Το θέμα της έκθεσης για τα παιδιά της Γ τάξης του Γενικού Λυκείου αφορά τις αξίες της δημοκρατίας – Το κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν ήταν απόσπασμα από το βιβλίο του Norberto Bobbio
Ποδαρικό με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας έκαναν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η εξέταση ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί και διαρκεί για 3 ώρες.
Το θέμα της έκθεσης έπεσε από την ενότητα «Δημοκρατία και νέοι» και αφορά τις αξίες της δημοκρατίας. Η αρχή του θέματος αναφέρει τα εξής: «Χρειάζεται μια απάντηση στο βασικό ερώτημα που άκουσα να επαναλαμβάνεται συχνά, κυρίως από τους νέους οι οποίοι τόσο εύκολα αυταπατώνται κι εξίσου εύκολα απογοητεύονται: Αφού η δημοκρατία είναι κατά κύριο λόγο ένα σύνολο διαδικαστικών κανόνων, πώς μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να βασιζόμαστε στους «ενεργούς πολίτες»; Για να έχουμε ενεργούς πολίτες, δεν χρειάζονται άραγε και ιδανικά; Και βέβαια χρειάζονται τα ιδανικά. Πώς όμως να μην πάρουμε υπόψη μας τις μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις που δημιούργησαν αυτούς τους κανόνες;».
Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Norberto Bobbio, Το μέλλον της δημοκρατίας, μετάφραση Π. Ράμος. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1993, σελ. 49-51.
Χθες, η πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ΕΠΑΛ ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Στους υποψηφίους στην ενότητα των ερωτήσεων με βάση ένα μη λογοτεχνικό κείμενο, δόθηκε απόσπασμα από την ομιλία του Αλμπέρ Καμύ στη Σουηδική Ακαδημία το 1957 όταν παρέλαβε το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Ο Καμύ αναφέρεται στην τέχνη και στον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη. Ζητήθηκε από τους υποψηφίους να προτείνουν τρόπους με τους οποίους το σύγχρονο σχολείο θα αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της τέχνης και του πολιτισμού.
Αυλαία στις 18 Ιουνίου
Η αυλαία στις πανελλαδικές πέφτει την Τρίτη 18 Ιουνίου με το μάθημα της Βιολογίας.
Σημειώνεται ότι φέτος συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις περίπου 102.000 υποψήφιοι, διεκδικώντας 78.335 θέσεις στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Εξ’ αυτών, περίπου 85.000 είναι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια.
Υπενθυμίζεται ότι τα μηχανογραφικά δελτία είναι ήδη στη διάθεση των υποψηφίων, με τη προθεσμία συμπλήρωσής τους να ανακοινώνεται μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΓΕΛ:
Την ξεκινάει η εξεταστική διαδικασία για τα ειδικά μαθήματα. Την Παρασκευή 21 Ιουνίου ξεκινάει η εξεταστική διαδικασία για τα ειδικά μαθήματα και ολοκληρώνεται την Τρίτη 2 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα για τα ειδικά μαθήματα:
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
– των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
– των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
– του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.
φωτο eurokinissi