Αν και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν εντός χρονοδιαγράμματος αλλά με μειωμένη την εξεταστέα ύλη (έως Μάρτιο)
Άγνωστο παραμένει προς το παρόν το εάν και πότε θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, ενώ ένα άγχος παραπάνω έχουν οιμαθητές της Γ’ Λυκείου, υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων, που δεν γνωρίζουν πότε θα εξεταστούν και σε ποια ακριβώς ύλη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα εξεταστούν στην ύλη που διδάχθηκε στις σχολικές αίθουσες μέχρι τις 11 Μαρτίου, οπότε και άρχισε η εφαρμογή των μέτρων αναστολής λειτουργίας των σχολείων.
Σε αυτή την απόφαση έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.
Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει επανειλημμένως τονίσει πως “προτεραιότητα έχουν τα παιδιά της τρίτης Λυκείου” και πως στόχος είναι οι εξετάσεις να γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Στο ερώτημα δε γιατί δεν ακυρώνονται οι Πανελλαδικές όπως σε άλλες χώρες, είπε ότι είναι λάθος η σύγκριση, καθώς η πορεία της Ελλάδας αναφορικά με την πανδημία είναι σχετικά καλή. Εξήγησε ότι συνομιλεί καθημερινά με τον Σωτήρη Τσιόδρα, για το πότε θα μπορεί να γίνει συγχρωτισμός και πως δεν ακυρώνονται οι πανελλαδικές “γιατί τα προγνωστικά είναι καλά”.
Επίσης, Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας την Τρίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι προτεραιότητα έχουν τα παιδιά της τρίτης λυκείου και γι’ αυτό εξετάζονται τα εξής μέτρα:
1) Η μείωση της ύλης, για να μην αγχώνονται οι μαθητές και να εστιάσουν στη μελέτη τους. Θα υπάρξει ανακοίνωση το προσεχές διάστημα.
2) Επέκταση του σχολικού έτους. Όπως εξήγησε η υπουργός συνολικά θα έχει χαθεί διδακτικός χρόνος 4,5 εβδομάδων από τα σχολεία, αλλά είναι εφικτό να καλυφθεί.
Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των Πανελλαδικών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι σταθερή επιδίωξη είναι να γίνουν «όσο πιο κοντά στον Ιούνιο».
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, στο υπουργείο, μέσα από την τακτική ενημέρωση των σχολείων, έχουν την εικόνα ότι αυτά στην πλειονότητά τους έχουν καλύψει τον ίδιο όγκο ύλης. Από την άλλη, εξετάζονται τυχόν αυξομειώσεις ανά μάθημα, με βάση και την πρόοδο του συνόλου των σχολείων. Υστέρηση σε σχέση με τη γενική εικόνα ενδέχεται να υπήρξε σε σχολεία στα οποία μαθήματα της Γ’Λυκείου έχουν ανατεθεί και διδάσκονται από αναπληρωτές, των οποίων η πρόσληψη και η τοποθέτηση στο σχολείο καθυστέρησαν και δεν έγιναν με την έναρξη του σχολικού έτους.
Όταν ανοίξουν τα σχολεία θα γίνουν επαναλήψεις της εξεταστέας ύλης, ακόμη κι αν αυτή έχει καλυφθεί εξ αποστάσεως.