Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2019 προερχόμενοι από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών – Πλάτωνας (Πρωταγόρας) το κείμενο από τη διδακτέα ύλη και Ξενοφώνας (Κυνηγετικός) από το αδίδακτο κείμενο – Τα πρώτα σχόλια
Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2019 προερχόμενοι από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να μεταφράσουν διδαγμένο απόσπασμα από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων βασισμένο σε αυτό, ενώ κλήθηκαν να μεταφράσουν και αδίδακτο απόσπασμα από τον Κυνηγετικό του Ξενοφώντα. Δείτε παρακάτω αναλυτικά, τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2019 στα Αρχαία Ελληνικά.
Δείτε εδώ τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών
Πως κρίνονται τα θέματα; Μέτριας δυσκολίας είναι τα θέματα στα Αρχαία, όπου το άγνωστο κείμενο προέρχεται από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και το γνωστό από τον Κυνηγετικό του Ξενοφώντα. Από το φροντιστήριο “Μεθοδικό” έχουμε την πρώτη απάντηση:
«Τα φετινά θέματα στα Αρχαία ελληνικά είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας με ουσιαστικές ερωτήσεις. Το διδαγμένο κείμενο, προέρχεται από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα. Οι ερμηνευτικές παρατηρήσεις απαιτούν σφαιρική γνώση του μύθου του Πρωταγόρα. Οι ερωτήσεις εισαγωγής προέρχονται από το κεφάλαιο του Πρωταγόρα, είναι σύνθετα διατυπωμένες και απαιτούν προσοχή στην επιλογή της σωστής απάντησης ενώ η λεξιλογική ερώτηση απαιτούσε αντιστοίχιση λέξεων και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία. Τέλος η σύγκριση παράλληλου κείμενου με το κείμενο αναφοράς είναι εύκολη.
Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον Κυνηγετικό του Ξενοφώντα. Η μετάφραση είναι μέτριας δυσκολίας, η γραμματική είναι διατυπωμένη πρωτότυπα εφόσον απαιτεί γνώσεις θεωρίας προκειμένου να βρεθούν στο κείμενο τριτόκλιτα ουσιαστικά και αντωνυμίες. Οι ερωτήσεις του συντακτικού δεν απαιτούν για πρώτη φορά αναγνώριση λέξεων αλλά αναγνώριση και μετατροπή υποθετικού λόγου καθώς και μετατροπή σύνταξης».
Και για τα Μαθηματικά; για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως κλιμακούμενης δυσκολίας με το 4ο θέμα να απαιτεί ταχύτητα και εμπειρία..
Δείτε εδώ τα θέματα των μαθηματικών
Και η απάντηση από το Φρονιστήριο Μεθοδικό … «Τα σημερινά θέματα στο μάθημα των Μαθηματικών Προσανατολισμού για τους υποψηφίους από τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Οικονομίας – Πληροφορικής είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης.
Το θέμα της θεωρίας κρίνεται βατό και ερωτήματά του είναι αυτούσια ερώτηση πολλαπλής επιλογής από το σχολικό βιβλίο. Για να ανταποκριθούν βέβαια οι υποψήφιοι με επάρκεια απαιτείται σε βάθος μελέτη όλων των ενοτήτων του σχολικού βιβλίου.
Το δεύτερο θέμα και το τρίτο θέμα είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και στηρίζονται στις βασικές μεθοδολογίες που έχουν διδαχθεί οι μαθητές.
Το τέταρτο θέμα κρίνεται αυξημένης δυσκολίας, με πολλές αλγεβρικές πράξεις που αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους. Πράγματι, για την επίλυσή του οι μαθητές πρέπει να έχουν σωστή υποδομή από τις προηγούμενες τάξεις, να έχουν αποκτήσει μεγάλη ευχέρεια και ταχύτητα στις αλγεβρικές πράξεις. Επιπλέον ειδικά στα τελευταία υποερωτήματα υπάρχουν λεπτά σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλη εμπειρία».
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr