Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΠανελλαδικές 2020: Στο τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις των βάσεων

Πανελλαδικές 2020: Στο τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις των βάσεων

|

Την εβδομάδα που ξεκινάει (προς το τέλος της) θα έχουμε την ανακοίνωση των βάσεων – Πόσοι περνάνε και με τους… άριστους να είναι λιγότεροι

Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα προς το τέλος της εν λόγω εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδας ethnos.gr δεν αποκλείεται να πάμε και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου (σ.σ. κάτι χωρίς προηγούμενο) λόγω Σαββατοκύριακου.. Καθοριστικό ρόλο παίζει και το γεγονός των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Με μία γρήγορη ματιά στα στατιστικά των Πανελλαδικών, μπορεί να δει κανείς ότι οι αριθμοί ευνοούν τους υποψήφιους, δείχνοντας ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις. Μελετώντας, ειδικότερα, τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Αναλυτικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, μετά από χρόνια αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω της βάσης», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αστροβραδιά στη Νάξο: Μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης του ουρανού

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, διοργανώνει απόψε μια μαγευτική βραδιά στο ΔΑΚ Νάξου με τηλεσκόπια και ξενάγηση στον νυχτερινό ουρανό.

«Εργοτάξιο η Κόρωνος» – Βελτιώσεις στον επαρχιακό δρόμο με στόχο την ασφάλεια

Το Επαρχείο Νάξου προχωρά σε παρεμβάσεις με νέα στηθαία και τοιχία, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται τις δυσκολίες του παρελθόντος και ζητούν περισσότερα έργα.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Φιλώτι Νάξου

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 70 m2 στο Φιλώτι της Νάξου

Εργαστήριο Καινοτομίας στη Νάξο: Από τη φαντασία στην πραγματικότητα με 3D εκτύπωση

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικοδήμου, μαθητές και γονείς συναντιούνται σε μια ξεχωριστή εμπειρία δημιουργίας και γνώσης, με 3D σχεδίαση και τη θεωρία των Πολλαπλών Νοημοσυνών.

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Συγκέντρωση στη Νάξο για τα Τέμπη: Φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης

Πολίτες της Νάξου ενώθηκαν στη φωνή διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media