Η πρώτη ημερομηνία ήταν 29 Ιουνίου όσον αφορά την ανάρτηση των επιδόσεων για τους συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά πάμε είτε για τις 30 Ιουνίου, είτε για τις 4 Ιουλίου – Ποια είναι η εικόνα που έχουμε έως τώρα για τις …βάσεις – Κερδισμένες οι ανθρωπιστικές Σπουδές
Και η αγωνία καλά κρατεί… Η πρώτη εκτίμηση για την ανακοίνωση των επιδόσεων από τους υποψήφιους που μετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις ήταν η 29η Ιουνίου… Όμως, σήμερα έγινε γνωστό ότι πάμε για την Παρασκευή 30 Ιουνίου ή την Τρίτη 4 Ιουλίου. Οπότε; Αναμονή μία (μίνιμουμ) επιπλέον ημέρα… Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα γενικά λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016. Η αργοπορημένη ανακοίνωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (πέρυσι έγινε στις 17 Ιουνίου) στις οφείλεται στην αλλαγή των ημερομηνιών των Πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος άρχισαν στις 6 Ιουνίου, ενώ πέρυσι άρχισαν στις 16 Μαίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν έτσι περιθώριο ως τις 14 Ιουλίου και αφού μάθουν για τους βαθμούς τους, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (πέρυσι στις 24 Αυγούστου) , χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να περάσουν στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.
Εικόνα και μαθηματικά
Ποια εικόνα όμως έχουμε έως τώρα από τα γραπτά των μαθητών; Όπως διαβάζουμε στον Ελεύθερο Τύπο «πανωλεθρία σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών, που θα συμπαρασύρει σε πτώση τις σχολές των Θετικών Επιστημών, τα Πολυτεχνεία, τις σχολές Πληροφορικής και τις Οικονομικές Σχολές. Οπως προκύπτει από τα εξεταστικά κέντρα που έχουν βαθμολογήσει τα Μαθηματικά, σε 1.500 γραπτά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 8 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 50% βαθμολογήθηκε με βαθμό κάτω από 5. Εξάλλου, περίπου το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10. Σύμφωνα με στοιχεία από άλλο βαθμολογικό κέντρο, σε 1.000 γραπτά μόνο 5 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό 30% κινήθηκε γύρω στο 10 στα Μαθηματικά. Σε άλλο βαθμολογικό κέντρο, στο ίδιο μάθημα, σε 500 γραπτά μόνο ένα πήρε 80 και όλα τα υπόλοιπα κάτω από αυτή τη βαθμολογία. Σύμφωνα με στοιχεία για τα μαθήματα Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία, οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση.
Επίσης, οι ανθρωπιστικές και οι θετικές επιστήμες βγήκαν κερδισμένες από την αύξηση του αριθμού των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν συνέβη το ίδιο με τις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής. Για τη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων των ΓΕΛ, οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι 32.732, έναντι 29.258 πέρυσι. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι οι αριθμοί δείχνουν μείωση των υποψηφίων που στοχεύουν μόνο σε Νομικές και Φιλολογίες, αντίθετα η Ομάδα επελέγη και ως δίοδος για τα Παιδαγωγικά Τμήματα ή τα ΤΕΙ Επιστημών Υγείας. Στις Θετικές Σπουδές μετείχαν 31.383 υποψήφιοι (28.647 πέρυσι) και στην Ομάδα Θετικών Σπουδών, Οικονομίας και Πληροφορικής 21.793 (21.535 πέρυσι – 3.455 με το παλαιό σύστημα). Η κατανομή των υποψηφίων στα πέντε επιστημονικά πεδία θα γίνει γνωστή μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, για τα οποία η προθεσμία θα λήξει στις 14 Ιουλίου. Προς διευκόλυνση των υποψηφίων το Γραφείο Διασύνδεσης του Οικονομικού Παν. Αθηνών θα κάνει ενημέρωση για τα τμήματά του, 1 μ.μ. με 3 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή (πληροφορίες 210-82.03.819 και στο mihanografiko@aueb.gr ).