Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΠαιδικοί Σταθμοί: Κλειστοί αύριο (20/02) σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις αλλαγές που έρχονται

Παιδικοί Σταθμοί: Κλειστοί αύριο (20/02) σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις αλλαγές που έρχονται

|

Δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να μην επιτραπεί η απαξίωση και η συρρίκνωσή τους – Το σύνολο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών στην Ελλάδα θα παραμείνει κλειστό 

Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητούν με κοινή επιστολή τους Κ.Ε.Δ.Ε., Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων), προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους η ψήφιση νομοθετικής διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. 
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους «η σχετική διάταξη, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και με αυθαίρετο τρόπο έχει συμπεριληφθεί στο Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οδηγώντας σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία 1.600 δημοτικών δομών που λειτουργούν μέχρι σήμερα υποδειγματικά και οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους». 
Ειδικότερα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις, οδηγώντας στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, και ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

Απαξίωση και υποβάθμιση
Επιπρόσθετα, θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Ακόμη, θα επηρεάσει χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού. Τέλος, τεράστιες θα είναι και οι επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς, αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των παιδικών σταθμών. Ενώ επιπρόσθετα, δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών λόγω απουσίας βοηθητικού προσωπικού. 
Κοινό μέτωπο

Η αντίδραση από Κ.Ε.Δ.Ε., Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.αναμένεται δυναμική, αφού εκτός από το αίτημα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό προχωρούν και σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοίδεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιπλέον στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι όχι μόνο «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται δεν εξυπηρετεί κανέναν», αλλά αντίθετα προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Δεν εξυπηρετεί καταρχήν τους γονείς και τα τετράχρονα παιδιά, τα οποία καλούνται να υποστούν πειραματικές διαδικασίες ένταξης σε ένα μοντέλο που δεν υφίσταται σε καμία αναπτυγμένη χώρα του κόσμου, αλλά ούτε και την Κυβέρνηση, γιατί θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ελλείψεων αυτών, που ακόμη και ο κ. Γαβρόγλου παραδέχεται ότι υπάρχουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Επιπρόσθετα, δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, αλλά ούτε και τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης, απαξιώνοντας ένα μοντέλο που λειτουργεί αποδεδειγμένα με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια. 

Τέλος, στηλιτεύεται το γεγονός πως περιστέλλονται και καταργούνται τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών) που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός τους ρόλος, ενώ δεν θα παρέχονται στα παιδιά μια σειρά από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που υφίστανται σήμερα από επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως η παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και η πλήρης σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους και διαμορφωμένους χώρους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρκία: Η Arkas όπως ο… Πανναξιακός ΑΟΝ!

Η διάσημη τουρκική ομάδα βόλεϊ αποσύρεται από τη μεγάλη κατηγορία για να ενισχύσει τις ακαδημίες της

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τον τουρισμό

Υποδοχή ρεκόρ επισκεπτών, αλλά και έλλειψη εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα

Η Ρουμανία δεν είναι μόνο ο Δράκουλας

Ανακαλύψτε μια άγνωστη, αυθεντική Ρουμανία: από τις οχυρωμένες σαξονικές πόλεις και τα πολύχρωμα μοναστήρια της Βουκοβίνας, μέχρι τους θρύλους της Τρανσυλβανίας και τα κάστρα των Καρπαθίων.

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Τήνος – Τριήμερο Πίστης και συγκίνησης: Προσκυνήματα, μνημόσυνο και ξωκλήσια γεμάτα χάρη

Από το Ιωβηλαίο στον Άγιο Ιωσήφ και το μνημόσυνο του Πάπα Φραγκίσκου έως την καρδιακή λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στον Καράδο – Η Τήνος τίμησε την πίστη με σεμνότητα και ευλάβεια.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;