές αλλαγές», η ουσία είναι ότι για μία ακόμη φορά (σ.σ. χάθηκε η μπάλα πλέον) οι υποψήφιοι ξεκινούν με νέα δεδομένα για την μάχη που θα δώσουν όσον αφορά την εισαγωγή τους στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης…
Ανακοινώθηκαν χθες οι αλλαγές (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3821 τ.Β΄ που υπάρχει και στο τέλος του άρθρου) και οι οποίες θα ισχύσουν από τις πανελλαδικές του 2021. Και με βάση την φετινή εικόνα που δεν ικανοποίησε και κανέναν, οι αλλαγές αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των μορίων και επίσης επανέρχονται οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα και επιστημονικό Πεδίο. Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων είχαν καταργηθεί για τις πανελλαδικές του 2020, γεγονός που προκάλεσε φέτος πλήθος προβλημάτων και έτσι το υπουργείο τους επαναφέρει για τις εξετάσεις του 2021 (δεν ξέρουμε εάν θα μείνουν ή αλλάξουν γιατί έχουμε άλλη χρονιά και ίσως άλλο υπουργό) προκειμένου να καμφθούν τυχών αδικίες για τους υποψήφιους που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2). Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο (βλέπε τις κατηγορίες). Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).
Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως ακολούθως:
A. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
1ο Επιστημονικό Πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες:
α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας,
2ο Επιστημονικό Πεδίο:
α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
3ο Επιστημονικό Πεδίο επιστήμες υγείας και ζωής:
α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
Γ. 4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής:
α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7).
Δείτε στο τέλος του άρθρου το σχετικό ΦΕΚ με τις αλλαγές